Naprawa hamulca ręcznego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Psiema
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Naprawa hamulca ręcznego

Post autor: Psiema » czw wrz 06, 2007 13:44

Cześć!
Mam pytanie odnośnie hamulca ręcznego. Otóż w moim Mk3 jest on dość słaby a raczej nie można go podnieść wysoko. Ostanio sprawdzałem szczęki i okazało się, że są dobre. Później naciągnąłem linke. Teraz hamuje lepiej ale i tak nie jest tak jak byc powinno.
Czy wymiana linek pomoże? Jeśli tak to jak to zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Gery34
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gery34 » czw wrz 06, 2007 14:21

zluzuj maksymalnie linję ręcznego, zdejmij bębny, między szczękami są tzw. rozpieraki, taka blaszka w krztałcie wykrzyknika, musi zejść w dół (wsadź coś między szczękę a rozpierak i rozegnij te dwa elementy) sama się obniży. jeśli masz rant na bębnach to go zeszlifuj i podstawiaj aż bęben wejdzie z lekkim oporem(z obu stron tak samo), po tej operacji podciągnij linkę. Powinno pomóc, POZDRAWIAM

Gery

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » czw wrz 06, 2007 14:46

Gery34 pisze:między szczękami są tzw. rozpieraki, taka blaszka w krztałcie wykrzyknika, musi zejść w dół

to jest klin lub dźwignia mechanizmu luzu szczęk, sama powinna sie ustawić we właściwym położeniu, może warto przeprowadzić poprawną regulację ręcznego, mianowicie:
- podnieś tył auta
- zwolni ręczny
- wcisnąć raz pedał ham. do oporu
- zaciągni teraz ręczny na czwarty ząbek
- dokręć nakrętki regulacyjne linek , aż obracanie kół tylnych nie będzie możliwe za pomocą ręki
- zwolni ręczny i sprawdź czy koła sie obracają
Obrazek

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”