Po długiej trasie problemy z silnikiem - help!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Nodle
Mały gagatek
Mały gagatek

Po długiej trasie problemy z silnikiem - help!

Post autor: Nodle » czw sie 30, 2007 20:04

2 dni temu wróciłem z długiej trasy, przejechałem 2500 km (w dwa dni). W połowie trasy przy prędkościach ok 140 i 180km/h dochodziły dziwne chwilowe dźwięki z okolic silnika (możliwe, ze turbina) - jakby lekki stukot ze szmerami, po przekroczeniu tych prędkości wszystko szło dobrze.

Na ostatnich kilometrach gdy jechałem nieco ponad 180km/h coś głośniej "psykło-szczeliło" i już nie było tych szmerów.

Po dojechaniu zauważyłem, ze silnik po przekroczeniu ok. 1900 obr/min wydaje dziwny dźwięk - dmucha - jakby jakaś dmuchawa się załączała. Teraz mam tak cały czas po przekroczeniu 1900 obrotów :( oprócz, świstu turbiny przy tych obrotach (co jest normalne) pojawia się to "dmuchanie" - im wyższe obroty tym bardziej. Dziwne jest to, że na postoju, na luzie gdy dodam gazu i wejdę na obroty ponad 2000 nie słychać tego dmuchania! tylko podczas jazdy - na każdym biegu, nawet na luzie.

Dziś zauważyłem, ze od 2500 obr./min zaczyna mocno dymić na czarno :panna:

Co może być nie tak?
Silnik 1Z '94r. z chipem
Oleju nie bierze prawie wcale.
Ostatnio zmieniony czw sie 30, 2007 20:06 przez Nodle, łącznie zmieniany 1 raz.

Dziadek54
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Po długiej trasie problemy z silnikiem - help!

Post autor: Dziadek54 » pt sie 31, 2007 08:00

Nodle pisze:2 dni temu wróciłem z długiej trasy, przejechałem 2500 km (w dwa dni). W połowie trasy przy prędkościach ok 140 i 180km/h dochodziły dziwne chwilowe dźwięki z okolic silnika (możliwe, ze turbina) - jakby lekki stukot ze szmerami, po przekroczeniu tych prędkości wszystko szło dobrze.

Na ostatnich kilometrach gdy jechałem nieco ponad 180km/h coś głośniej "psykło-szczeliło" i już nie było tych szmerów.

Po dojechaniu zauważyłem, ze silnik po przekroczeniu ok. 1900 obr/min wydaje dziwny dźwięk - dmucha - jakby jakaś dmuchawa się załączała. Teraz mam tak cały czas po przekroczeniu 1900 obrotów :( oprócz, świstu turbiny przy tych obrotach (co jest normalne) pojawia się to "dmuchanie" - im wyższe obroty tym bardziej. Dziwne jest to, że na postoju, na luzie gdy dodam gazu i wejdę na obroty ponad 2000 nie słychać tego dmuchania! tylko podczas jazdy - na każdym biegu, nawet na luzie.

Dziś zauważyłem, ze od 2500 obr./min zaczyna mocno dymić na czarno :panna:

Co może być nie tak?
Silnik 1Z '94r. z chipem
Oleju nie bierze prawie wcale.
sprawdź dokładnie połączenia wszystkich przewodów od turbiny oraz :pub: samych przewodów czy któryś nie jest pęknięty :pub:

Awatar użytkownika
andrew19_86
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: andrew19_86 » pt sie 31, 2007 08:21

Nodle pisze:Na ostatnich kilometrach gdy jechałem nieco ponad 180km/h coś głośniej "psykło-szczeliło" i już nie było tych szmerów.

jakie obroty ma silnik przy tej prędkości?

aha i temat nadaje się do działu diesel
Ostatnio zmieniony pt sie 31, 2007 08:22 przez andrew19_86, łącznie zmieniany 1 raz.

:los2: Nocne Mary Squad :los2:
:satan: Tata NM synka :satan:

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pt sie 31, 2007 08:25

Sprawdź węże i intercooler.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Nodle
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Nodle » pt sie 31, 2007 17:44

andrew19_86 pisze: jakie obroty ma silnik przy tej prędkości?
jechałem ok 30min tak 160-170km/h i obroty były gdzieś koło 3,5 tyś. obr/min - na pewno nie przekroczyły 4 tysięcy. Przed wyjazdem wyciskałem 180km ale tylko na chwile i nic sie nie działo - obroty z tego co pamiętam były na 4 tysiącach lub w okolicy.

Posprawdzam te węże, dziś sprawdzałem na szybko, ale nic nie widać niepokojącego. Jak będe na kanale może coś zobacze - mam nadzieje, że to tylko jakaś rurka.

Mam jeszcze pytanie: czy może się coś stać jeśli trochę tak pojeżdżę? dziś musiałem jechać do pracy samochodem, starałem się trzymać silnik na łagodnych obrotach. Jutro muszę przejechać jakieś 80km :(

[ Dodano: 15 Wrz 2007 18:20 ]
Okazało sie, ze jest pękniety wąż od intercoolera - zaraz nad silnikiem - ta gumowa krótka częśc -złączka. Dzięki za trafne sugestie! Autko już elegancko śmiga, nie "dmucha" i nie puszcza batorego :D

Kocham to forum, kocham Was! Dzieki za kolejne uratowanie golfika :)
Ostatnio zmieniony sob wrz 15, 2007 18:20 przez Nodle, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”