Kontrolka oleju oraz dziwny dźwięk w MK2 1.8 90KM
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka oleju oraz dziwny dźwięk w MK2 1.8 90KM
witam,a więc sprawa wygląda następująco:wymieniłem olej na najlepszy jaki mieli na SHELU tzn.pełen syntetyk FERRARI,jeździłem na nim i wszystko było dobrze,jakieś dwa tygodnie temu wymieniłem samoregulatory i zauważyłem że jak silnik mocno się nagrzeje to zapala się kontrolka oleju i jakiś dzwiny dźwiek,co to może być i jak to zlikwidować,oraz czy dobry olej zastosowałem
zanim zaczniesz regulować, sprawdź może czujnik oleju.
jego awarie są typową usterką w mkII.
objawia się to dokładnie tym, co opisałeś. roszgrzewasz silnik, zwalniasz i kontrolka razem z tym miłym dźwiękiem nie daje Ci spokoju.
u mnie tak było. sprawdzałem, badałem i nic a tu okazało się, że czujnik szlag trafił.
wymieniłem i po paru tysiącach znowu to samo.
tak więc chyba musi być...
ja mam silnik 1,3 na gaźniku i taki czujniczek kosztował z tego, co pamiętam kilkanaście złotych
może zacznij od tego, zanim zaczniesz poważniej grzebać w silniku...
pozdr.
jego awarie są typową usterką w mkII.
objawia się to dokładnie tym, co opisałeś. roszgrzewasz silnik, zwalniasz i kontrolka razem z tym miłym dźwiękiem nie daje Ci spokoju.
u mnie tak było. sprawdzałem, badałem i nic a tu okazało się, że czujnik szlag trafił.
wymieniłem i po paru tysiącach znowu to samo.
tak więc chyba musi być...
ja mam silnik 1,3 na gaźniku i taki czujniczek kosztował z tego, co pamiętam kilkanaście złotych
może zacznij od tego, zanim zaczniesz poważniej grzebać w silniku...
pozdr.