witam. na wstępie od razu przepraszam ze w sprawie polo ale może admin mi wybaczy bo tu jest moja ostatnia szansa ....
otóż mam taki oto problem z POLO 1.0 1995r AEV ze wskaźnikiem poziomu paliwa .... otóż od samego początku jak go zakupiłem wskazania paliwa były w do dupy !!! nalałem pół baku wskazywał mniej , niby było w baku pusto a można było ztobić 200 km... od razu domyśliłem się ze wina tkwi w czujniku przy pompie paliwa w baku... dobrałem się do niej .... wyjąłem czujnik z suwakiem ... pobawiłem się nim poczyściłem i wskaźnik na desce pokazywał jakieś tam wskazania ... tak jakby miał ochotę zacząć działać poprawnie ... ale problem dopiero się zaczął jak włożyłem go spowrotem ... POPROSTU ZAMARŁ...
ktoś mi podpowiedział żeby zacząć sprawdzać od wyświetlania ... otóż zwarłem 2 kabelki od tego czujnika (przy pompie) żeby sprawdzić czy wskaźnik pójdzie do samej góry (podobno tak ma być że po złączeniu ich wskaźnik idzie na maxa) i ni cholery nie rusza ... tak jakby gdzies po drodze gubiło się przewodzenie prądu ... i nie wiem czy nie popsułem zegarów na desce ... wszystkie bezpieczniki są oki ... gdzie szukać problemu ???? teraz chcę sprawdzić czy wskaźnik na desce wskazuje bo przestał .... jak to zrobic ??? pomocy !!!!
wielki problem z czujnikiem poziomu paliwa w POLO - pomocy !
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wielki problem z czujnikiem poziomu paliwa w POLO - pomocy !
Ostatnio zmieniony wt paź 02, 2007 19:07 przez jak_rog, łącznie zmieniany 1 raz.
ale jak podać te napięcie i na które kable żeby nie uszkodzić licznika ....?? oto jest pytanie ...agrala pisze:najlepiej wyciagnac deske i podac napiecie do zegara od paliwa i zobaczyc czy sie wychyli, chyba ze masz schematy el. Nie mozna dopuscic do maksymalnego wychylenia wskazowki bo wskaznik moze sie uszkodzic.
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
najlepiej by bylo wyciagnac deske ale jej nie razlaczac i podac minus na wskaznik(o ile dziala on na minus).
Wskaznik ma trzy zaciski, tak samo jak wskaznik od temperatury. Oba wskazniki sa polaczone na 2 zaciskach (zasilanie: +12V i masa), jak popatrzysz na sciezki to zauwazysz to. Zaciski ktore nie sa polaczone ze soba sa podlaczone do czujnika (w zbiorniku-wskaznik paliwa, pod maska-wskaznik temperatury).
Na ten zacisk trzeba podac minus wtedy przy zalaczonym zaplonie wychyli sie wskazowka.
Wskaznik ma trzy zaciski, tak samo jak wskaznik od temperatury. Oba wskazniki sa polaczone na 2 zaciskach (zasilanie: +12V i masa), jak popatrzysz na sciezki to zauwazysz to. Zaciski ktore nie sa polaczone ze soba sa podlaczone do czujnika (w zbiorniku-wskaznik paliwa, pod maska-wskaznik temperatury).
Na ten zacisk trzeba podac minus wtedy przy zalaczonym zaplonie wychyli sie wskazowka.