Ruch tloczka w zacisku

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Ruch tloczka w zacisku

Post autor: Goofi » pn wrz 03, 2007 16:10

Witam,

Wymienialem w zaciskach uszczelki i zeby spowrotem wcisnac tloczek sporo sie nasilowalem. Tloczek wciskalem polozonym na nim duzym kluczem plaski i opiaralem sie na nim cala sila ciala i szlo powoli.

Tloczek powinien tak ciezko chodzic?
Ostatnio zmieniony pn wrz 03, 2007 17:04 przez Goofi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 03, 2007 16:53

Które uszczelki? Jeśli również tą w środku to miałes wyjęty tłoczek, oczyściłeś go i nie powinno być ciężko, chyba że wpychałeś pod kątem, obyś nie uszkodził.
Jeśli nie wyjmowałeś tłoczka to tak bywa, może świadczyć o zabrudzeniach, ale określenie "sporo się nasiłowałem" niewlele konkretnie mówi. W każdym razie trzeba czymś wantować albo użyć ścisku stolarskiego czy cośw tym stylu

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn wrz 03, 2007 17:08

Paweł Marek pisze:Które uszczelki? Jeśli również tą w środku to miałes wyjęty tłoczek, oczyściłeś go i nie powinno być ciężko, chyba że wpychałeś pod kątem, obyś nie uszkodził.
Jeśli nie wyjmowałeś tłoczka to tak bywa, może świadczyć o zabrudzeniach, ale określenie "sporo się nasiłowałem" niewlele konkretnie mówi. W każdym razie trzeba czymś wantować albo użyć ścisku stolarskiego czy cośw tym stylu
Tloczek wyjmowalem, wszystko umylem ladnie nitrem i na koniec zalozylem obie uszczelki nowe. Pilnowalem by wchodzilo prosto, dobrze na koncu sie wsunal, tylko ciezko szlo. Pierw chcialem to robic prostym sciskiem stolarskim to nie dalo rady.
"sporo się nasiłowałem" - zacisk lezal na podlodze, plaski klucz poziomo na tloczku a ja sie opieralem na obu koncach klucza prawie jak bym pompki robil :P a tloczek powoli sie wsuwal ;)

Piechciu
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Piechciu » pn wrz 03, 2007 17:11

zależy o jakich hamulcach mowisz???? Tłoczek w tylnym zacisku wykonuje ruch srobowy!!! Wkręcasz go a nie wciskasz!

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 03, 2007 17:20

Goofi pisze:a ja sie opieralem na obu koncach klucza prawie jak bym pompki robil a tloczek powoli sie wsuwal
wiesz co jeśli jeszcze nie założyłeś do auta rozbierz to jeszcze raz, może uszczelkka wewnętrzna się powdinęła albo co, na wymontowanym tłoczku powinineś kciukami pod ciężarem ciała wcisnąć.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Arczi
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Arczi » pn wrz 03, 2007 18:18

Ja też wymieniałem komplet naprawczy hamulców, tą uszczelkę w zacisku też. Jednak przez nieuwagę uszkodziłem sobie tą osłone gumową. A powiem Ci że mi też tak to ciężko wchodzi. I wydaje mi się że wszystko w porządku. Ja to wciskałem tak: miałem kawałek rurki zapartu o zacisk i kluczem do kól to pociskałem żeby weszło.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn wrz 03, 2007 18:36

Arczi: i potem heble dobrze chodzily?

Watpie by sie uszczelka podwinela, zacisk jest przedni - Girling 54 z GTI

Awatar użytkownika
Arczi
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Arczi » pn wrz 03, 2007 22:01

Z początku był problem gdyż grzały sie hamulce, ale z tego wzgledu że tarcza i klocek były trochę w innym miejcu, dotarły się i wszystko jest ok. Zresztą zanim zmieniłem komplet uszczelek też tak cięzko chodziło, za lużno nie może to chodzić bo by płyn wyciskało, tak mi sie bynajmniej wydaje. W kazdym badz razie wszystko jest ok.

1.9 TDI 110 PS i 247 Nm. ( + wtryski 216)
A to link do mojego golfika.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1363601#1363601

Sprzedam Golfa gg.23238162 tel. 721164930

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”