puszka na pokrywie zaworów.....
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
puszka na pokrywie zaworów.....
Do czego ten element wychodzący w miejscu odmy służy??? jest on niezbędny do poprawnego działania silnika!?? ale najbardziej interesuje mnie działanie tej puszki!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: puszka na pokrywie zaworów.....
separator oparow paliwa - potrzebnyraf1al pisze:Do czego ten element wychodzący w miejscu odmy służy??? jest on niezbędny do poprawnego działania silnika!?? ale najbardziej interesuje mnie działanie tej puszki!
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Re: puszka na pokrywie zaworów.....
a skąd tam ma sie wziąć paliwo?? raczej chyba więcej oleju?? i tak prościej to jego zadaniem jest oczyszczać powietrze z tych oparów?gromadzić czy jak??Itor pisze:separator oparow paliwa - potrzebnyraf1al pisze:Do czego ten element wychodzący w miejscu odmy służy??? jest on niezbędny do poprawnego działania silnika!?? ale najbardziej interesuje mnie działanie tej puszki!
- Paweł Marek
- V.I.P.

separator oleju, nie par, co tam napryska oleju z odmy to sobie spłynie nazad pod pokrywę rozrządu. Par zadnych toto nie separuje, pary lecą dalej do dolotu i się spalają w silniku.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- KamilW
- Forum Master

- Kontakt:
to separator par oleju, oddziela olej w postaci mgly od powietrze znajdujacego sie w skrzyni korbowej i spalin po to aby olej nie szedl i nie spalal sie w silniku, ale zeby bylo mozliwe bezpieczne usuwanie spalin przedostajacych sie do skrzyni korbowej, czesto sluzy takze jako tlumik plomieni (po to zeby jak silnik kichnie w gaznik zeby pary oleju i paliwa nie eksplodowaly w skrzyni korbowej.