silnik vw 1.6D typ JP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
silnik vw 1.6D typ JP
witam pytanko na dzis : co mozna zrobic ciekawego z silnikiem od starego poczciwego gofera diesela ? 1.6 i do tego najzwyklejszy diesel typ JP chodzi o zwiekszenie mocy ?! moze ktos zglebial juz ten temat ?! pozdrawiam
witam jeszcze jestem na chodzie i se przegladam forum wiec: sprawa o kttora pytam jest jeszcze raz powtarzam - co mozna usprawnic w goferku z 1.6D nie interesuje mnie zamiana na inny silnik interesuja mnie rzeczy ktore ktos wymyslil aby poprawic osiagi tego silniczka wiem ze do 1.9 tdi pod wzgledem konikow sie nigdy nie bedzie umywal ale mysle ze to forum i cala ta zabawa w przerobki tzw tuning nie polega na kupowaniu nowych aut czy silnikow tylko na usprawnianiu wykrecaniu osiagow czy robieniem milym dla oczy karoserii tak ze pytam jeszcze raz co mozna zrobic z silniczkiem 1.6D czy ktos wie ?!
Chmurę dymu z rury z płatkami sadzy...1 6 D pisze:Ile może dać zwiększenie dawki paliwa na pompie? Przy okazji wtryski od TD.
Wtryski od TD mają ciśnienie otwarcia ok. 16 MPa, a Twoje 13 MPa, więc albo stracisz na mocy, albo załatwisz pompę wtryskową.
Nie kombinuj, to naprawdę dobry silnik, jak chcesz poszaleć to go wymień na 1,9 TD, ale na zwykłym dieselku pojeździsz długo i tanio.
V.
Golf i Kałasznikow powstały na bazie tej samej filozofii-prostota, niezawodność i swoista elegancja...