kupa dymu powyrzej 3500 obrotów i nierówna praca
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
kupa dymu powyrzej 3500 obrotów i nierówna praca
witam mam taki problem w passacie b4 mojego brata jest to silnik 1.9 tdi 1 z . kiedy przygazuje mu sie na postoju powyrzej 3500 obrotów to silnik sie dusi i wkręca tylko do 4 tys a z tłumika cholernie kopci na czarno i nieruwno chodzi tak jakby na 3 cylindry i po chwili zaczyna chodzić równo na wolnych obrotach ale podczas przygazowania sytuacja sie powtarza czy ktos wie co to może być
Wniosek to nie gazować diesla na postoju bez sensu.
A tak na poważnie to podstawiają się zawory z powodu zbyt dużego ciśnienia oleju, które szybko rośnie podczas wkręcania się na obroty, a którego nie nadąża zbić zawór, który z kolei ma do tego służyć.
Spróbuj autko wkręcić na 2 biegu do obrotów maksymalnych i tego nie będzie, bo obroty wzrastają wolniej niż bez obciążenia i zaworek daje sobie radę.
Na 1-ce czasem też potrafi się zadławić.
A tak na poważnie to podstawiają się zawory z powodu zbyt dużego ciśnienia oleju, które szybko rośnie podczas wkręcania się na obroty, a którego nie nadąża zbić zawór, który z kolei ma do tego służyć.
Spróbuj autko wkręcić na 2 biegu do obrotów maksymalnych i tego nie będzie, bo obroty wzrastają wolniej niż bez obciążenia i zaworek daje sobie radę.
Na 1-ce czasem też potrafi się zadławić.
Seryjny AFN + 216-ki + lekki program by g-lab= 312 Nm i 145 KM
Nowy właściciel golfa GT TDI memberlist.php?mode=viewprofile&u=89406
może zawiesza się wtryskiwacz?? ddostaje za dużo ropy potem nagły spadek ciśnienia [ puszczenie gazu] powoduje jego odblokowanie i na wolnych pracuje dobrze ,
zrób tak, włacz silnik , przygazuj do tych 3,5tys obr , i tak trzymaj lub zablokuj do na tej wartości, potem idż do wtryskiwaczy i odkręcaj po kolei przewody wysokiego ciśnienia, jeśli silnik nie zmieni swojej pracy po odkręceniu jednego z przewodów to znaczy ze wtrsykiwacz jest wadliwy .
zrób tak, włacz silnik , przygazuj do tych 3,5tys obr , i tak trzymaj lub zablokuj do na tej wartości, potem idż do wtryskiwaczy i odkręcaj po kolei przewody wysokiego ciśnienia, jeśli silnik nie zmieni swojej pracy po odkręceniu jednego z przewodów to znaczy ze wtrsykiwacz jest wadliwy .
To na 99% są podstawiające się zawory spowodowane za wysokim ciśnieniem.Djeight pisze:zrób tak, włacz silnik , przygazuj do tych 3,5tys obr , i tak trzymaj lub zablokuj do na tej wartości, potem idż do wtryskiwaczy i odkręcaj po kolei przewody wysokiego ciśnienia, jeśli silnik nie zmieni swojej pracy po odkręceniu jednego z przewodów to znaczy ze wtrsykiwacz jest wadliwy .
Więc jeśli zostawi auto na 3500 i będzie odkręcał po kolei wtryskiwacze to w tym czasie ciśnienie oleju się unormuje i przestanie dymić i szarpać.
Mam jeszcze jeden pomysł. Niech kolega wkręca go na obroty nawet na postoju, ale wolno, czyli dojście do 3500 powinno trwać kilka sekund a nie sekundę.
A najlepiej podłączyć wskaźnik ciśnienia oleju i popatrzeć sobie co się dzieje gdy się gwałtownie dodaje gazu na postoju, a co się dzieje gdy wolno wkręcamy go na obroty.
[ Dodano: 09 Wrz 2007 12:51 ]
Jeśli to zawór w pompie który obstawiam to można wymienić całą pompę. Podobno sam zawór też jakoś idzie wymienić, ale nie jest to proste.maluch pisze:a można to jakos naprawić ?
Naprawić u siebie mi się tego nie chce, bo jest sens go wkręcać na postoju i dumać dlaczego dymi?
Mnie też raz na postoju zaczął kopcić i takich prób więcej nie robię. Na jedynce też mi się zdarzyło, ale na pozostałych biegach nie więc po co grzebać?
[ Dodano: 09 Wrz 2007 12:58 ]
Na jakim oleju jeździsz?
Mnie też raz na postoju zaczął kopcić i takich prób więcej nie robię. Na jedynce też mi się zdarzyło, ale na pozostałych biegach nie więc po co grzebać?
[ Dodano: 09 Wrz 2007 12:58 ]
Na jakim oleju jeździsz?
Myślałem ża na mineralu i że może być za gęsty.
A wkręcasz go na zimnym czy rozgrzanym silniku (oleju), przy czym jak silnik złapie 90 stopni to olej ma dopiero około 70?
A wkręcasz go na zimnym czy rozgrzanym silniku (oleju), przy czym jak silnik złapie 90 stopni to olej ma dopiero około 70?
na zimnym nigdy go nie gazuje dopiero jak sie rozgrzeje ale musze to zrobić bo nawet niemoge ruszyc dobrze na piszczących bo go dusi i kopci zaczne od czyszczenia nastawnika moze cos pomoże
[ Dodano: 09 Wrz 2007 16:52 ]
prubowalem wkrecając go na obroty powoli i nic sie nie dzieje jest wporządku nawet do 5 tyś dochodzi bez problemu a jak dodam gwaltownie gazu to za każdym razem go dusi i kopci
[ Dodano: 09 Wrz 2007 16:52 ]
prubowalem wkrecając go na obroty powoli i nic sie nie dzieje jest wporządku nawet do 5 tyś dochodzi bez problemu a jak dodam gwaltownie gazu to za każdym razem go dusi i kopci
A nie mówiłem.maluch pisze:prubowalem wkrecając go na obroty powoli i nic sie nie dzieje jest wporządku nawet do 5 tyś dochodzi bez problemu a jak dodam gwaltownie gazu to za każdym razem go dusi i kopci
Ciśnienie oleju na bank.
Czyszczenie nastawnika niestety na tę dolegliwość nie pomoże. A na szarpanie w czasie przyspieszania owszem.