Sruba holownicza

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MrSalieri
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Sruba holownicza

Post autor: MrSalieri » czw maja 19, 2005 22:27

Powiedzcie panowie jak to jest z ta sruba.
Niestety nie mam takowej w wyposazeniu i pasowalo by nabyc. Niestety nie znam sie na rodzajach gwintow. Wiem ze jest lewy ale jaki skok i rozmiar niestety nie wiec nie wiem nawet czego mam szukac. Na allegro widze podobne sruby od innych marek ale czy spasuja...

Awatar użytkownika
MrSalieri
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrSalieri » sob maja 21, 2005 23:54

Czyli nikt nic nie wie ta...

ku_bi
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: ku_bi » ndz maja 22, 2005 00:13

Masz na myśli hak holowniczy wkręcany :?: jeśli tak musisz kupić hak od mk3 -od każdej 3 będzie pasował. na allegro są nieraz, ale za duże pieniądze jak za kawał śruby z oczkiem. ja pojechałem do znajomego do komisu samoch. i za 10zł wyjął mi z jakiegoś mk3 :bigok:

Awatar użytkownika
MrSalieri
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrSalieri » ndz maja 22, 2005 00:59

No wlasnie widzialem od innych marek opel skoda od gofera nie spotkalem. Gdybym mial dane gwintu to moze by cos przypasowal.

ku_bi
Kontakt:

Post autor: ku_bi » ndz maja 22, 2005 10:18

MrSalieri pisze:No wlasnie widzialem od innych marek opel skoda od gofera nie spotkalem. Gdybym mial dane gwintu to moze by cos przypasowal.
rozejrzyj sie może na gieładzie, szrotach itp. z tym nie powinno być problemów.

Qwerty.tarnow

Re: Sruba holownicza

Post autor: Qwerty.tarnow » ndz maja 22, 2005 10:43

Śruba od Skody Felicji pasuje. Kiedyś jak się okazało że też nie mam, to podratował mnie kolega z Felicją. Pasuje zarówno od modelu starszego ( '97 ) jak i tego po liftingu ( '98 ).
A z jeżdżeniem po szrotach to też różnie bywa. Ja w swojej okolicy objechałem kilka w promieniu do 30 km i NIC. :grrr: Dopiero sąsiad "złota rączka" uratował mnie z "depresji hakowej". :wink:

Awatar użytkownika
MrSalieri
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrSalieri » pn maja 23, 2005 00:09

No poszuakm po jakichs szrotach najlepiej. Mam jeszcze pare innych rzeczy do zalatwienia. Na upartego dla jakiegos slusarza mysle nie bylo by problemu dorobic takie ucho ale trzeba go miec :bajer:

Qwerty.tarnow

Post autor: Qwerty.tarnow » pn maja 23, 2005 16:27

A to jak już jesteśmy w tym temacie - to taka mała informacja dla wszystkich holujących się - informacja na bazie przykładu mojego znajomego.
Otóż wjechał w zimie do rowu. Sam nie dał rady wyjechać, więc wkręcił ucho do holowania w gwint zaczepił linę i przy pomocy drugiego auta wyciągnęli pojazd z rowu. Nie przyuważył tylko jednej rzeczy: wkręcił ten hak nie do samego końca. No i w wyniku siły powstałej przy wyciąganiu wygiął to ucho i naderwał gwint. Tak więc jeśliby ktoś z Was miał podobną sytuację w przyszłości, to dokręćcie hak do końca, a jak widzicie teraz np. "na sucho", że nie dokręca się całkowicie i jest widoczny gwint, to jakimiś podkładkami trzeba się ratować.
Rzecz może oczywista, ale czasami warto o tym wspomnieć...

Awatar użytkownika
Kuntekinte
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kuntekinte » pn maja 23, 2005 17:51

Witam co do tego uchwytu holowniczego.to zdarzają się na allegro co jakiś czas.sam w sumie sprzedałem trzy :helm: zostały mi jeszcze dwa ale jeden jest ucięty w połowie a drugi zostawiam dla siebie.Ja mam inny problem u mnie walnięty jest gwinty w aucie i nie mogę go wkręcić,kupowałem na allegro dwa kupiłem na szprocie i dwa na allegro i sprawdzałem po kolei.żaden mi nie silę nie wkręca.jeździłem z tym gwintem w aucie po warsztatach i ślusarzach i o zgrozo nikt nie ma lewego gwintownika.odwiedziłem ogólnie chyba trzy warsztaty samochodowe i dwa zakłady ślusarski i nic.Jeden mi zaproponował bym jakoś wydobył za auta to gniazdo to on mi przerobi na prawy gwint i dorobi ucho.ale odpuściłem nie będę rozbierał całego zderzak a potem jeszcze się może okazać ze i tak tego nie wyciągnę i nie spasuje tak jak trzeba wszystkiego przy zakładaniu.wiec na razie odpuściłem.Inna bajka ze w ASO powiedzieli mi ze jednak były różne te uchwyty nie wiem na ile to prawda bo już nie pierwszy raz czytam ze jednak wszystkie były takie same.W ASO za uchwyt wołali 58 zł ale tam nie kupowałem.

Squad nocne mary :satan:

Awatar użytkownika
Baltazar
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Baltazar » pn maja 23, 2005 18:43

ja w kwestii dokręcania do końca - ja mam na tym oczku nawet przypiętą plastikową metkę z instrukcją obsługi :) wedle niej trzeba włożyć w to ucho klucz do kół i dopiero dokręcić na maksa..

a propos - to ucho jest przechowywane w komplecie z podnośnikiem, kluczem do kół w takim plastiku w kole zapasowym..

Pozdrawiam,
Baltazar

Awatar użytkownika
TUTENHAMON

Post autor: TUTENHAMON » śr cze 01, 2005 21:08

Ciekaw jestem czy od fabi by nie pasował.

TUTENHAMON

Awatar użytkownika
Jaro2048
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jaro2048 » wt lip 13, 2010 00:53

Zna ktoś wymiary i rodzaj gwintu do tego ucha? Z tego co mi wiadomo to jest lewy gwint.
Mam możliwość dorobienia takiego ucha.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”