Zapala sie kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zapala sie kontrolka oleju
Zatem tak, dzisiaj przejechalem 120km i przed zakonczeniem trasy zapalila mi sie konrtrolka oleju. Jak dodalem gazu to zgasla. Wylaczylem samochod, odpalilem ponownie przejechalem jakies 2 km i znow sie zapalila, to znow przygazowalem i znow zgasla.
Jak wracalem to bylo to samo, na trasie 120km zapalila sie dwa razy (po kazdym przygazowaniu gasla). Dodam, ze zapalala sie przy ostrym zakrecie.
Jak kupilem auto to mialem to samo, ale wowczas mialem dziure w misce i to bylo od tego. Mysle, ze teraz zas jakas mala dziurka jest (twierdze tak, bo jak auto stoi to widac pod nim maly wyciek). i stad zapala sie kontrolka.
Jutro zas czeka mnie 120km, a teraz juz zadnego mechanika nie znajde.
Co myslicie o tym? Mam racje, ze to przez dziure w misce?
Jak wracalem to bylo to samo, na trasie 120km zapalila sie dwa razy (po kazdym przygazowaniu gasla). Dodam, ze zapalala sie przy ostrym zakrecie.
Jak kupilem auto to mialem to samo, ale wowczas mialem dziure w misce i to bylo od tego. Mysle, ze teraz zas jakas mala dziurka jest (twierdze tak, bo jak auto stoi to widac pod nim maly wyciek). i stad zapala sie kontrolka.
Jutro zas czeka mnie 120km, a teraz juz zadnego mechanika nie znajde.
Co myslicie o tym? Mam racje, ze to przez dziure w misce?
www.SportCom.PL
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A ja stawiam na czujnik
Miałem w swoim 1.6 PN identyczny problem. Kontrolka się zapalała i gasła sama po kilku sekundach albo po dodaniu lub puszczeniu gazu. Jeżdziłem tak ok pół roku i wymieniłem czujnik przy okazji wymiany oleju. Od tamtej pory jest ok. Czujnik kosztuje ok 20 pln więc moim zdaniem lepiej go od razu wymienić niż jechać i płacić za sprawdzanie ciśnienia w układzie.
Jeśli jednak wolisz robić wszystko po kolei to najpierw powinieneś sprawdzić ciśnienie w układzie (zarówno na wolnych obrotach jak i podwyższonych).
Jeśli jednak wolisz robić wszystko po kolei to najpierw powinieneś sprawdzić ciśnienie w układzie (zarówno na wolnych obrotach jak i podwyższonych).
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Zapala sie kontrolka oleju
dziury nie maszMrUkAs pisze:Co myslicie o tym? Mam racje, ze to przez dziure w misce?
sprawdź stan oleju na miarce
zmień filtr oleju na dobrej jakości
później zajminj się czujnikiem i sprawdzeniem ciśnienia oleju na przyrządach
masz opisy z książek:
a gdzie jest ten czujnik zerknij mniej więcej na obrazek, zaznaczone czerwoną strzałką:
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN