Jaki kompresor....( zwykła klima, nie klimatronik)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

todzio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Jaki kompresor....( zwykła klima, nie klimatronik)

Post autor: todzio » wt sie 14, 2007 08:54

No i stało się :( Po zakupie golfika zauważyłem, że bardzo słabo chłodzi klima. Po 2-3 tyg. nie chłodziła już wcale. Pojechałem więc napełnić klimatyzację (150 PLN bez barwnika) i przyznam że po tym zabiegu chłodziła rewelacyjnie ale tylko kilka dni. Znów udałem się do warsztatu i tam stwierdzono bardzo dużą niszczelność w samym kompresorze (osobiście widziałem ślady wycieku na sprężarce). Stwierdzono iż koszt naprawy będzie się kręcił w przedziale 1000-1500 PLN( czy nie przesadzono?) Nie mówiono o wymianie lecz tylko regeneracji kompresora. Nie jestem znawcą tematu ale troszke mnie to przybiło. Postanowałem się wstrzymać i rozeznać w temacie. Spisałem nr kompresora który był zamontowany w moim golfie (1J0 820 803 /bez literki/ ). Dla pewności sprawdziłem w ETCE jaki kompresor powinien być w moim aucie (po nr nadwozia) i okazuje się że na końcu liczb 1J0 820 803 jest literka "L". Wychodzi na to, że poprzedni właściciel już dokonywał wymiany kompresora lecz wstawiono nie idealnie ten który jest w katalogu sądząc po porównaniu numerów. I tu mam kilka pytań:
1)Czy ten który jest aktualnie, nadaje się do mojego auta czy należy szukać idealnie takiego jak jest w katalogu ETKA. A może jest to zamiennik?
2) Czy 1J0 820 803 L posiada jakiś zamiennik bo wyczytałem w necie (nie na forum), że ponoć można zastosować taki z końcówką literową "K", czy ktoś może to potwierdzić?
Pytam o ten zamiennik z "L" na "K" ponieważ nie mogę znaleźć takiego z "L" natomiast z "K" jest dużo łatwiej jeśli chodzi o używane.
Jeśli chodzi o ten który jest aktualnie zamontowany to nadmienię, iż czysto mechanicznie jest on sprawny tzn. nie pracuje głośno i po napełnieniu klimy pracował bez zarzutów. Sądzę, że wadą jest tylko jego nieszczelność, ale problem w tym czy ten model się nadaje skoro ETKA nie wyszczególnia tego modelu kompresora do mojego auta.
Czy ktoś w forumowiczów na bazie swoich doświadczeń może doradzić jaką opcję naprawy obrać.
3)Czy regenerować ( tylko teraz kwestia ceny, czy się opłaca), czy może zakupić używany (koszt na allegro 450-500, 14 dni gwarancji rozruchowej) a jeśli tak to właśnie jaki, czy mam możliwość wyboru kompresora.
Dla uzupełnienia podam iż chodzi o golfa IV, 1,9 SDI, AQM, 2000 r.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt sie 14, 2007 12:49

kompresory są bardzo podobne , chodzi głównie o mocowanie do łapy i mocowanie węży , regeneracja w takiej cenie to przegięcie , nawet na allegro nówki są po 600 zł

todzio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: todzio » wt sie 14, 2007 13:05

Czyli mam rozumieć że mechanizm sprężarki montowany do silników np. benzynowych i diesel niczym specjalnie sie nie różni jedynie kwestią obudowy a więc mocowaniem?
I druga sprawa, przyznam że nowego jak piszesz nie spotkałem na allegro w ostatnich dniach w cenie 600 PLN, jedynie za min. 900 PLN. Jesli masz jakiś namiar za 600 PLN to podaj a będę bardzo wdzięczny. Jak na razie mam namiar za 500 PLN ale niestety używany(ponoć spawdzony). Jesli faktycznie za 600 można mieć nowy to wolę dołożyć tą 100.
A tak na marginesie ile faktycznie wołają mechanicy za regenerację kompresora, mam tu na myśli same uszczelki bo jak wspomniałem mechanika w nim najprawdopodobniej jest OK.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt sie 14, 2007 13:16

jeśli kompresor regenerowany z gwarancją kosztuje 500 zł to chyba za sama regeneracje 1000 zł to naciąganie gości , jak znajde adres tego kompresora na allegro to Ci pośle , a same kompresory niczym sie nie różnią , jedynie w niektórych dieslach jest z łapą specjalne cięgno które powoduje przyspieszenie obrotów po włączeniu klimy , jest ono połączone z pompą wtryskową , ale u Ciebie tego chyba nie ma

[ Dodano: 14 Sie 2007 13:19 ]
praktycznie do takich samych silników były montowane różne sprężarki i wszystko chodzi , a jak koledzy kupują na allegro klimy na częsci i wszystko chodzi jak należy to myślisz że maja częsci orginalne od takiego samego samochodu :bajer:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”