Problem ze stanem oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
imperator
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem ze stanem oleju

Post autor: imperator » ndz wrz 16, 2007 19:06

Zauważylem, że poziom oleju w moim golfie rośnie na bagnecie. Nie mam pojęcia co to może być. Wydaje mi się, że olej lekko pachnie paliwem :crazy: :crazy:

Wszyscy mają auta, my mamy VW
[img]http://img92.imageshack.us/img92/2944/001wn7.gif[/img]

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz wrz 16, 2007 19:11

no tak :bajer: czyli paliwo w oleju :bajer: czyżby pierścienie???

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: adam_franciszek » ndz wrz 16, 2007 19:14

Przegon golfinę jakies 50 km to benzynka sie spali... jesli jest to efekt tego, ze jezdzisz na malych odciankach i caly czas na ssaniu :bajer: A kiedy wymianiales olej, jaki czas temu, a ile kilosow przejechales? Wymieniasz raz w roku lub wg instrukcji? Oczywiscie to jest tylko jedna z najprostrzych mozliwosci... ale blyskawicznie pomaga. Jak nie to problemy ze ssaniem...tak mysle.

Czolem!

Wszystko jest trudne nim stanie się proste.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » ndz wrz 16, 2007 19:15

pierścienie to ostatecznośc
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 19:16 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
imperator
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: imperator » ndz wrz 16, 2007 19:17

do pracy mam 3 km także możliwe, olej wymieniłem pół roku temu i zrobiłem ok. 2,5 tys km, czyli jeżeli to pomoże, że troche po przegonię to nie będę musiał oleju wymieniać?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » ndz wrz 16, 2007 19:19

ROZRZEDZENIE OLEJU
Szkodliwy wzrost poziomu oleju szczególnie w chłodnych porach roku można wytłumaczyć wysokim udziałem benzyny (do 10%), ponieważ w ruchu na krótkich odcinkach z dużym udziałem biegu jałowego albo przy zbytecznym nagrzewaniu silnika nie spalona benzyna kondensuje się w zimnym silniku i dostaje się do oleju silnikowego. Przy dużym udziale benzyny w oleju może dojść do uszkodzenia silnika przez nietrwały film olejowy, gdy nagle wzrośnie obciążenie (jazda po autostradzie). Zaleca się koniecznie wymianę oleju w przypadku rozrzedzenia oleju
Przyczyną wzrostu poziomu oleju może być także paliwo, co sie zdarza w przypadku uszkodzenia wtryskiwaczy.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 19:24 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: adam_franciszek » ndz wrz 16, 2007 19:24

Jesli jezdzisz tak krotko to na bank, sprawdzone z autopsji... Na razie zostaw olej w spokoju i jedz w dluzsza trase... moze przesada 50 km, ale troche trza pojezdzic jednorazowo. Potem jak ostygnie, ustaw na dobrym podlozu i sprawdz poziom oleju...

A przy okazji zagldnij pod kurek czy jest bialy majonez. Moze nie byc bo jeszcze w miare cieplo, ale w zimie przy takich dystansach pojawi sie na bank... tez trzeba samochodzi przegonic i zniknie ;-)

Rozumiem, ze wykluczasz mozliwosci, ze jak zmieniales zadales samochodzikowi wiecej oleju niz trzeba wg miarki?

Przegogn, go - nic nie kosztuje (no prawie), a mniej siwych wlosow na skroni.

Czolem!

Awatar użytkownika
imperator
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: imperator » ndz wrz 16, 2007 19:59

adam_franciszek pisze:A przy okazji zagldnij pod kurek czy jest bialy majonez
wczoraj ściągałem klawiaturkę i nie ma majonezu jutro go może przegonię i zobaczymy

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: adam_franciszek » pn wrz 17, 2007 22:10

Wystarczylo korek odkrecic... no ale jak juz sciagnales klawiature i nic nie ma...to git!
Jesli okaze sie, ze po przegonieniu na dluzszym odcinku benzynka spalona i poziom oleju sie wyrownal (nie przekracza stanow max) to bedzie dobrze. Z tym, ze porada nie wyklucza innych powodow pojawienia sie benzynki w oleju... Poobserwuj jeszcze, tak raz na tydzien - jak bedziesz dygal do roboty - z ranca na zimnym silniku stan oleju na rownym podlozu... Gdyby spalenie mu nie pomagalo, a poziom oleju by rosl... nie lekcewaz problemu... przyczyny moga byc tez inne.

U mnie w ksiazce pisze, ze powinienem nawet wymieniac olej 2x w roku...

Sprawdz tez co wlewawsz (nie oszczewdzaj na jakosci oleju) i do jakiego poziomu... lepiej wlac mniej niz w polowie miedzy min a max, odczekac, odpalic chwilke i sprawdzic znowu... troszke dolac... nigdy nam max lub wiecej!

Napisz czy pomoglo, bo innym na pewno sie przyda...

Czolem!

Awatar użytkownika
imperator
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: imperator » śr wrz 26, 2007 19:25

Dziś sprawdziłem kompresje i jest tak 13.5 12.5 13 13.5 a poziom oleju dalej rośnie, Myśl, że może wtryski są uszkodzone. Jeżeli tak to czy idzie to jakoś sprawdzić? Zauważyłem jeszcze, że zaczął mi więcej palić :grrr:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”