Choinka oświetlenia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tresor
Mały gagatek
Mały gagatek

Choinka oświetlenia

Post autor: tresor » ndz wrz 02, 2007 17:40

Golf zaczyna mnie już denerwować, wyjechałem na trasę dojechałem gdzie miałem dojechać wszystko ok, wracałem, a tu mi się choinka robi.
Widziałem parę podobnych tematów i chodziło o masę, ale w moim przypadku jest jeszcze inna dolegliwość.
Po kolei: jadąc, gdy wcisnę hamulec i włączę prawy kierunek, to mam choinkę z tyłu (łypie i kierunek i pozycja prawa) i ogólnie częstotliwość mrygania bardzo wzrasta. To niby było poruszane, ale mam jeszcze jedno: na postoju, bez kluczyków w stacyjce (albo tylko włożonym) gdy samochód stoi na wstecznym i wtedy wcisnę hamulec, wszystkie kontrolki na zegarach się świecą, po chwili gasną ale mruga cały czas kontrolka (nie wiem od czego ona ;/ samochodzik, a pomiędzy kołami kluczyk) i wygląda to jakby się włączył zapłon.
Tą przypadłość mam już trzeci raz chyba. Raz pojechane było do elektryka, parę miesięcy spokoju, drugi raz miałem w czerwcu i teraz trzeci raz.
Strasznie to wkurzające jest ...
Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 02, 2007 18:39

Trochę to skomplikowane. Powinneś dowiedzieć się co naprawił elektryk skoro pomogło na kilka miesięcy, może to to samo. Twoje auto ma chyba czujnik pedału hamulca podłączony do ECU, moze jest tu jakies zwarcie ze światłami stopu, a masa do drugi problem. Kłopoty czasem chodza parami.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

tresor
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tresor » pn wrz 03, 2007 19:10

Mechanik to ponoć coś polutował jakieś kable czy coś, nie wiem bo rok temu ojciec jeździł z nim.
Dziś pogrzebałem trochę w światłach z tyłu, szukając punktu masowego, ale nic nie znalazłem, i nie wiem czego się dotknąłem, ale problem z choinką zniknął. Mam pytanie gdzie szukać tych punktów masowych?
I jest jeszcze jeden problem, tak jak pisałem wyżej po wciśnięciu hamulca święciły się wszystkie kontrolki i wygląda to tak jakby włączył się zapłon i samochód przygotowywał się do odpalania, tylko immobiliser krzyczy i łypie kontrolka. Na szczęście to też ustało, ale nadal wciskając hamulec lekko podświetla się kontrolka przeciwmgielnych.
A i jeszcze: nie działa mi klakson, bezpiecznik dobry ale nie działa. Użyłem go raz, jak miałem problem z tą choinką, zatrąbił lekko i potem już nie chciał.
W ogóle to takie dziwne problemy mam z nim teraz, że ja nie wiem. A do elektryka nie wiem gdzie podjechać znowu, żebym nie zapłacił tylko za przeglądniecie instalacji, bo problem niestety fachmana przerósł.

Jakby ktoś wiedział cokolwiek, będę wdzięczny za info :bajer:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 03, 2007 19:47

tresor pisze:ale nadal wciskając hamulec lekko podświetla się kontrolka przeciwmgielnych.
spoko, najpewniej ta masa jest jeszcze nie taka jak należy. Niestety nie pomogę szczegółowo bo nie znam MK4, ale w trojce jest tak: kabel masowy brazowy leci w wiązce kabli od prawej do lewej lampy wzdłuż pasa tylniego. Następnie masa już inną wiązką (też kablem brązowym) wychodzi z lewej lampy i jest przykręcona do blachy pod wykładziną z lewej strony bagażnika. Pin którym masa wychodzi z lampy jest tym wrażliwym miejscem, często się upala bo jest w tym miejscu bardzo duże obciążenie prądowe jaki się wszystko powłącza.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

tresor
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tresor » pt wrz 21, 2007 19:40

Odgrzewam trochę.
Niestety choinka raz jest, raz nie ma.
Proszę o pomoc w znalezieniu punktu masowego w mkIV, gdzie on jest i jak się do niego zabrać.

No i jakby ktoś coś wiedział może na temat tego, że na postoju, wsteczny włożony, wciskam hamulec i od razu świecą mi się kontrolki, wszystko tak jakbym kluczykiem zapłon włączył, tylko nie rozbraja się immo, ABS i poduszki się nie aktywują.
z góry dzięki za pomoc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”