Czy w MK2 na tylnej osi mogą być opony 205/60/14R???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Są trzy powody dla których raczej bym sobie odpuścił:
1) takie opony są przeznaczone do cięższych aut żeby odpowiednio zachowywały się na mokrej i śliskiej nawierzchni
2) szersza opona = większy opór tarcia co ma negatywny wpływ na przyspieszenie i V-max również, a tego nie lubimy.
3) wysoki profil sprawia że opona na naszych drogach będzie tarła o nadkole na każdym dołku a to może doprowadzić do jej poważnego uszkodzenia, no chyba że poszerzysz nadkola.
Szerokie opony owszem fajnie wyglądają ale nic poza tym.
Pozdro
1) takie opony są przeznaczone do cięższych aut żeby odpowiednio zachowywały się na mokrej i śliskiej nawierzchni
2) szersza opona = większy opór tarcia co ma negatywny wpływ na przyspieszenie i V-max również, a tego nie lubimy.
3) wysoki profil sprawia że opona na naszych drogach będzie tarła o nadkole na każdym dołku a to może doprowadzić do jej poważnego uszkodzenia, no chyba że poszerzysz nadkola.
Szerokie opony owszem fajnie wyglądają ale nic poza tym.
Pozdro
ale zaznaczyłem w temacie że te opony na tył mają być bo na przód mam 185/60/14r
Ostatnio zmieniony pn cze 13, 2005 08:49 przez rogra, łącznie zmieniany 1 raz.
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
po pierwsze z przodu też masz za duze opony, powinno być 185/55 r15 jak już coś.
co do tego ze profil 205/60 jest duzo wyższy to jesteście w błędzie, móżni sie niewiele, a przekłamanie na predkościomieżu to poniżej 1km/h przy 100km w stosunku do 185/65. pozatym nawet ci mniej by przekłamywały predkośc niz te co masz z przodu teraz na 15" felach.
pozdro
jeszcze jedno, zapraszam do lektury:
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
co do tego ze profil 205/60 jest duzo wyższy to jesteście w błędzie, móżni sie niewiele, a przekłamanie na predkościomieżu to poniżej 1km/h przy 100km w stosunku do 185/65. pozatym nawet ci mniej by przekłamywały predkośc niz te co masz z przodu teraz na 15" felach.
pozdro
jeszcze jedno, zapraszam do lektury:
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Mk3 GTI 16V ABF
Więc igor002 jeśli chodzi o rozmiary oponki 205/60 to ja napisałem że ten profil jest za wysoki jak do tej szerokości kapcia w golfie bez przeróbek nadkoli, to jest rozmiar stosowany w audi B4. Co do przekłamania prędkości to nie wiem ile ale wiem że napewno. Szerokość 195/60/14 to już wystarczy bo standart to 185/60/14
Pozdrawiam
Pozdrawiam
205 może być ale nie na profilu 60 ... już przy 195 musi być profil ( nietypowy dla 14' ) 55 a przy 205 na 14 calach to nie wiem ale można się dowiedzieć... jak dopadniesz tylko odpowiedni profil opony to nie będzie problemu z przekłamywaniem prędkościomierza.. powodzenia... pamietaj profil jest ważny przy takiej szerokości wysokość opony ( 205mm i weź teraz 60 % tej szerokości i masz wysokość opony )
...Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...