olej w skrzyni

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Brejna
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

olej w skrzyni

Post autor: Brejna » śr sie 15, 2007 16:10

Witam,może ktoś z vw maniaków wie jak sprawdzić stan oleju w skrzyni i jak go ewentualnie dolać? Oglądałem skrzynie z każdej strony i nie mam pojęcia jak to zrobić Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 15, 2007 16:29

jest śroba na taki wieeelki imbus. Wykręcasz (moze byc ciężko i trza mieć czym). Olej ma być do dziury po tej sróbie, sprawdzasz palcem.
Wyjątek: skrzynki 5-ki od 1,8 i chyba od 1.6 z pierwszych lat produkcji miały tą śróbę za nisko. Więc trzeba nalać tak: najpierw tyle żeby się zaczęło przelewać przez otwór, potem zakręcić i dolać górą (linka czy odpowietrznik) pół litra. I w tych skrzyniach uważać trzeba, bo przy sprawdzaniu te pół litra oleju moze się wylać, więc pomalutku odkręcać i jak zacznie się lać to zakręcić z powrotem i sie nie przejmować.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » śr sie 15, 2007 18:12

Witam
Ocywiscie zgadza sie korek jest przy lewym kole. Jest to śruba na klucz imbus 17mm ale dosc mocno dokrecony. Bez dobrego klucza i przedluzki nawet sie za to nie bierz. Olej musi byc równo z tym gwintem. U mnie zamiast 1.6l które weszlo było jakies 1,1l. Wiec kupilem nowy i wymieniłem. Ale nie odczułem róznicy zeby biegi lepiej wchodizły. Tyle ze mam spokój bo wiem ze olej jest i to nowo wymieniony. :D
Ostatnio zmieniony śr sie 15, 2007 18:13 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 1 raz.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
jakubek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: jakubek » śr sie 15, 2007 18:40

Ja sie dołącze do wątku. A jak wylać stary olej ?

Obrazek

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » śr sie 15, 2007 19:00

jakubek pisze:Ja sie dołącze do wątku. A jak wylać stary olej ?
od spodu skrzyni masz kolego taki duzy korek
to jest na taki duuuzy Imbus :)

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
Brejna
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brejna » czw sie 16, 2007 18:24

Dzieki chłopaki,na was zawsze możma liczyć! Ja mam silnik 1,3 z 5 skrzynią,zaraz zejde i zobacze czy jest ta śruba

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » czw sie 16, 2007 23:45

Paweł Marek pisze:Więc trzeba nalać tak: najpierw tyle żeby się zaczęło przelewać przez otwór, potem zakręcić i dolać górą (linka czy odpowietrznik) pół litra. I w tych skrzyniach uważać trzeba, bo przy sprawdzaniu te pół litra oleju moze się wylać, więc pomalutku odkręcać i jak zacznie się lać to zakręcić z powrotem i sie nie przejmować.
Nie łatwiej auto przechylić??? Ja tak robie i po problemie :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”