Zagadkowe spalenie w 1.4 ABD
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zagadkowe spalenie w 1.4 ABD
Witam!
Otóż moja zagazowane trójka 1.4 spala na trasie średnio 7.5 ltr lpg/100km przy prędkości 100-110km/h, jedna osoba i mały bagaż(naprawdę!! raz mi nawet spalił 6,5 ltr lpg/ 100km) i tutaj jest wszystko ok, ale... w mieście spala mi nie mniej niż 11-12 ltr lpg/100km. Jeżdżę spokojnie, rzadko przekraczam 70km/h, często wysprzęglam i na luzie dojeżdżam do skrzyżowania, jeżdże na wysokich biegach itp.
Czy Waszym zdaniem taka różnica w spalaniu nie jest zbyt duża?? W końcu to prawie 6 ltr więcej niż w trasie!!
Liczyłem, że spalanie w mieście przy moim stylu jazdy maksymalnie wyniesie 10ltr/100km. Ktoś ma jakieś sugestie co tu jest nie tak?? Czy może to tak ma być??
Pozdr
Otóż moja zagazowane trójka 1.4 spala na trasie średnio 7.5 ltr lpg/100km przy prędkości 100-110km/h, jedna osoba i mały bagaż(naprawdę!! raz mi nawet spalił 6,5 ltr lpg/ 100km) i tutaj jest wszystko ok, ale... w mieście spala mi nie mniej niż 11-12 ltr lpg/100km. Jeżdżę spokojnie, rzadko przekraczam 70km/h, często wysprzęglam i na luzie dojeżdżam do skrzyżowania, jeżdże na wysokich biegach itp.
Czy Waszym zdaniem taka różnica w spalaniu nie jest zbyt duża?? W końcu to prawie 6 ltr więcej niż w trasie!!
Liczyłem, że spalanie w mieście przy moim stylu jazdy maksymalnie wyniesie 10ltr/100km. Ktoś ma jakieś sugestie co tu jest nie tak?? Czy może to tak ma być??
Pozdr
Ostatnio zmieniony sob wrz 29, 2007 20:27 przez man1ek, łącznie zmieniany 1 raz.
mały silnik auto niemałe to jest odpowiedź, a jak chcesz ekonomicznej to do skrzyzowania dojeżdża się na biegu
Ostatnio zmieniony sob wrz 29, 2007 21:07 przez Bąku, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Były mk3 na VENTO FRONCIE
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102145&postdays=0&postorder=asc&start=0
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102145&postdays=0&postorder=asc&start=0
Re: Zagadkowe spalenie w 1.4 ABD
powiem tak gazu zawsze więcej pali.man1ek pisze:Witam!
Pozdr
ale moj przy moim stylu jazdy spala mi 8-9 litrów benzyny.wiec jeśli gazu pali 2 litry więcej to jest to normalne.bo fakt maja te nasze abd mała moc.
NA LUZIE( biegu jałowym} SIę NIE JEZDZIman1ek pisze:na luzie dojeżdżam do skrzyżowania,
[ Dodano: Sob Wrz 29, 2007 21:39 ]
http://www.rspw.waw.pl/img/oferta/2003/ ... -02-09.jpg
nie wiem jak w tym golfie ale w benzynie na wtrysku gdzie mialem wskaznik spalania sprawny,potwierdzil regule,podczas hamowania silnikiem nie spala nic paliwa,przepustnica jest zamknieta,co do spalania kumple mial podobnie w golfie,niby ok wszystko,zmienil swiece,filtry,przewody sprawdzil.mowil ze sie zmniejszylo sie spalanie,tylko to bylo 1.8
moje 1.4 ABD ma 210kkm, za miastem 5.5 po mieście 10, zgadzam się z kolegami, mała moc potrzebuje więcej paliwa, żeby auto ruszyć / rozpędzić, dopiero przy stałej prędkości pokazuje swoje zalety np. niskie spalanie,
BTW: czy założenie gazu przy takim spalaniu ma sens? przecież to się zwraca po 60kkm? poza tym ABD ma tak niewiele mocy, da się tym jeździć na gazie?
BTW: czy założenie gazu przy takim spalaniu ma sens? przecież to się zwraca po 60kkm? poza tym ABD ma tak niewiele mocy, da się tym jeździć na gazie?
- toroblanco
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja tam na dynamikę nie narzekam, ale też nie jest to auto do wyścigów. Celowo kupiłem z taką małą pojemnością (tańsze OC), instalacja II gen. kosztowała 1300 zł, w moim wypadku zwróci się dość szybko bo jednak sporo jeżdże w dłuższe trasy.
Oczywiście mogłem kupić chociażby Polo i oszczędzać więcej, ale jednak duuuużo bardziej wolę Golfa.
Jak na razie mój rekord to 320km(Włocławek-Białogard) spalanie 21ltr lpg, czyli 6,6ltr lpg/100km przyprędkości do 120km/h. I jak tu nie kochać tego auta
Oczywiście mogłem kupić chociażby Polo i oszczędzać więcej, ale jednak duuuużo bardziej wolę Golfa.
Jak na razie mój rekord to 320km(Włocławek-Białogard) spalanie 21ltr lpg, czyli 6,6ltr lpg/100km przyprędkości do 120km/h. I jak tu nie kochać tego auta
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 15:29 przez man1ek, łącznie zmieniany 1 raz.