mam taki oto problem: przy gwaltownym dodaniu gazu silnik przez chwile sie muli a po chwili zaczyna jechac (oczywiscie mowie o jezdzie na benzynie) ma spozniona reakcje na wcisniecie pedalu gazu... co to moze byc ?? bo na LPG jest ok...
moze to byc wina przeplywomierza czy raczej cos innego ???
PF muli sie przy gwaltownym dodaniu gazu...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Adrian1980
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
PF muli sie przy gwaltownym dodaniu gazu...
Ostatnio zmieniony ndz sie 12, 2007 21:49 przez Adrian1980, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarny turboklekocik
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

witam
Nie wiem czy wiesz ale gaz potrzebuje o wile mneij powietrza aby sie spalać. Dlatego gazownicy zatykaja czesto wlot powitrza lub ogrnaiczaja jego doplyw. Co z tego wynika ano to ze benzyna potrzbuje tlenu aby sie prawidlowo spalac. Odpowiednia mieszanaka paliwowo-powietrzna to podtawa dobrej pracy silnika. Dlatego tez zaleca sie na beznynie odplaac . Mysle ze to moze byc problem ze albo ustawiasz sinik pod bene albo pod gaz.
Oczywiscie moge sie mylic ale wiem ze kumpel w fiacie uno tez miał podobnie. Gdy na gazie jechał to autko szlo. Jak przelaczyl na beznynie to ja odczuwałem jakby sie bardziej dusil.
Jednak moze tak byc ze da sie ustwaic tak aby na benie i gazie chodzil jak nalezy.
Pozdro
Nie wiem czy wiesz ale gaz potrzebuje o wile mneij powietrza aby sie spalać. Dlatego gazownicy zatykaja czesto wlot powitrza lub ogrnaiczaja jego doplyw. Co z tego wynika ano to ze benzyna potrzbuje tlenu aby sie prawidlowo spalac. Odpowiednia mieszanaka paliwowo-powietrzna to podtawa dobrej pracy silnika. Dlatego tez zaleca sie na beznynie odplaac . Mysle ze to moze byc problem ze albo ustawiasz sinik pod bene albo pod gaz.
Oczywiscie moge sie mylic ale wiem ze kumpel w fiacie uno tez miał podobnie. Gdy na gazie jechał to autko szlo. Jak przelaczyl na beznynie to ja odczuwałem jakby sie bardziej dusil.
Jednak moze tak byc ze da sie ustwaic tak aby na benie i gazie chodzil jak nalezy.
Pozdro
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- Adrian1980
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
u mnie zadne doloty nie sa pozapychane nawet nie mam zwyklego miksera tylko jest blos wiec nie ma mowy zeby dostawal za malo powietrza... przy gwaltownym dodaniu gazu sie muli ale pozniej jak dostanie obrotow to juz zap... na benzynie....
a jakie sie objawy uszkodzonego przeplywomierza ??
a jakie sie objawy uszkodzonego przeplywomierza ??
Czarny turboklekocik
- Paweł Marek
- V.I.P.

gaśnięcie silnika, szarpanie, albo takie jak u ciebie. Ogólnie wygląda że masz za ubogą mieszankę. Winna może być przepływka, przełącznik szybkiego otwarcia przepustnicy, za niskie ciśnienie paliwa , sporo rzeczy.Adrian1980 pisze:a jakie sie objawy uszkodzonego przeplywomierza ??
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Adrian1980
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.

taki styk, który łączy jak szybko naciśniesz gaz i sterownik stąd wie że ma wzbogacić mieszankę bo chcesz przyśpieszać, poszukam rysunku, sam do środka wtrysku z dwójki nie zaglądałem, a w trojce w digifancie już tego niet, jest potencjometr czyli TPS
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.