"Prykanie z rury wydechowej"
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
"Prykanie z rury wydechowej"
Witam serdecznie
Co może powodować takie ciche "prykanie" z wydechu - wymieniłem świece na nowe NGK i ... dalej to samo - przewody też są w miarę nowe jakiejś dziwnej firmy za 100zł.
Wymieniłem też niebieski czujnik... i brak mi pomysłu
Jeżeli ktoś się spotkał z takim zjawiskiem to proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Co może powodować takie ciche "prykanie" z wydechu - wymieniłem świece na nowe NGK i ... dalej to samo - przewody też są w miarę nowe jakiejś dziwnej firmy za 100zł.
Wymieniłem też niebieski czujnik... i brak mi pomysłu
Jeżeli ktoś się spotkał z takim zjawiskiem to proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
jeżeli silnik chodzi ok - tzn obroty biegu jałowego są w normioe wkręca sie na obroty i z nich łagodnie schodzi to czym się martwisz ?????????????temp otoczenia juz spadła i to normalny objaw jak wiecej pary leci z tłumika a przy okzaji ona się skrapla i powstaje przy tym swego rodzaju prykanie czy jak to tam nazwałes
a moze i tłumik wewnętrzna powłoka wypalona
a moze i tłumik wewnętrzna powłoka wypalona
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Witam
Prykanie z tlumika to oznaka problemw z obrotami. Z tlumika powinien wydobywac sie rowno dymek bez nagych wydmuchow. Zapewne cos przeszkadza silnikowi w równej pracy. Zacznij od podstaw sprawdz świece czy nie sa czarne. Potem uszczelki podgaznikowe i inne przewody.

Prykanie z tlumika to oznaka problemw z obrotami. Z tlumika powinien wydobywac sie rowno dymek bez nagych wydmuchow. Zapewne cos przeszkadza silnikowi w równej pracy. Zacznij od podstaw sprawdz świece czy nie sa czarne. Potem uszczelki podgaznikowe i inne przewody.
Ostatnio zmieniony śr wrz 05, 2007 15:16 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Oj niekoniecznie kolego Maćkooo! W nowoczesnych silnikach sterowanie mieszanki odbywa się przy pomocy szeregu czujników, które też mają wpływ na korekte zapłonu. Bardzo często podczas obrotów na biegu jałowym występuje dynamiczna regulacja kąta wyprzedzenia zapłonu (można to zaobserwować przy pomocy lampy stroboskopowej) co w efekcie może przypominać poprykiwanie z rury wydechowej i to jest normalne. W takim starym silniku może być to spowodowane przez niesprawny układ zapłonowy i nieszczelności. Prykanie "nieregularne" może świadczyć o wypadaniu zapłonu jeśli zaś jest ono "regularne" (cykliczne) i przy schodzeniu z obrotów auto strzela wówczas można mówić o rozregulowaniu kąta wyprzedzenia zapłonu. Trzeba też pamiętać, że tak jak kolega dziejo napisał, moze ono powstawać poprzez wydalanie wody z układu.