przekazniki w reflektorach H4

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

przekazniki w reflektorach H4

Post autor: falla_x » śr wrz 26, 2007 15:31

Witam chcial bym zalozyc przekazniki pod swiatla h4 w mk3 ale za bardzo nie kumam tych schematow co sa już na forum i prosil bym o pomoc bo nie iem czy wszystko dobrze zrozumialem a mianowicie poslugujac się tym schematem :

Obrazek

zaczne od tego ze cala instalacja do reflektorow idzie od tej wielkiej okraglej wtyczki nad chlodnica i tam sie rozdziela na prawy i lewy relektor, do kazdego reflektora dochodza 4 kable : bialy , zolty , brazowy, i szary

i teraz nie wiem patrzac na ten schemat powyzej w miejscu gdzie jest zaznaczone czerwonym kolkiem gdzie mam sie wpiac w ta instalacje ? oraz w kotrym miejscu mam sie wpiac w kabel od dlugich i mijania zaznaczone na schemacie niebiskimi kolkami ?

nierozumiem tez tego ze skor polacze sie z przewodami od swiatel dlugich i mijanie i polacze je z pinami 87 przekaznika to dlaczego znowu mam sie laczyc z kablem zoltym i bialym w tym miejscu gdzie na schemacie jest czerwone kolko i laczyc je z pinami 85 na przekazniku ??

mogl by mi ktos jakos prosciej wyslumaczyc zaczynajac od tego ze:
od akumulatora idzie kabel plusowy nastepnie 2 bezpieczniki pozniej przekazniki pin 30 wychodzi 87 i idzie do swiatel ale w kotr miejsce konkretnie sie wpiac ?

pozniej masa idzie do pinow 86 przekaznikow i wychodzi pinem 85 przekaznikow i idzie znowu do kabla zoltego i bialego od swiatel dlugich i mijania ?? i gdzie sie konkretnie wpiac pod te 2 kabe ?

moze wogule zle zrouzmielem ten schemat wiec prosil bym o jakies sprostowanie zebym nie zjaral instalacji

czy moze lepiej zastosowac ten schemat na 4 przekaznikach ale tego tu juz wogule nie jaze :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr wrz 26, 2007 15:41 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.

Passat B5 FL AVF - viewtopic.php?f=91&t=335306
Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr wrz 26, 2007 16:59

falla_x,
Schemat jest dobry. Kabe niebieski jest kablem wysoko prądowym zasilającym żarówki, Powinien być dość gruby min 2,5mmkw. Styki 30 i 87 to styki robocze przekaźnika.
Przewody biały i żółty na żółtym prostokącie otoczonym kółkiem to wtyczka idąca od wyłącznika świateł. Przewody te połączone są z cewką przekaźnika. Po włączeniu świateł, prąd idzie na cewkę (bardzo mały prąd) i przekaźnik zwiera styki robocze. Światła świecą.
Przekaźniki eliminują straty na przewodach oryginalnych. Prad płynie bezpośrednio z aku. Ponadto oszczędzasz wyłącznik świateł.
Co do wpięcia się do świateł. Ja kupiłem owe wtyczki do żarówek H4, stare wypiąłem i już.

Awatar użytkownika
adas01
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: adas01 » śr wrz 26, 2007 17:17

nie jestem specjalnie kumaty elektrycznie(może to i lepiej, nie będę szastał fachowymi terminami ;) ), ale:
przy instalacji na 2 czy 4 przekaźniki (1 na długie, 1 na krótkie) wpinasz się w oryginalną instalację tam, gdzie Ci najwygodniej - czyli w miarę niedaleko przekaźników - u mnie było to przed wtyczką lewego reflektora, stamtąd lecą kabelki od krótkich i długich do przekaźników (kolorów kabli dobrze nie pamiętam, żółty to _chyba_ krótkie, biały to _chyba_ długie, najlepiej sprawdź miernikiem przed cięciem)
falla_x pisze:w kotrym miejscu mam sie wpiac w kabel od dlugich i mijania zaznaczone na schemacie niebiskimi kolkami
wszystkie miejsca oznaczone kółkami na schemacie są umowne
falla_x pisze:nierozumiem tez tego ze skor polacze sie z przewodami od swiatel dlugich i mijanie i polacze je z pinami 87 przekaznika to dlaczego znowu mam sie laczyc z kablem zoltym i bialym w tym miejscu gdzie na schemacie jest czerwone kolko i laczyc je z pinami 85 na przekazniku ??
bo doprowadzasz tylko impuls, że przekaźnik ma dać prąd z aku - twoje stare kable po modyfikacji służą tylko do przekazania "informacji" do przekaźnika, że ma podać prąd. po to dajesz nowe, grubsze kable, żeby to nimi płynął prąd o dużym natężeniu bez strat (na starych, cienkawych i utlenionych kablach jest za duży opór i są straty)
falla_x pisze:pozniej masa idzie do pinow 86 przekaznikow i wychodzi pinem 85 przekaznikow i idzie znowu do kabla zoltego i bialego od swiatel dlugich i mijania ?? i gdzie sie konkretnie wpiac pod te 2 kabe ?
masę (czyli brązowy do reflektora) możesz zostawić w spokoju, musisz tylko doprowadzić masę z karoserii do przekaźnika do odpowiedniego pinu.
NA PEWNO nie dajesz masy do kabli żółtego i białego!

ps. ja nie znalazłem nowych wtyczek - wpiąłem się w stare kable bezpośrednio przed wtyczkami do reflektorów (straty pewnie jakieś są, ale mam obecnie 13,2v na włączonych żarówkach, więc jest OK)
Ostatnio zmieniony śr wrz 26, 2007 17:19 przez adas01, łącznie zmieniany 1 raz.

był mk3, jest prawie mk4

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » śr wrz 26, 2007 19:05

czyli jesli przekazniki chial bym zalozyc kolo akumulatora to jesli dobrze rozumiem przecinam przy prawym reflektorze kable zolty i bialy i wprowadzam je do pinow 85 jedengo i drugiego przekaznika ?? zostawiajac nie przeciety brazowy i szary ?

a z pinow 87 jednego i drugiego przekaznika puszczam nowe grube kable i lacze do drugiej czesci ucietych wczesniej kabli przy kostce lewego reflektora??

i to znaczy ze przy prawym reflektorze terz musze uciac kabel zolty i bialy przed kostka i dobrowadzic tam nowe grube kable pod swiattal dluge i mijania ??

bo tu na rysunku z pinu 87 wychodzi nowy kabel i on sie dzieli na 2 lampy czyli tak mam zrobic wyprowadzic kable z pinow 87 i podzieli to na 2 lampy z pierwszego przekaznika na dlugie i wpiac je we wczesniej uciete kable przed kostka a drugi kabel z drugiego przekaznika puscic z pinu 87 i podzielic na 2 relektory jako swiatla mijania i wpiac we wczesniej uciete kable przed kostka ?? dobrze to rozumiem ??

ale jesli nowe grube kable podlacze do odcietych wczesniej cienkich kabelkow idacych do kostki pozniej do lampy to nie bedize na tym spadku napiecia no bo lacze nowe grubsze ze stara kosta gdzie juz sa ciensze kable ?

Obrazek

Awatar użytkownika
adas01
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: adas01 » śr wrz 26, 2007 20:00

falla_x pisze:czyli jesli przekazniki chial bym zalozyc kolo akumulatora to jesli dobrze rozumiem przecinam przy prawym reflektorze kable zolty i bialy i wprowadzam je do pinow 85 jedengo i drugiego przekaznika ?? zostawiajac nie przeciety brazowy i szary ?
tak
falla_x pisze:bo tu na rysunku z pinu 87 wychodzi nowy kabel i on sie dzieli na 2 lampy czyli tak mam zrobic wyprowadzic kable z pinow 87 i podzieli to na 2 lampy z pierwszego przekaznika na dlugie i wpiac je we wczesniej uciete kable przed kostka a drugi kabel z drugiego przekaznika puscic z pinu 87 i podzielic na 2 relektory jako swiatla mijania i wpiac we wczesniej uciete kable przed kostka ?? dobrze to rozumiem ??
tak
ale jesli nowe grube kable podlacze do odcietych wczesniej cienkich kabelkow idacych do kostki pozniej do lampy to nie bedize na tym spadku napiecia no bo lacze nowe grubsze ze stara kosta gdzie juz sa ciensze kable ?
jak wepniesz się na 2-3 cm przed kostką to straty będą na tyle małe, że możesz o nich zapomnieć, pamiętaj jednak, żeby dobrze przeczyścić styki na wtyczce oraz gnieździe reflektora - potrafią też być całkiem ładnie utlenione i z tego powodu mogą być większe spadki niż na tak krótkim kawałku przycienkiego drutu

EDIT: jak się uprzesz, to możesz poprowadzić kable z przekaźników prosto pod gniazdo żarówki - trzeba by wtedy wyciąć coś w dekielku albo w jego okolicy - i będzie bez strat :D
Ostatnio zmieniony śr wrz 26, 2007 20:05 przez adas01, łącznie zmieniany 1 raz.

był mk3, jest prawie mk4

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » śr wrz 26, 2007 20:19

a mozna np. na przeciete kable zolty i bialy zalyc np. te wsowki na jedna czesc od strony lampy gdzie wchodza kable idace juz od przekaznika i na druga czesc kabla zoltego i bialego w dalszej czesci za kostka ktore laczy sie z pinami 85 tez zalozyc wsowki zeby ewentualnei jakas awaria na drodze odlanczam wszystkie wsowki i lacze able zolte i biale ze soba odrazu za pomoca wsowek i mam wszystko jak w orginale ?? mozna tak ?

tylko pytanie czy przez te wsowki nie bedize wiekszego spadku napiecia ??

[ Dodano: Sro Wrz 26, 2007 8:26 pm ]
spytamsie jeszcze tylko czy jesli chodzi o ten wykres na 4 przekazniki to trzeba poprostu 2 przekazniki na 1 lampe i 2 na druga i wtedy nie laczy sie 2 reflektorow jednym kablem tylko robi sie krudkie przejscie od przecietego kabal zoltego i bialego poprzez przekaznik i wejscie 85 w przekazniku i wyjscie 87 w przekazniku laczy odrazu z reflektorem dobrze to rozumiem ?
czy rowiazanie na 4 przekaniki nie jest lepsze czy na 2 w zupelnosci wystarczy ?

i spytam sie jeszcze jaka srednice powinny miec kable laczace sie z kablami zoltym i bialym z tego co wyczytalem na forum 2,5mm ale to chodzi juz z koszulka czy sama miedz ma tyle wyniesc ? a jakiej grubosci od masy i prodowego i jakie bezpieczniki musze wsadzic ?

takie przekazniki moga byc ??

http://www.allegro.pl/item248364091_prz ... iatel.html

bo ten przekaznik ma pin 87 i 87a czy to jest wazne ?? bo czytalem ruzne wypowiediz na temat przekaznikow i nie iwem co z tymi pinami zrobic i czy to dobrze ze jest ten drugi 87a??

i takie gniazda bezpiecznikow

http://www.allegro.pl/item247370515_gni ... ikowe.html
Ostatnio zmieniony śr wrz 26, 2007 20:27 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
adas01
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: adas01 » śr wrz 26, 2007 22:20

falla_x pisze:czy na 2 w zupelnosci wystarczy
mam tak od pół roku - wystarczy
falla_x pisze:2,5mm ale to chodzi juz z koszulka czy sama miedz
sama miedź
falla_x pisze:jakie bezpieczniki musze wsadzic
ja mam po 15A
falla_x pisze:a jakiej grubosci od masy i prodowego
masa do przekaźnika - byle jaki
prądowy od aku do przekaźnika - 2,5mm^2
bo ten przekaznik ma pin 87 i 87a czy to jest wazne
AFAIK to nieważne, styk 87a olewasz

był mk3, jest prawie mk4

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » śr wrz 26, 2007 22:46

adas01,
a mozesz mi powiedziec jak sprawdzic jakie napiecie mam teraz przed zalozniem przekanikow zebym pozniej mogl sprawdzic roznice ? mam miernik cyfrowy tylko nie wiem gdziemam wtyknac czerwony i czarny przeowod zeby to napiecie sprawdzic

Obrazek

Awatar użytkownika
MAREK 74
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MAREK 74 » śr wrz 26, 2007 23:58

ten schemat jest do tak zwanej dupy
na zabezpieczeniu są TYLKO DWA bezpieczniki

MK1 1.8GTI MK2 GTI 16V + DIGI3.2 MK2 1.8GTI + DIGI 1.75 :)

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » czw wrz 27, 2007 00:14

MAREK 74 pisze:ten schemat jest do tak zwanej dupy
na zabezpieczeniu są TYLKO DWA bezpieczniki
to jesli mozesz przedstaw swoja wersje i powiedz co zrobic zeby bylo lepiej bo z takim komnentarzem nikomu nie pomagasz, a chcial bym sie wszystkiego dowiedziec zanim znaczne kupowac potrzebne zeczy

[ Dodano: Czw Wrz 27, 2007 12:15 am ]
a tak na marginesie ile ma byc bezpiecnzikow skoro sa tylko 2 przekazniki ?

Obrazek

Awatar użytkownika
MAREK 74
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MAREK 74 » czw wrz 27, 2007 01:26

mają być 4 bezpieczniki tak jak to jest w orginalnej instalacji ZA przekażnikami na osobnych gałeziach do lewego i prawego reflektora

MK1 1.8GTI MK2 GTI 16V + DIGI3.2 MK2 1.8GTI + DIGI 1.75 :)

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » czw wrz 27, 2007 02:29

falla_x pisze:a mozesz mi powiedziec jak sprawdzic jakie napiecie mam teraz przed zalozniem przekanikow zebym pozniej mogl sprawdzic roznice ? mam miernik cyfrowy tylko nie wiem gdziemam wtyknac czerwony i czarny przeowod zeby to napiecie sprawdzic
Prawdopodobnie masz 3 otwory na kable w mierniku. Pierwszy od prawej z opisem: V ,A, i omega - tam wpinasz czerwony kabelek. Drugi z oposem COM, tak wpinasz czarny. Trzeci z opisem 10A(lub 20A), ten Cie chwilowo nie interesuje. Zapalasz św. mijania i czerwony do stylu przy żarówce żółtym kablem, czarny do styku z z brązowym. Drogowe - czarny bez zmian, czerwony do białego.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » czw wrz 27, 2007 19:01

witam sprawdzilem dzis napiecie na wlaczonym siniku po przylozeniu czarego kabelka do brazowego a czerwonego najpierw do zoltego pozniej do bialego wartosc wynosi okolo na krodkich 12.2 a na dlugich 11,8v ale jak np pobiore mase prosto z akumulatora i czerowny przyloze do kabelka zoltego i bialego to wartosc na krodkich wynosi 12,6 a na dlugich 12,3 tak mniej wiecej samochod mial okolo 1000 obrotow bo chodzil na ssaniu czyli przekazniki niezbedene ?

drugie pytanie odnosnie instalacji jeszcze poniewaz chce sie podlaczyc pod kable do reflektora tego przy akumulatorze i tak utne kabel bialy i zolty i dolna czesc podlacze do przekanikow piny 85 a do gornej czesci ucietych kabli podlacze kable nowe wychodzace z pinow 87 i ten sam kabel poporwace do lewego reflektora i tam te utne kable zolty i bialy i podlacze nowe kable idace juz od przekaznikow poprzez prawy relflektor - A co zrobic z tymi donymi ucietymi kablami ?? zaizolowac i zostawic ?? no bo nowe kable podlanczam przy kostce a te nizej uciete kable ze starej instalacji ? co znimi bo z prawego te dolne lacze z przekanikami a w lewym przekanikow juz nie robie kolejnych 2 wiec kable 2 zostana wolen co z nimi zorbic ?

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 27, 2007 19:27

falla_x pisze:zaizolowac i zostawic

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”