Sonda lambda - miernik AFR - co z czym się je?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Sonda lambda - miernik AFR - co z czym się je?

Post autor: tirsone » ndz sie 12, 2007 20:50

Witam

Mam pytanie.. :hmm:

Zmieniłem u siebie (w swoim PL-u) wtrysk na digi I. Z ke-jetronic została mi sonda na 3 przewody..dwa białe - podgrzewanie i czarny - sygnał. W wiązce Z PG mam 4 przewody do sondy tzn. 3 jak wyżej wymienione plus masa. W związku z tym mam pytanie czy tę masę mogę zmasować ;) gdziekolwiek czy muszę kupować sondę z masą?

Pytam dlatego że w TEJ aukcji jest taki prosty miernik AFR, który bardzo chętnie bym przygarnął. Jednak koleś trochę namotał z opisem tego urządzenia bo pisze:
Uwaga !
Dla mieszanek bogatych sonda wąskopasmowa ma bardzo niedokładne wskazania, napięcie wyjściowe sondy
spada wraz ze wzrostem temperatury i nie da się dokładnie określić stopnia wzbogacenia mieszanki.
Podobne zmiany, ale w dużo mniejszym stopniu występują po stronie mieszanek ubogich. Dlatego z pomocą
sondy wąskopasmowej nie można ,,stroić" silnika na wysoką moc. Podobnie też nie ma sensu,
poza tuningiem ,,wizualnym", podłączanie do sondy wąskopasmowej drogich, wielodiodowych wskaźników.
i nie wiem czy w takim razie ten miernik nie nadaje się do mojej sondy?

pisze także:
Na życzenie mogę wykonać wskaźnik z inną liczbą diod LED, pracujący w innym zakresie napięć,
np dla sond rezystancyjnych 0-5V lub sond czteroprzewodowych z odseparowaną masą sondy 0,8-1,6V.
Czy ta sonda z odseparowaną masą to nie jest przypadkiem taka sonda jak w PG?

Trochę zamotałem się w temacie ..a chciałbym mieć taki miernik bo musiałem rzeźbić z długością kabli i chcę wiedzieć ze sonda daje dobre pomiary na ECU.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony ndz sie 12, 2007 21:23 przez tirsone, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » ndz sie 12, 2007 21:17

Normalnie podpinasz masę, możesz to zrobić już na samym złączu sondy, jeden z przewodów do grzałki jest właśnie masą.
Ostatnio zmieniony ndz sie 12, 2007 21:17 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » ndz sie 12, 2007 21:41

zodiak pisze:Normalnie podpinasz masę, możesz to zrobić już na samym złączu sondy, jeden z przewodów do grzałki jest właśnie masą.
fakt zapomniałem... czyli wychodzi na to że do sondy idą 2 masy... no to luz... ciekawi mnie czy ten wskaźnik afr będzie dobry do tej sondy..

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » pn sie 13, 2007 01:28

Lepiej masy od grzałki do do czarnego kabelka nie podpinaj tylko oddzielnie na mase silnika

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pn sie 13, 2007 08:35

toffic pisze:Lepiej masy od grzałki do do czarnego kabelka nie podpinaj tylko oddzielnie na mase silnika
Nie ma sensu, nawet VW stosował patent z dzieleniem jednej masy na dwa wyprowadzenia sondy i czynił to w kostce przy katalizatorze.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pn sie 13, 2007 09:49

Masę mam już przykręconą osobno, raczej nie będę ciął wiązki. Bardziej mnie zastanawia czy ten wskaźnik AFR w takiej wersji jak na tej aukcji będzie dobry do tej sondy?

Mój golf

Miłość ożyła....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”