Problem z silniczkiem elektrycznej szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z silniczkiem elektrycznej szyby
Witam, mam pytanie spalił mi się w moim mk3 z 1994 roku silniczek elektrycznej szyby lewy przód i teraz mam bardzo duży problem z dostaniem jego , i mam pytanie czy będzie pasował o golfa IV sam silnik bo optycznie jest bardzo podobny , noi można go bez prblemu tanio dostać ??
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 13:20 przez alwarro, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja kupiłem sobie silnik do MK3 od passata b4. Okazało się, że silniki nieznacznie sie różnią. Po pierwsze gwint ślimaka na ośce wirnika miał inny skok a po drugie obudowa i ta częćś gdzie nawinięte są zwoje była krótsza. Szczotki były takie same (prawie). To co zrobiłem w tej sytuacji to wybiłem ośkę z wirnika od tego nowego silnika i na jej miejsce wbiłem ośkę od orginalnego silnika. Całość umieściłem w starej obudowie i silnik działał. Na koniec okazało się jeszcze że te szczotki są inne pod tym względem, że silnik kręcił się w przeciwną stronę niż ten stary. Uciąłem te piny od szczotek, przylutowałem przewody a drugie końce przylutowałem odpowiednio (na krzyż, że tak powiem) do tych łapek zasilających na płytce drukowanej modułu. Także jesli masz czas to da się taki silnik przerobić jesli się okaże, że nie pasuje tak jak jest. Jedynie trzeba sprawdzić czy oś wirnika ma taką samą średnicę, żeby można było zamienić ośki w rażie czego.
Aaa. Te przewoby które dolutowałem były dość grube, bo tam duże prądy potrafią płynąć.
Aaa. Te przewoby które dolutowałem były dość grube, bo tam duże prądy potrafią płynąć.
Ostatnio zmieniony pn paź 01, 2007 11:55 przez Jerzas, łącznie zmieniany 1 raz.