Jakie elementy są potrzebne do założenia el. szyb
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
Jakie elementy są potrzebne do założenia el. szyb
napisałem ostatnio temat ale nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi, chce założyć elektryczne szyby do golfa 3drzwiowego i nie wiem co jest potrzebne, napewno to co jest w drzwiach ale co dalej poza drzwiami w środku auta wiązka jest czy musze mieć od "dawcy" do tego jest jakiś sterownik? Prosze mi wszystko opisać żeby puźniej nie było tak że mam silniczki i prowadnice i nie wiadomo co z resztą. Wtyczki w aucie są czy musze wszystko ciągnąć sam? W środku drzwi dużo jest roboty czy tylko zamieniam elementy z manualnych szyb na elektryczne? Prosze mi wszystko dokładnie napisać co powinien zawierać taki zestaw
- Paweł Marek
- V.I.P.
W środku drzwi zmieniasz tylko mechanizmy. Przydałaby się jakaś zaślepka w miejsce wyjętej korbki, coś takiego widziałem na allegro i dodają chyba do mechanizmów uniwersalnych.
Następnie rączki do obu drzwi z przyciskami. Poza tym wiązki z kablami. POstarej się przynajmniej o te co idą od silniczkówszyb do złączek w słupkach. Kolejne wiązki które służą do podłączenia od słupków drzwiowych do drugich dzrwi oraz do skrzynki bezpieczników możebyć trudno, ale nie problem dorobić, schematy dawałem już na forum, w razie czego pytaj.
Przypuszczam że jakieś kable już u Ciebie do drzwi idą, choćby do centrala, czyli okrągłe wtyki w słupkach już masz, z wolnym miejscami na wtyczki do szyb. Chyba tyle. żadnych sterowników już niema poza modułami przy silnikach. Trzeba jeszcze połączyć toto z włącznikiem w zamku od centrala żebyś miał domykanie szyb z kluczyka, ale to już nie problem, dwa kabelki.
Następnie rączki do obu drzwi z przyciskami. Poza tym wiązki z kablami. POstarej się przynajmniej o te co idą od silniczkówszyb do złączek w słupkach. Kolejne wiązki które służą do podłączenia od słupków drzwiowych do drugich dzrwi oraz do skrzynki bezpieczników możebyć trudno, ale nie problem dorobić, schematy dawałem już na forum, w razie czego pytaj.
Przypuszczam że jakieś kable już u Ciebie do drzwi idą, choćby do centrala, czyli okrągłe wtyki w słupkach już masz, z wolnym miejscami na wtyczki do szyb. Chyba tyle. żadnych sterowników już niema poza modułami przy silnikach. Trzeba jeszcze połączyć toto z włącznikiem w zamku od centrala żebyś miał domykanie szyb z kluczyka, ale to już nie problem, dwa kabelki.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Paweł Marek, no nareszcie ktoś do rzeczy pisze, będe miał wiązki z drzwi, silniczki z prowadnicami, przyciski musze załatwić od kogoś innego ale to nie problem i właśnie najważniejsza dla mnie jest ta instalacja łącząca lewe drzwi z prawymi + do skrzynki bezpieczników, ile żył biegnie w takiej wiązce? A jak mam zrobić domykanie z kluczyka skoro ja mam CL, będzie to w zamku czy będe musiał dokupować, może lepiej podpiąć to domykanie pod alarm? Wielkie dzięki
- Paweł Marek
- V.I.P.
7 żył, jak nie dostaniesz oryginalnych zrobisz sobie sam. Łączysz taką wiązką prawy i lewy silnik w drzwiach. Odpowiednio dołączasz do nich stały plus, plus po zapłonie(to i to przez bezpieczniki), masę, kabelek od włącznika w drzwiach tego co lampkę zapala.kupszczelisty pisze: ile żył biegnie w takiej wiązce? A jak mam zrobić domykanie z kluczyka skoro ja mam CL, będzie to w zamku czy będe musiał dokupować, może lepiej podpiąć to domykanie pod alarm? Wielkie dzięki
Co do domykania jeśli masz central to masz już wszystko tylko odpowiednio podłączyć do silników szyb kabelki które już są w wiązce dzrziowej., schematy już były na forum, w razie czego pisz jak skompletujesz.
Ostatnio zmieniony wt wrz 04, 2007 20:10 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Na panowie bardzo dobry temat ja właśnie zamówiłem mechanizmy z wiązkami na 4 szyby :green_fuck: moje pytanko czy instalacja w każdym mk3 jest już może przystosowana do el.szyb ? i czy el.podnośniki będą pasowały w stare miejsca montażowe podnośników manualnych ?
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=90278][b]Mój Golf MK3 nowe fotki str.3[/b][/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/abcf7e3dfb9eede9.html][img]http://images31.fotosik.pl/119/abcf7e3dfb9eede9m.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/abcf7e3dfb9eede9.html][img]http://images31.fotosik.pl/119/abcf7e3dfb9eede9m.jpg[/img][/url]
- Lukasz_mk2
- Forum Master