Czy ta skrzynia niedługo padnie?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Fillmor
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy ta skrzynia niedługo padnie?

Post autor: Fillmor » czw sie 09, 2007 20:02

Witam!!!
Wymieniono mi olej przekładniowy 3 tyg. temu wlali 2 litry. Wszystko jest spoko biegi lekko wchodza żadnych zgrzytów, dopóki nie wybralem w dłuższa podróż.Obwodnica Poznańska bujam sie 120 aż tu nagle wyskoczyła 5ka. Wrzucam ponownie i to samo!Kazda dłuższa jazda tak sie kończy.Pozostaje wtedy tylko 4ka.

Moje spostrzeżenia do tej pory:
-słyszalny jest o wysokiej czestotliwości pisk na 5ce (po dodawaniu gazu)
-bieg wyskakuje po przejechaniu ok 60km
-wszystkie biegi chodza ok tylko ta 5

Mam prośbe do wszystkich użytkowników powyższego forum i tych którzy mieli podobny problem.Może ktoś potrafi zdiagnozować problem.
Czy jest szansa na powrót do normalności???Czy bedzie już tylko gorzej?

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » czw sie 09, 2007 20:51

A jaki masz typ skrzyni biegow?Sa 2 rodzaje 020 (wchodzi do niej 2L oleju) i 085 (do tej wchodzi 3.1L oleju). Bardzo mozliwe ze masz ten drugi typ i masz za malo oleju, przez co 5 bieg nie jest dobrze smarowany bo jest najwyzej. Mialem podobna sytuacje u siebie-zalalem w skrznie 2L a powinienem 3.1 i na 5 biegu skrzynia wyla. Sprawdz jaki masz typ skrzyni.
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2007 20:52 przez gopiter, łącznie zmieniany 1 raz.

Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » pt sie 10, 2007 09:03

u kolegi napewno jest 085 czyli powinni 3,1l oleju zalac, u mnie po zalaniu nowego oleju w odpowiedniej ilosci nie zniknelo piszczenie na piatce (moze troche sie zmniejszylo) ktos jezdzil na tej skrzyni z 1l oleju

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

smirk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: smirk » pt gru 28, 2007 22:52

Cześć,

Czy udało się sprawę pisku na 5-tce wyjaśnić? Mam dokładnie ten sam objaw. Wszystkie biegi chodzą ok poza 5-tką, która potrafi wyskoczyć po ok 60km jazdy. Może to jakieś ograniczenie fabryczne? ;-)

Dodam, że mam dokładnie ten sam silnik co kolega Fillmor. No i skrzynię 085.

Aha, to dość oczywiste, ale może na wszelki wypadek też napiszę. Po tym, jak piątka wyskoczy, obroty gwałtownie wzrastają. Np z 3 na 4,5k.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt gru 28, 2007 22:56 przez smirk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt gru 28, 2007 23:07

Wpisz w wyszukiwarkę na dole strony "wyskakuje 5 bieg" - tam jest sporo w tym temacie.
Miałem dwa takie przypadki:
1. w MK2 na trasie wyskakiwał 5 bieg i przytrzymywałem lewarek ręką na tym biegu (jak idiota) i skończyło się powrotem 200 km na lawecie, a co ciekawe to olej w skrzyni był a wytopiło gniazdo łożyska na wałku w korpusie skrzyni i zrobił się misz-masz.
2. w MK4 po takich objawach + zakleszczenie się całkowite skrzyni na 5 biegu (nie można było zmienić na inny bieg, nawet na luz nie dało rady) okazało się, że w skrzyni było zaledwie 0,5 litra oleju. Odczekałem 5 godzin i kiedy skrzynia ostygła udało się zluzować i po dolaniu oleju no problemo.

Pierwszy krok w Twoim przypadku (jak pisali wcześniej koledzy) to sprawdzić poziom oleju po odkręceniu śruby-kontrolki i jak będzie brakować to dolewka, jak będzie prawidłowy poziom oleju to spodziewaj się rychłej wymiany skrzyni.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”