po wymianie sprężyn "siedzi" dalej.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
TheBiSHoP
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: TheBiSHoP » pt sie 24, 2007 20:30

bongo pisze:
Sam amortyzator nie ma najmniejszego wpływu na wysokość uniesienia samocchodu na postoju.
Z tym sie pozwole nie zgodzić...
Ale tak jest weź pod uwagę to że amortyzator nawet utwardzony wciśniesz bez najmiejszych problemów sam - więc jak może to podnieść samochód

Obrazek Obrazek

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » pt sie 24, 2007 20:37

Cytat:
Sam amortyzator nie ma najmniejszego wpływu na wysokość uniesienia samochodu na postoju.

Amortyzator może mieć wpływ na wysokość uniesienia samochodu na postoju ale tylko w sytuacji typowo sportowego zawieszenia. Poprostu gdy jest krótszy, ale wtedy i krótsza jest sama sprężyna (może np. mieć mniej zwoi). Podobnie jest z "gwintami" które bezpośrednio skracają amorki a pośrednio sprężyny. Czyli dolne talerze sprężyny zostaną przesunięte w dół i samochód siądzie.

Ja jednak myślę, że wszyscy mówimy o tym samym i tak samo rozumujemy tylko same wyrażenia co nieco nas różnią.

A powiedz mi Gangst3R czy kupiłeś nowe albo używane sprężyny? Akurat na rynku części używanych jest masa sprężyn do obniżania samochodów. Drogi w Polsce nie nadają się na obniżanie autek. Dlatego każdy kto kupił kiedyś obniżonego, wymienił sprężyny na standartowe. Możliwe, że na takie natrafiłeś?
Ostatnio zmieniony pt sie 24, 2007 20:38 przez Meduza, łącznie zmieniany 1 raz.

Dzięki

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gangst3R » pt sie 24, 2007 20:45

Sprężyny kupiłem na allegro jako seryjne i prawie nowe. Wyglądają na prawie nowe bo nawet lakier na nich nie jest bardzo zniszczony. A są to sprężyny firmy K+F.
http://allegro.pl/item221259027_sprezyn ... vento.html
Coprawda kupiłem je bardzo tanio bo 40 zł za komplet.

[ Dodano: 24 Sie 2007 20:51 ]
Do zobrazowania sytuacji zamieszczam foto. Na bagarzniku wiszą rowery o masie mniejszej niż 30kg, w środklu nikogo nie ma, bagażnik prawie pusty.
Obrazek

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=158822&start=0]Mój były golf[/url]

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » pt sie 24, 2007 22:35

To firma z niemiec z Hagen. Niemniej jednak nie wiemy jaki to rodzaj, bo sprzedający sam mógł nie wiedzieć czy to standart. Obawiam się jednak, że są to sprężyny do obniżania samochodu, gdyż ta firma w prawie 100% zajmuje się produkcją artykułów tuningowych jeśli chodzi o osobówki. Dane wyczytałem na niemieckiej stronce.

To od nich link: http://www.kraemer-und-freund.de/

Myślę że ktoś wyrzucił te sprężyny bo mu autko za nisko siadało ale mogę sie mylić. Jednak nie są to oryginalne sprężyny VW. Rada jedna, na złomowisko i poszukać z rozbitego coś. Najlepiej jak wymienisz je tam na miejscu i ocenisz czy są ok lub nie a wtedy zawsze możesz je oddać.

Dzięki

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gangst3R » pt sie 24, 2007 22:53

No to się wszystko wyjaśniło. Przestane się chyba już bawić w szroty i zaczne kupować nowe części. Poczekam jeszcze z miesiąc dozbieram kasy i kupie komplecik sprężyny, amory, odboje i osłony oczywiście nowe. Jak to nie pomoże to go w skarpe puszcze chyba.
Ostatnio zmieniony pt sie 24, 2007 22:54 przez Gangst3R, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”