Nie zalacza sie wentylator

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jaroslawkonopka
Mały gagatek
Mały gagatek

Nie zalacza sie wentylator

Post autor: jaroslawkonopka » wt wrz 04, 2007 19:23

Hej
Potrzebuje rady jak zlokalizowac i usubac usterke w moim staruszku MK2 1.3 CL z 1991 benzynka
Stuknelo mu 217tys i wsio oki oprocz wetylatora
Nie zalacza sie

Juz raz zdarzylo mi sie to i wtedy okazalo sie ze byl jakis problem z masa, kontakty zasniedzialem -bylem w Polscewiec drobiazg naprawa
Teraz jestem jednak w niemczech i taki drobiazg urasta do drogiej naprawy

Poradzcie mi jak zlokalizowac usterke

Juz sprawdzilem entylator, tzn zdjalem przewody z termicznego wlacznika i zwarlem je, wentylator zalacza sie i chodzi,
Przeczyscilem tez electrody aku, wiec mysle ze tu klopotu nie ma

Moze gdzies po drodze miedzy aku a wentylatorem , lub po prostu padl termicny wylacznik

Jak to w prosty sposob zdiagnozowac

Jakos do Polski dojade (mam 1000km), klopot bedzie jak utkne gdzies w korku

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Jasiek

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » wt wrz 04, 2007 21:53

Witam
Po pierwsze pytanie jest tego ypu czy wentylator wogole powinen sie załączac skoro temp jest w normie. /Mysle ze jesli temperatura nie dochodzi do 2 kreski lub jest z nia na równi to mozliwe ze wentylator sie nie właczy. Czujnik włacza go przy temp. ok 100 C .
JEsli zwarłes styki to niekoniecznie czujnik moze byc sprawny. JEsli wiesz ze na bank temp jest powyzej 100 C lub w jej okolicach to masz zepsuty czujnik w chlodnicy.
:D

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

jarekwolijn
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jarekwolijn » wt wrz 04, 2007 22:01

Jak styki na wlaczniku termicznym sa ok, to pewnie musisz go wymienic. To chyba czesta przypadlosc golfow, mam juz drugiego i tez musialem w nim wymienic ten wlacznik, podzialal z miesiac i znow padl :( . Pociagnij kable od wlacznika termicznego do srodka kabiny i daj jakis wlacznik klawiszowy o obciazalnosci okolo 15-20A, bedziesz recznie wlaczal wentylator w korkach (zawsze to lepiej niz silnik zagotowac).

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”