Witam!
Chcialem naprawic szybe elektryczne i myslalem ze mam spalony silniczek wiec zakupilem go. Nastepnie okazalo sie ze moje szyby maja tam jakies cos z domykaniem szyb a ja kupilem bez domykania pozniej dowiedzialem sie ze silniczek mam sprawny lecz mam cos zepsute z tym domykaniem bo jak chce otworzyc lub zamkncac szybe to slysze tylko pykniecie z tej kostki od domykania szyb jak probowalem zrobic tak zeby zamontowac je bez tej opcji domykania okazalo sie ze nie moge (lub nie umiem) poniewaz wczesniej plus i minus zamianiala mi ta puszka od domykania szyb. Czy moze ktos mi powiedziec czy da sie to jakos podlaczyc inaczej bez tego domykania lub co naprawic zeby te domykanie szyb dzialalo? Troche pewnie pokrecilem to wszystko ale mam nadzieje ze mnie ktos zrozumie i pomoze mi w tym problemie:) Z gory wielkie dzieki!!
Pozdrawiam
Szyba elektryczna
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

Ta kostka to dodatkowy przekaźnik, dołożony przy montażu alarmu lub sterownika zamka centralnego. Zamienia sygnał masowy z tego alarmu na plusowy potrzebny do domykania i kabel od tego winien być podłączony do kabelka szarego z wiązki drzwiowej. I dopisz z czego próbujesz domykać, z kluczyka w drzwiach czy z pilota.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Do domykania z kluczyka nie potrzeba żadnej dodatkowej puszki, nie wiem o czym piszesz, jeśli chodzi ci o sam moduł co jest przy silniku i pikają przekaźniki w nim a szyb a nie rusza to maszjakiś kabel przełamany w wiązce, prawdopodobnie. Albo namieszne z instalacją przy montażu alarmu. A z przycisku działają szyby?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
tak dziala mi szyba pasazera z przyscisku przy kierowcy a czy cos bylo pokrecone z alarmem to watpie bo alarm mam od wieki wiekow i szyby normalnie dzialaly chodzi mi dokladnie o ta czarna puszke z napisem siemens zalaczam zdjecie ponizej 
P.S. zapomnialem dodac ze jak na krotko sam zmieniam + i - to szyba chodzi..... tylko ze wtedy uzywam do tego silniczka bez opcji domykania

P.S. zapomnialem dodac ze jak na krotko sam zmieniam + i - to szyba chodzi..... tylko ze wtedy uzywam do tego silniczka bez opcji domykania
Ostatnio zmieniony śr wrz 12, 2007 16:40 przez Gozdus, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.

No widzisz kupiłeś szybę z modułem siemensa a jeśli masz auto z 93 to najpewniej moduły są firmy brose. Niestety nie wiem czy nowy moduł spasuje ze starymi w pozostałych drzwiach, być może są też jakieś różnice w kolejności kabli we wtyczkach. Może ktoś jeszcze to przerabiał.
[ Dodano: Sro Wrz 12, 2007 5:28 pm ]
Brose w środku wygląda tak:

[ Dodano: Sro Wrz 12, 2007 5:28 pm ]
Brose w środku wygląda tak: