napięcie na klemach??????

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

MarcinM
Mały gagatek
Mały gagatek

napięcie na klemach??????

Post autor: MarcinM » wt sie 28, 2007 19:22

Witam. Mam pytanie czy to w porządku jeśli mam na klemach akumulatora napięcie nieco ponad 30V? Może coś źle mierzę takim wielofunkcyjnym miernikiem ale ewidentnie wskazuje 30.8V. Zawsze byłem przekonany, że powinno być 12V. A ładowanie jest 14.4Vwięc chyba w porządku.
Pytam, bo akumulator jest już bardzo stary (z 7 lat ESSO, nie wiem jakim cudem jeszcze jeździ :) ) A poza tym mam ostatnio problemy z elektryką. El. szyby ciągle przepalają bezpiecznik. Elektryk właśnie stwierdził, że to jeden z silników trzeba zmienić bo ma przebicia ale czyżby był takim patałachem, że nie zauważyłby, że coś a akumulatorem nie tak.

A na marginesie to poszukuję w Lublinie solidnego miejsca gdzie można niedrogo naprawić szyberdach w trójce. Pytałem na regionalnym ale poki co brak odzewu. Problem standardowy... peknięta prowadnica, a sam nie będę mogł się tym zająć. Może ktoś podpowie jaki to może być koszt.

Dzięki!!!

Tak:) Kompromitacja :) Z fizyki pała ewidentnie :) Stałego mam 13.1V. To już chyba lepiej ale czy ten lekki nadmiar jest w normie. Czy z szybami to może być od tego???
Ostatnio zmieniony wt sie 28, 2007 19:41 przez MarcinM, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Przemo440
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Przemo440 » wt sie 28, 2007 19:27

MarcinM pisze:Mam pytanie czy to w porządku jeśli mam na klemach akumulatora napięcie nieco ponad 30V? Może coś źle mierzę takim wielofunkcyjnym miernikiem ale ewidentnie wskazuje 30.8V
podejrzewam że zle zmierzyłeś , jakb tyle było to dawno by sie żarówki i inne pierdoły pospalały

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » wt sie 28, 2007 19:31

Pamiętaj że miernik mierzy napięcie zmienne i stałe a w samochodzie jest stałe, więc może na mierniku miałes ustawienie dla zmiennego...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt sie 28, 2007 19:36

MarcinM pisze:A ładowanie jest 14.4Vwięc chyba w porządku.
a gdzie mierzyłeś napięcie ładowania, na altku bezpośrednio? Niemożliwe z tymi 30V

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”