problem z tylną tuleją przedniego wahacza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z tylną tuleją przedniego wahacza
Mam taki problem wymieniłem wszystkie tulejki na wahaczach i dokręciłem wszystko naprawde solidnie.
Teraz ostatnio zmieniałem klocki hamulcowe i zauważyłem że mam luźną tylną tulejkę na przednim wahaczu cała pracuje jak ruszam kołem, sprawdziłem i śruba jest dokręcona bardzo mocno a mimo to tulejka ma luz, i to bardzo wielki. Boję się że śruba może nie wytrzymać i dojdzie do nieszczęścia. A nigdzie nie moge znaleść jak jest to wszystko zbudowane w środku w co się ta śruba tam wkeca i czy darady coś z tym zrobić.
Teraz ostatnio zmieniałem klocki hamulcowe i zauważyłem że mam luźną tylną tulejkę na przednim wahaczu cała pracuje jak ruszam kołem, sprawdziłem i śruba jest dokręcona bardzo mocno a mimo to tulejka ma luz, i to bardzo wielki. Boję się że śruba może nie wytrzymać i dojdzie do nieszczęścia. A nigdzie nie moge znaleść jak jest to wszystko zbudowane w środku w co się ta śruba tam wkeca i czy darady coś z tym zrobić.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Mam tylko nadzieję że nie urwie mi śruby nigdzie na zakręcie ani przy hamowaniu.
Jutro jeszcze sprubuję odkręcić tą srubę i dołożyć możę podkładkę żeby lepiej dociskała tą tulejkę.
[ Dodano: 04 Wrz 2007 14:27 ]
255B a jest możliwe że jest zabardzo rozchylone miejsce w które wkładam tą tulejkę i śruba nie może jej dobrze dokręcić?????
Jutro jeszcze sprubuję odkręcić tą srubę i dołożyć możę podkładkę żeby lepiej dociskała tą tulejkę.
[ Dodano: 04 Wrz 2007 14:27 ]
255B a jest możliwe że jest zabardzo rozchylone miejsce w które wkładam tą tulejkę i śruba nie może jej dobrze dokręcić?????
Re: problem z tylną tuleją przedniego wahacza
Jak z Twoim problemem?Nie doczytałem się o tulejce z cienkiej blachy (dzielonej)którą wsadzasz w tuleję w silentbloku wachacza:Danio25 pisze:Mam taki problem wymieniłem wszystkie tulejki na wahaczach i dokręciłem wszystko naprawde solidnie.
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... c=0&moto=0
nie powinno być żadnego luzu - koszt nieduży!
dokładnie tak jak Lisu pisze! ta tulejka musi być i musi być nowa ponieważ podczas wkręcania sruby owa tulejka zaciska się i niema luzów, jeżeli użyje się tulejkę z odzysku która już jest zdeformowana to zawsze bedą luzy. Dobrze jest też takie śruby wkręcać na pastę, wówczas jest pewne ze się niewykręci lub poluzuje.
Ostatnio zmieniony pn paź 08, 2007 00:56 przez mrEd, łącznie zmieniany 1 raz.