szyby ani szyber sie nie domykaja automatycznie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

szyby ani szyber sie nie domykaja automatycznie

Post autor: falla_x » pn wrz 17, 2007 17:32

witam mam problem bo dzis przciemnialem szybki szyber byl otwarty jak go oddawalem a jak go odebralem i chialem zamknac z pilota dzwi szyber sie nei zmaknol?? co moze byco powodem szyby nie wiem czy sie domykaja bo nie kazali otwierac przez pare dni zeby folia odbrze doschla ale wnioskuje ze tez nei dzialaja znaczy nie chca sie domknac bo jest to jak by powiazane razem, mozecie mi powiedziec co moze byc powodem jakie kable kolory sa odpowedzialne za domykanie szyb dodam ze mam centralke uniwersalna do pneumatycznej pompki z domykaniem szyb i szyberdachu nie jest to orginalna centralka VW _ prosze o pomoc

[ Dodano: Pon Wrz 17, 2007 5:34 pm ]
dodam ze juz kiedys mialem podobny przypadek rza mi sie zdarzylo ze nie chialy sie domknac szyby i szyber ale po kilku otwarciach i zamkniecaich dzwi wszystko wrucilo do normy wiec moze to wina jakis kabli przerwany naderwany czy cos ?? ale jakie to kable ? dodam ze centralny sie zamyka z pilota a jak chialem domknac szyber z kluczyka tez nie reaguje z przycisku ppod sufitem wszystko dziala zayka sie i otwiera

Passat B5 FL AVF - viewtopic.php?f=91&t=335306
Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn wrz 17, 2007 17:52

[ Dodano: Pon Wrz 17, 2007 17:52 ]
to jest chyba mankament w mk3 moduł komfortu siada tzn zawiesza się mam to samo ale nie za kazdym razem :bigok: tylko szyb nie mam elektr i z tego się cieszę
Ostatnio zmieniony pn wrz 17, 2007 17:52 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 17, 2007 18:51

Dobierz się albo do wtyczki pompki centralnego albo do do wiązki idącej z drzwi przednich (ściąg gumę). Podaj sobie dodatkowym kabelkiem plus do kabla szarego przy pompce, lub szaro czerwonego w wiązce drzwiowej. Jeśli w tym momencie dach się domykanie to twoja centralka nie podaje impulsu na domykanie. Jeśli się nie domknie podaj plus w wiązce drzwiowej na kabalek czarno zielony - ten leci od modułu w drzwiach na szyberdach bezpośrednio. Jeśli teraz dach się zamknie to być może wyjmując szybę coś nie dokładnie połączyli w drzwiach, np wtyczkę od modułu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » pn wrz 17, 2007 19:20

Paweł Marek pisze:szaro czerwonego
czyli szaro czerwony jest odpowiedzalny za domykanie szyby i szyberka ???
Ostatnio zmieniony pn wrz 17, 2007 19:23 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 17, 2007 19:40

falla_x pisze:czyli szaro czerwony jest odpowiedzalny za domykanie szyby i szyberka ???
tak
A dokładniej: leci sobie szary kabel od pompki centrala, w słupku drzwiowym zmienia kolor na szaro czerwony. Normalnie ten kabel służy do zamykania centrala i domykania szyb i dachu z kluczyka( w zamku jest włącznik). Zamknesz krótko to zamyka się tylko centra, przytrzymasz dłużej (czyli dłuższy impuls plusowy na tym kabelku) to domkną sie szyby i dach. A dlaczego nie na raz? Dlatego że impuls na dach jest wysyłany przez moduły drzwi kablem czarno-zielonym dopiero po zamknięciu szyb. Ten fakt się wykorzystuje montując centralki i alarmy. Podają one impuls plusowy imitując kręcenie kluczykiem w zamku, ot i wszystko.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » pn wrz 17, 2007 19:44

musze to wszystko sprawdzic i szczegulenie ten kabel szaro czerwony ale czy przypadkiem jak by on byl uszkodzony to nie zamykaly by sie dzwi ?? znaczy sie nie dzialal by centralny ?? bo centralny dziala i z kluczyka i z pilota tylko nei dziala domykanie ani z kluczyka ani z pilota

[ Dodano: Pon Wrz 17, 2007 7:47 pm ]
co do szyb nei jestem pewnie tak jak mowilem kazali nie otiwerac przez 2 - 3 dni zeby folia pozadnie wyschla , ale tak jak mowie kiedys mailem podobny przypadek i tez wtedy nie dzialalo domykanie szyb i szyberdachu , ale czy domykanie szyberka i szyb jest razem powiazane ?? czy to juz sa inne kable

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 17, 2007 19:49

falla_x pisze:bo centralny dziala i z kluczyka i z pilota
to inna sprawa, w takim razie wygląda że dach nie działa bo nie dostaje napięcia z drzwi kablem czarnozielonym, zresztą już napisłem to wyżej. Dach działa z przycisku w ogóle?

[ Dodano: Pon Wrz 17, 2007 7:50 pm ]
Sprawdź jeszcze czy się dach domknie po przytrzymaniu kluczyka w drzwiach

[ Dodano: Pon Wrz 17, 2007 7:51 pm ]
falla_x pisze:ale czy domykanie szyberka i szyb jest razem powiazane ?? czy to juz sa inne kable
jest powiązane, jak opisałem wyżej

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » wt wrz 18, 2007 11:15

wiec tak dzis mimo zalecen otworzylem szybki i jaki jest tego efekt szyby sie domykaja elegancko z pilota tak jak bylo ale szyber nie chce reaguje tylko na przycisk, a z pilota nie chce sie domknac wiec co moze byc powode co tam mogli zmajstrowac i ewentualnei ktory kabel sprawdzac zeby dojsc dlaczego szyberek nie zamyka sie zaraz po szybach ?
a i najwazniejsze chial bym perzejrzec ta wiazke kabli ale niewiem jak zdica to gumowa oslone laczaca karoserie z dzwiami ?? oczywiscie nei rozcinajac jej bo nei moge do tego dojsc a puki ona jest zalozona nie moge tego zrobic bo jedna reka musze trzymac gume a druga majstrowac przy kablach,

zauwarzylem narazie naderwany kabee goruby zolto czerwony widac chyba nawet ze juz ktos go kiedys laczyl ale jest on bardzo sztywny i malo tam miejsca na jakies manewry wiec moze jakie pomysly jak polaczyc naderwane kable miedzy dzwiami a samochodem jest on i tak krudki wiec lutowanie chyba nei wchodzi w gre bo przy otwarciu dzwi zaraz by sie zerwal / prosze o pomoc

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 18, 2007 19:17

Co do kabla: pisałem wyżej zielono czarny.Wyłazi ze wszystkich modułów szyb łączy się w jeden i do dachu leci.
Możliwe usterki postaram się wymienić ale najpierw napisz czy działa domykanie szyb i dachu z kluczyka w drzwiach przednich (obu).

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » wt wrz 18, 2007 19:52

Paweł Marek pisze:Co do kabla: pisałem wyżej zielono czarny.Wyłazi ze wszystkich modułów szyb łączy się w jeden i do dachu leci.
Możliwe usterki postaram się wymienić ale najpierw napisz czy działa domykanie szyb i dachu z kluczyka w drzwiach przednich (obu).
z kluczyka domykaja sie szyby i otwieraja tez, natomiast szyber dach sie nie zamyka trzymajaac kluczyk dluzej po zamknieciu,

tak ze nie dizala tylko domykanie szyberdachu , czy to z polota czy z kluczyka jedynie reaguje na przycisk pod dachem

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 18, 2007 19:58

dobra, no to już możemy przypuszczać że alarm niewinny. Szukaj przerwy na tym kablu co pisałem, czarno zielonym. Zacznij od tego, że sprawdż na nim we wtyczce przy silniku dachu (nie włączniku tylko silniku) czy pojawia się plus wtedy kiedy dach powinien sie domykać, czyli po przytrzymaniu kluczyka w drzwiach lub po zamknięciu alarmu.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » wt wrz 18, 2007 22:07

a mozesz mi powiedzec jak zdiac ta gume miedzy dzwiami a karoseria zeby odslonic ladnie te kable co tam sa ? bo nie mam opjecia a nie chce jej ciac , bo widze ze tam niekore kabelki ponadrywane sa

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 18, 2007 22:09

Gumę odciągasz po zdjęciu jej z przodu lub z tyłu - łatwiej z przodu. Potem zobaczysz okrągły wtyk, wykręcasz go w lewo i wyciągasz całą wtyczkę. Przy powtórnym zakładaniu bardzo powoli dokładnie żebyś pinów nie połamał.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » wt wrz 18, 2007 22:23

a powiedz mi bo jutro od rana jade majsterkowac przy tych kablach kupilem nawet pare kabli zeby jak cos jakies wstawki porobic , lepiej jest lutowac czy moze zalozyc takie plastikowe zlaczki co sie zaciska obcegami ??

a i czy jak sprawdze i przy silniczku na tym kabla nie bedize napiecia to znaczy ze gdzies przerwany ma sie rozumiec ?

Paweł Marek, dzieki ci wielkie za pomoc naprawde jestes bardzo pomocny malo kto na tym forum jest wstanie dokladnie wszystko wyjasnic mam nadzieje ze jutro wszystko zrobie i pozbede sie problemow, zreszta wina tych co szyby mi przyciemniali dzwonilem opiepszylem kazali mi podjechac bo powiedizeli ze moze bezpiecznik poszedl :crazy: moze i podjechal bym donich im nawytykac ale mam 60km do nich i wiecej by mnie dojazd kosztowal niz to jest warte

jeszcze raz dzieki i jutro dam znac jaki jest tego final

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”