Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury płynu chłodniczego..

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pn sie 13, 2007 23:46

Panowie problem powrócił.... i mam już dość tego ;/

na jednopinowych czujnikach temperatury płynu chłodzącego scenariusz jest taki sam..wkręcam nowy czujnik ...uruchamiam silnik ...temperatura powoli rośnie na wskaźniku i jest ok ... a potem włączam światła i temperatura spada do zera.... :blush: wyłączam silnik.. wyłączam światła...następnie włączam silnik ale temperatura na wskaźniku już nie rośnie ;/ ...włączam światła i wskazówka wędruje poza skalę...qrna..

Dziś korzystając z tego że mam wolne gniazdo w króćcu kupiłem dwupinowy czujnik temp. taki jak w silniku PG...i scenariusz jest identyczny....... nie wiem co jest grane.. Wskaźnik jest ok bo podpięty na krótko pod masę ostro idzie w górę przy włączonym zapłonie... Pomyślałem dziś że może to licznik mi padł, bo przed założeniem licznika od 16v po swapie jaki zrobiłem z PN na PL wyjąłem oryginalne zielone podświetlenie i do ścieżek na liczniku dolutowałem panel z diodami UV ... ale nie sądzę że w ten sposób mogłem coś uszkodzić... bo ;lutowałem tylko ścieżki odpowiedzialne za podświetlenie...

Prosze o pomoc bo mnie coś trafi ;/

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » wt sie 14, 2007 10:34

tirsone,

a to brzeczenie w desce jeszce masz.... ???
bo tez mam od pewnego czasu jakadac w trase to po jakims czasie zaczyna brzeczec i zapala sie kontrolka oleju....
jak przegazuje jest ok, temp jest si, wskazowka jest na pionowo.... olej w silniku tez mam...
co to moze byc???

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » wt sie 14, 2007 11:33

pekol pisze:a to brzeczenie w desce jeszce masz.... ???
faktycznie jak jadę na włączonych światłach to wskazówka temp idzie na maksa w górę i zaczyna mi brzęczeć i migać lampka od oleju... nie wiem jaki to może mieć związek ;/ dziś podłącze stary licznik od 1.6 i zobaczę co się będzie działo... ;/

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
TheBiSHoP
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: TheBiSHoP » wt sie 14, 2007 14:49

jedna ze ścieżek od podświetlenia tylko nie pamiętam czy + czy - (w liczniku wiekszość sygnałów sterujących jest -) jest połączona z innymi rzeczami w liczniku. musisz je sprawdzić dokładnie ewentualnie zrobić obejścia. Ja pół dnia nad swoim siedziałem. a objawy były takie że (kontrolna od oleju się zapalało powyżej 2000 obr., wskażnik paliwa i temp pokazywał o 1/3 wiecej, obrotomierz szedł skokami i zanikał zegarek). Może być tak że scieżka jest dobra do momentu gdzie się wlutowałeś a dalej lipa.
Wyjmij licznik zarezerwuj sobie pare godzin i do dzieła. Może się zdarzyć że trafisz od razu albo po 2 godzinach.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » wt sie 14, 2007 15:00

tez sie dzis chyba z tym pobawie troche... bo ten brzeczyk i kotrolka doprowadza do szalu po prostu... :/

[ Dodano: 14 Sierpień 2007, 15:34 ]
a tak przy okazji wiecie gdzie sie znajduje ten brzeczyk????

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
TheBiSHoP
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: TheBiSHoP » wt sie 14, 2007 16:10

brzęczyk jest to część układu kontroli ciśnienia oleju. Cały układ znajduje się pod tarczą prędkościomierza i ma kształt litery L. przy odrobinie uwagi można go wyjąć bez sciągania tarczy. Jednak należy uważać żeby go nie uszkodzić gdyż wysiądzie kontrola wogóle.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » wt sie 14, 2007 16:22

ok to bede dzis kombinowal z tym :)
dam znac czy cos pomoglo :)

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » wt sie 14, 2007 22:24

...witam

Dziś podłączyłem drugi licznik do kostki i dzieje się dokładnie to samo ...kierwa... ;/
ręce opadają... nie wiem co jest grane ...

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » wt sie 14, 2007 23:03

tirsone,

sprawdz czy dostaje dobre zasilanie z kluczyka i moze cos sie wali z podsiwetlaniem zegarow bo z przelacznika tez jest zgrane to tam jakos....

jeszce dla pewnosci spraw czujnik temperatury..... jak idzie idzie od razu do gory to znaczy ze ma zwarte piny.....

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » śr sie 15, 2007 18:53

pekol pisze:sprawdz czy dostaje dobre zasilanie z kluczyka i moze cos sie wali z podsiwetlaniem zegarow bo z przelacznika tez jest zgrane to tam jakos....

jeszce dla pewnosci spraw czujnik temperatury..... jak idzie idzie od razu do gory to znaczy ze ma zwarte piny.....
---i nic się nie dzieje..po prostu zero reakcji ...
..obojętnie czy mam włączone światła czy nie..
...jak zwarłem kabel od czujnika do masy to na zapłonie wskazówka od razu idzie w obu licznikach do góry... czyli wskaźniki są ok...
.. sprawdziłem kable...itp itd itp itd...i nic :blush:

mam dość... wydałem na te czujniki już prawie 100 zeta... i pupa... chyba będę jeździł bez tego ..bo nic innego nie jestem w stanie zrobić.. tym bardziej że nikt nie miał chyba takie problemu jak ja :(((

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » śr sie 15, 2007 18:59

tu musi byc cos zo instalacja skopane :/ albo w sciezkach w samych licznikach....

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » śr sie 15, 2007 22:43

pekol pisze:tu musi byc cos zo instalacja skopane :/ albo w sciezkach w samych licznikach....
podłączyłem w sumie 2 liczniki...więc nie ma mowy żeby oba były skopane bo na tym z wcześniejszym (przez swapem wszystko działało) ...
A co do kabli to żadna filozofia podłączyć to wg schematu.. nawet Ci mogę pokazać jak to wygląda u mnie w skrzynce:
Obrazek

żadna filozofia... chyba... nawet na krótko podpiąłem i lipa... wydaje mi się że będę zmuszony kupić jakiś dodatkowy wskaźnik i go osobno zainstalować ;/

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » czw sie 16, 2007 09:44

to juz moze sam wskaznik????
rozbierales go moze????
albo przekladales ten drugi....

jak nie to to juz mi sie pomysly koncza :/ co to moze byc....

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » czw sie 16, 2007 10:27

pekol pisze:jak nie to to juz mi sie pomysly koncza :/ co to moze byc....
no ale dzięki za zainteresowanie... w sumie to pierwszy raz kiedy to jednak golf będzie górą.... ;/

Mój golf

Miłość ożyła....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”