Nowe sprzęgło się ślizga, jaka przyczyna?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

piranek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piranek » ndz wrz 16, 2007 01:59

tomala2301, witam. mam problem ze sprzęgłem w mk3, ślizga się jak się ostro wciśnie gaz. to moje pierwsze auto. w pierwszym momencie pomyślałem że sprzęgło do wymiany ale kumpel który zna się deczko powiedział że sprzęgło bierze bardzo wysoko. mnie się wydawało ze bierze od połowy. linkę mam z samo regulacją. czy to możliwe że ktoś nie rozciągną linki przed założeniem i sprzęgło nie dociska odpowiednio? wszytko jest używane na pewno już długo, ani linka ani samo sprzęgło nie jest nowe. sprzęgło zawodzi tylko i wyłącznie przy ostrym wciśnięciu gazu ale nie przeszło testu przy użyciu 3 biegu i ręcznego.pozdrawiam

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » ndz wrz 16, 2007 12:03

piranek, mi sie wydaje że jak sprzegło bierze wysoko to oznaka, że tarcza sie kończy ;) Masz linke z samoregulatorem wiec naciąg jest sam regulowany. Najlepszym rozwiązaniem jest rozebrać zobaczyć :) Nieraz simering puści i olej kapie na tarcze i też bedzie sie ślizgało. Może tarcza i docisk są wyrobione ?? Rozbierzesz zobaczysz.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]

piranek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piranek » ndz wrz 16, 2007 15:01

łudzę się nadzieją że to jednak ta linka a raczej samo naciągacz zawodzi bo już nie jedna osoba miała z tym problem. przeleciało mi przez myśl że może przez to że linka jest za bardzo naciągnięta to sprzęgło nie jest dostatecznie dociskane i stąd te uślizgi przy ostrym wciskaniu gazu. nie wiem czy moje myślenie jest słuszne ale na pewnie nie bezpodstawne bo skoro mam te same objawy co ci którzy założyli nowe sprzęgło...
zrobię jakąś próbę i sprawdzę to. problem w tym że nie wiem jak taki samo naciągacz na lince jest zbudowany i jak działa. tego muszę się na razie domyślać albo rozebrać to ustrojstwo. nie jestem pewien czy rozebranie go nie bezie się równać z koniecznością zakupu nowej linki. byłbym wdzięczny gdy ktoś miał jakieś zdjęcie, rysunek jak w środku jest zbudowany samo napinacz albo proszę o informację czy po rozłożeniu da się go poskładać do kupy bez uszkodzeń. pozdrawiam i dziękuję
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 19:25 przez piranek, łącznie zmieniany 1 raz.

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » ndz wrz 16, 2007 15:44

Jesli rozbierzesz samoregulator linki to mozesz ja od razu wyrzucic.Jesli samoregulator dziala poprawnie to powinno dac sie poruszyc dzwignia wysprzeglania na skrzyni (ta na ktorej zaczepiona jest linka).Sprawdz to.Jesli nie da sie to z linka jest cos nie tak.

Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...

piranek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piranek » ndz wrz 16, 2007 19:41

wymyśliłem już jak działa samo napinacz. sprawdziłem też czy ramię dźwigni sprzęgła da się opuścić. faktycznie daje się to zrobić. napinacz działa poprawnie. wniosek jest jeden. dziwi mnie tylko, ale może nie powinno, że po tym sprawdzeniu samo napinacza sprzęgło działa lepiej. podejrzewam jednak że to chwilowe. zastanawiam się teraz czy wymieniać cały zestaw sprzęgła czy tylko tarczę. nie wiem co będzie bardziej ekonomiczne. wymieniając samą tarczę może się okazać że nie długo problemy powrócą. robota pewnie ta sama gdyby chcieć wymienić całość. przeraża mnie tylko cena wymiany. pewnie w 8 stówkach będzie ciężko się zmieć a sam tego nie zrobię bo zielony jestem. dziękuję za rady i życzę powodzenia :D
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 19:46 przez piranek, łącznie zmieniany 1 raz.

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » ndz wrz 16, 2007 20:34

Ja uwazam ze jesli cos robic to porzadnie.Tym bardziej jesli chcesz pojezdzic tym autem jeszcze jakis czas to nie warto samej tarczy sprzegla wymieniac.Wymien komplet wiadomo ze po kieszeni to troche uderzy ale bedziesz mial spokoj i do tematu sprzegla nie bedziesz juz wracal.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 20:35 przez gopiter, łącznie zmieniany 1 raz.

Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...

piranek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piranek » ndz wrz 16, 2007 21:19

troszkę mi opadło przerażenie. bo zobaczyłem że na allegro można kupić docisk i tarczę za niecałe 200 i to nowe. komplety z łożyskiem i mnóstwem drobiazgów luk za 350. w sklepie wołają za taki sam zestaw 500 i więcej. myślę że skoro sprzęgło ślizga się tylko przy wciskaniu gazu w podłogę to można na nim jeszcze pojeździć. nogi ciężkiej nie mam więc z wymianą mogę poczekać jeszcze aż gotówka będzie.
... i wydaje mi się rozsądnym wydać 350 za komplet i nie oszczędzać 150 złociszy kupując sam docisk z tarczą.
mam jeszcze jedno pytanie. rozwiejcie moje wątpliwości. czytałem tutaj że są dwa rozmiary tarczy. 200 i 210. nie wiem który rozmiar jest fabrycznie montowane do auta które mam (mk3 1,9 td AAZ, 94 r) i które ewentualnie było by lepiej założyć. większa tarcza to większa powierzchnia czyli teoretycznie lepiej....
dzięki :)

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » pn wrz 17, 2007 08:44

piranek, moim zdaniem 210mm jest w 1.9 TD albo i 215mm nie pamiętam ale możesz sprawdzić w katalogu intercarsu ;) Po drugie proponuje odrazu założyć albo Sachsa albo Luka najepiej cały komplet !! Z allegro kupujesz kota w worku !! Może i opakowanie jest dobrej firmy ale zawartoś to tragedia !! Mój sąsiad kupił Sachsa :P i pojeżdził całe 2 dni

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » pn wrz 17, 2007 09:08

vw_vandal pisze:piranek, moim zdaniem 210mm jest w 1.9 TD albo i 215mm nie pamiętam ale możesz sprawdzić w katalogu intercarsu ;) Po drugie proponuje odrazu założyć albo Sachsa albo Luka najepiej cały komplet !! Z allegro kupujesz kota w worku !! Może i opakowanie jest dobrej firmy ale zawartoś to tragedia !! Mój sąsiad kupił Sachsa :P i pojeżdził całe 2 dni
210mm w golfie 1.9td, 215mm w passacie 1.9td a roznica taka ze 215mm jest na 28 zebow... Co do allegro, to sklepy inny towar sprzedaja? nie sadze. polecam sachsa

[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » pn wrz 17, 2007 10:53

zaprzal, a ja sadze że inny :P miałem styczność z tym i tym !!

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » pn wrz 17, 2007 10:59

vw_vandal pisze:zaprzal, a ja sadze że inny :P miałem styczność z tym i tym !!
ja tez. czesto na allegro sprzedaja hurtownie i moze byc to ten sam towar co w sklepie.

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » pn wrz 17, 2007 12:25

zaprzal, bez kłutni ;) widziałem sprzegło Sachsa z allegro o 100 zł tańsze od tego w sklepie ale jak je oglądałem to tragedia mi sie wydawało że jest regenerowane, jak potrząsłeś tarczą to spreżynki grały jak grzechotka no i sąsiad pojezdził 2 dni tak samo było z klockami Ferrodo które pękały o lukasach które sie odklejały a najlepsze to widziałem szczeki ATE, które były regenerowane i nitowane zwykłymi nitami :)

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » pn wrz 17, 2007 12:35

vw_vandal pisze:zaprzal, bez kłutni ;) widziałem sprzegło Sachsa z allegro o 100 zł tańsze od tego w sklepie ale jak je oglądałem to tragedia mi sie wydawało że jest regenerowane, jak potrząsłeś tarczą to spreżynki grały jak grzechotka no i sąsiad pojezdził 2 dni tak samo było z klockami Ferrodo które pękały o lukasach które sie odklejały a najlepsze to widziałem szczeki ATE, które były regenerowane i nitowane zwykłymi nitami :)
a "sklepowe" sa nitowane niezwyklymi nitami... kazdy kupuje co woli :) EOT :pub:

Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » pn wrz 17, 2007 12:53

zaprzal, sklepowe sa klejone :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”