Golf I 1.6 + LPG na gaźniku SOLEX 34 PICT-5
Auto zaczęło się grzać, do środka leciało zimne powietrze. Sprawdziłem termostat-otwiera się. Założyłem go, wlałem płyn (weszła 1/3) moment temperatura na czerwonym, parownik zamarzł, pompa i wszystkie węże zimne. Czyli jeśli dobrze myślę padła.
Teraz pytanie: czy jest możliwość naprawy pompy (co mam wymienić) czy pozostaje kupno nowej?
Padła pompa wody? Czy da się naprawić czy wymiana
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Padła pompa wody? Czy da się naprawić czy wymiana
Ostatnio zmieniony czw paź 04, 2007 19:08 przez dgolf, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Nie słyszałem żeby ktoś naprawiał pompę, część nie jest droga. Tylko nie wiem czemu nie obejrzałeś wirnika pompy. Po wyjęciu termostatu można było dostać się palcem i ocenić czy wirnik ma niepołamane łopatki(jeśli to auto ma termostat na dole), byłbyś pewien. A tak pozostają jeszcze inne mozliwości, np brak odpowietrzenia
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Padła pompa wody? Czy da się naprawić czy wymiana
mało prawdopodobne aby był uszkodzony wirnik lub łopatki wyłamane /nie w pompach vw / wirniki są odlane z żeliwa dość grubego zdejmij pasek klinowy i chwyć za koło pasowe pompy jeśli nie ma luzu to pompa jest dobra ,jeśli byłby luz to prawdopodobnie płyn wyciekałby ci otworem pod pompą wtedy trzeba wymienić reparaturkę z łożyskiem pompy,da się to naprawić jednak lepiej kupić przednią częśc pompy i wymienić/ uwaga tylko, bo przy odkręcaniu bardzo często urywają się śruby poniewaz są mocno zapieczone i trzeba je podgrzać dosyć mocno przed odkręceniem /.układ chłodniczy w vw odpowietrza się samdgolf pisze:Golf I 1.6 + LPG na gaźniku SOLEX 34 PICT-5
Auto zaczęło się grzać, do środka leciało zimne powietrze. Sprawdziłem termostat-otwiera się. Założyłem go, wlałem płyn (weszła 1/3) moment temperatura na czerwonym, parownik zamarzł, pompa i wszystkie węże zimne. Czyli jeśli dobrze myślę padła.
Teraz pytanie: czy jest możliwość naprawy pompy (co mam wymienić) czy pozostaje kupno no
wej?
- Paweł Marek
- V.I.P.

a skąd wiadomo że oryginał siędzi w 25-letnim aucie? Masę ludzi ma pompy z wirnikami platykowymi które czasem rozpadają się w drobny mak.Dziadek54 pisze: wirniki są odlane z żeliwa dość grubego
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jednak oryginał tam siedzi
Silnik moi drodzy to ja nie wiem jaki ma przebieg i od jakiego auta bo buda jest od Golf D, a numery od 1.5! Dopiero z miesiąc po kupnie dojrzałem na dole 1.6.
Właśnie naprawiłem. Porządnie dmuchnąłem w zbiorniczek wyrównawczy, zabulgotało i poszedł płyn. Jak ręką odjął. Musiała gdzieś być poduszka powietrzna. Teraz jest wszystko w porządku.
Dzięki za odpowiedzi. Paweł Marek dostaje "Pomógł", bo z tym odpowietrzeniem natchnął mnie aby jeszcze raz iść do garażu
[ Dodano: 07 Paź 2007 12:22 ]
Nagrzewa się szybko i w środku też jest gorąco, jednak nie włącza się wentylator (na szczęście zrobiłem włącznik manualny), a to dlatego, że chłodnica w miejscu gdzie są węże jest gorąca, a przy czujniku letnia. Czy próbować ją płukać np. octem czy lepiej od razu ją wywalić. Ma na pewno kilkadziesiąt lat i boje się że po płukaniu zacznie cieknąć.
Właśnie naprawiłem. Porządnie dmuchnąłem w zbiorniczek wyrównawczy, zabulgotało i poszedł płyn. Jak ręką odjął. Musiała gdzieś być poduszka powietrzna. Teraz jest wszystko w porządku.
Dzięki za odpowiedzi. Paweł Marek dostaje "Pomógł", bo z tym odpowietrzeniem natchnął mnie aby jeszcze raz iść do garażu
[ Dodano: 07 Paź 2007 12:22 ]
Nagrzewa się szybko i w środku też jest gorąco, jednak nie włącza się wentylator (na szczęście zrobiłem włącznik manualny), a to dlatego, że chłodnica w miejscu gdzie są węże jest gorąca, a przy czujniku letnia. Czy próbować ją płukać np. octem czy lepiej od razu ją wywalić. Ma na pewno kilkadziesiąt lat i boje się że po płukaniu zacznie cieknąć.
Ostatnio zmieniony czw paź 04, 2007 21:21 przez dgolf, łącznie zmieniany 1 raz.