[mk 2] Remontu czas zacząć ... i jest problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lukaszww
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: VW Touran 1T2
Silnik: BMM
Kontakt:

[mk 2] Remontu czas zacząć ... i jest problem

Post autor: lukaszww » śr cze 08, 2005 23:51

Witam
Na dniach zabieram się za swojego golfa. Wymieniam amortyzatory, przeguby, tarcze, klocki, olej, fotele, pułkę, boczki, kierownicę, licznik .... i jeszcze parę innych rzeczy :) Dużo bynajmniej tego. Mam jednak problem, dotyczy on świateł przeciwmgielnych i światła w z tyłu w boczku.

Halogeny
Odrazu zaznaczę, że świecą, ale jedynie przy włączonych światłach drogowych. Jak i co podłączyć-przełączyć, aby świeciły na światłach mijania?

Światełko
W owym boczku pod spodem znajduje się światełko, wygląda ono tak:

[img]http://lukasz_ww.w.interia.pl/polka.jpg[/img]

Jak widać na zdjęciu są tam dwie wsówki i mam takie samo pytanie jak wyżej: Jak i co podłączyć-przełączyć, aby zapalała się lampka przy otwieraniu bagażnika?

Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
igor002
Marysiakra
Marysiakra
Kontakt:

Post autor: igor002 » czw cze 09, 2005 15:51

przy oświetleniu bagażnika musisz miec kransówke, mysle ze ejst na bpoczku skoro jest lampka, albo przynajmniej dziurka na krancówke. musisz wsio podłaczyć i bedzie ok.

Bardziej prymitywne rozwiazanie dto zwykły wąłścznik, ale kiedys zapomnisz zostawisz auto na 10 dni i wrócisz do rozładowanego akku.

Mk3 GTI 16V ABF

lukaszww
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukaszww » czw cze 09, 2005 16:35

Włącznik/wyłącznik też jest :) ale jak podłączyć kable, aby działało?

A co się tyczy halogenów, zna ktoś może rozwiązanie?

Awatar użytkownika
igor002
Marysiakra
Marysiakra
Kontakt:

Post autor: igor002 » czw cze 09, 2005 18:36

minus - masz na karoserii samochodu, pozatym jest tam z lewej w bagażniku punkt masowy, zaraz za osłonką na bocznej ściance pomiędzy kołem a tylną lampą. tam dajesz _ :)
+ powinieneś mieć na przewodzie, bo wiem ze są orginalnie fabrycznie cprzeciagane przewody do tyłu do oświetlenia bagaznika tylko niemam pojecia czy we wszystkich wersjach. jak niema to nic prostszego jak podpiać sie np pod zapalniczke zeby to na bezpieczniku było, oczywiście od tyłu i dociągnąć przewodem do bagażnika.
co do samego podłączenia to jak masz wszystko gotowe i przygotowane to zeby ładnie smigało dajesz - do przełacznika krańcowego, ( - a nie + bo jak zrobisz kiedyś alarm pod tylną krancówke ze przy otwarciu klapy sie wywoła to moga być kolizje z + bo wyzwalany alarm jest impulsem masy, a polecam klape też zabezpieczyć, maske swoja drogą też) potem od krańcówki do lampki, tu bbiegónowaość niema znaczenia bo jest tam zarówka a nie dioda, ale przyjmuje sie ze - powinien sie znajdować na tym gwincie albo szerszej stronie zarówki, + z drugiej strony i wszystko ładnie chowasz w aucie by nie było widać i jest wsio pięknie:)

u mnie ja tak zrobiłem, dołożyłem tylko jeszcze przełacznik zwykły do wyłaczenia wogule napiecia na lampe bagażnika, jak ottwieram w lecie i siedze przy otwartym aucie czy cos to wyłanczam, poco ma sie wyładowywać akku, ja tak to robiłem bo mam nieorginalne oswietlenie, po 2 stronach pod parapecikami mam 10W halogeniki takie małe o średnicy 5zm w ładnie zrobionych obudowach z rur chydraulicznych :bigok: powiem ze świetnie to wyszło.

Co do załaczenia halogenów to jest przy zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy wyprowadzony przewód do przednich halogenów i przeciwmgielnych. wtedy jak załączysz postojowe albo mijania to przeciwmgielne, albo jak podłaczysz halogeny to one, bedą swieciły, a nie tylko na drogowych.

Miłej lekturki:)

P.s.
przydał by ci sie miernik do takich prac, mamnadzieje ze masz!

Mk3 GTI 16V ABF

lukaszww
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukaszww » czw cze 09, 2005 21:07

igor002 dzisiaj już tego nie zrobię bo nocka się zbliża, ale jutro zabieram się do roboty światełka i całej reszty, tak więc mam nadzieję, że Twoja rada pomoże :) A miernik posiadam, jak kupiłem autko stał się podstawowym narzędziem pracy :)

lukaszww
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukaszww » pt cze 10, 2005 23:06

Witam
Lampka w bagażniku już działa, igor dziękuję za pomoc.
Jutro zabieram się za przednie zawieszenie. Wszystko mam, oprócz klocków, a jak wiadomo bez tego jazdy niebędzie. Zakładam tarcze wentylowane firmy Brembo, jakie założyć do nich klocki? Proszę o rzeczową odpowiedź, nie typy "mam klocki xxx". Chodzi mi raczej o wasze odczucia po przez jeżdżenie na klockach firmy xxx.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”