Problem ze sterownikiem silnika??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem ze sterownikiem silnika??
Witam!!Juz wczesniej opisywałem mój problem mojego Golfa MK3 1,6 monowtrysk z 94r. a mianowicie chodziło o to że po przegazowaniu gdy spada z obrotów to sie dusi wymieniłem silnik krokowy i elektryk stwierdził ze silnik krokowy nie chodzi i ze winny jest temu komputer(sterownik silnika) bo podobno po podłączeniu silnika krokowego do akumulatora poprzez kontrolke silnik krokowy chodzi a pod komputerem ponoć nie, czy to mozliwe??Proszę o szybką odpowiedx bo mam zamiar pojechać po ten komputer!!
- Paweł Marek
- V.I.P.

-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Re: Problem ze sterownikiem silnika??
Ja pierdziele, mechaniory sie nie znaja i zawsze robia wode z mozgu. Jak cos nie dziala to zawsze winien komputer. Prawda jest taka, ze zanim zacznie sie cokolwiek wymieniac to trzeba dokladnie stwierdzic czy jest to uszkodzone czy nie, a nie na pale kase wydawac. Z tego sa tylko klopoty.Dziudzio pisze:Witam!!Juz wczesniej opisywałem mój problem mojego Golfa MK3 1,6 monowtrysk z 94r. a mianowicie chodziło o to że po przegazowaniu gdy spada z obrotów to sie dusi wymieniłem silnik krokowy i elektryk stwierdził ze silnik krokowy nie chodzi i ze winny jest temu komputer(sterownik silnika) bo podobno po podłączeniu silnika krokowego do akumulatora poprzez kontrolke silnik krokowy chodzi a pod komputerem ponoć nie, czy to mozliwe??Proszę o szybką odpowiedx bo mam zamiar pojechać po ten komputer!!
Silnik krokowy dziala wtedy, gdy zamknieta jest krańcowka zamkniecia przepustnicy, lub gdy sterownik dostanie informacje z czujnika polozenia przpeustnicy ze zdjales noge z gazu i nie dotykasz pedalu. Zanim zaczniecie wymieniac komputer sprawdzcie krancowke (o ile w ogole jest w tym silniku bo go nie znam) i potencjometr przepustnicy. Tylko nie robcie tego na pale podlaczajac i odpinajac jakies kostki tylko sprawdzcie zmiany napiecia i porownajcie z wartosciami jakie powinny byc.
W ogole to bym zaczal od sprawdzenia stopnia naciagniecia linki gazu, bo jak ktos przy tym majstrowal i jest za mocno napieta to takie kwiatki beda.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Był podłączany do VAGa i pokazywał błąd regulatora biegu jałowege czyli silnika krokowego! Nie mam zamiaru wydawac kolejnej kasy na kolejnego pseudo mechanika ... podjade do kolesia po ten komputer i podłącze go na miejscu jeżeli bedzie dobrze chodziło to go kupie a jeżeli nie to nie proste!Ale chyba wolałbym zeby to był już ten komputer bo juz nie mam siły poprostu jeździć po tych wszystkich "mechaniorach"!!Dzięki koledzy za podpowiedzi!!Pozdrawiam
[ Dodano: 27 Wrz 2007 20:17 ]
Panowie a więc tak jak powiedziałem tak zrobiłem... pojechałem do kolesia wziąłem od niego sterownik silnika i jak narazie,odpukać, chodzi bez zarzutu wiec tym razm elektryk sie nie pomylił!!Dziękuję wszystkim za rady i szybkie odpowiedzi!!
[ Dodano: 27 Wrz 2007 20:17 ]
Panowie a więc tak jak powiedziałem tak zrobiłem... pojechałem do kolesia wziąłem od niego sterownik silnika i jak narazie,odpukać, chodzi bez zarzutu wiec tym razm elektryk sie nie pomylił!!Dziękuję wszystkim za rady i szybkie odpowiedzi!!