Kostka pod stacyjka - jak sprawdzić i wymienić
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
pako.tomasz
- Mały gagatek

- Kontakt:
Kostka pod stacyjka - jak sprawdzić i wymienić
Witam. Ze wzgledu na pewne problemy z gasnącym silnikiem w Golfie3 1,4 benzyna silnik ABD, polecono mi sprawdzić kostkę pod stacyjką. Czy może mi ktoś powiedzieć jak ją ewentualnie wymienić? Czy jest to skomplikowana czynność? Będę wdzięczny. pozdr.
TH
A więc jezeli masz problemy z gasnącym silnikiem to masz taki prolem jak ja miałem i dopiero co go rozwiązałem. Zatem jezeli chcesz dojść gdzie jest przyczyna nasuwa się mysl żeby zacząć od najtańszych rzeczy ale nie mniej prawdopodobnych (ja zacałem od najdrozszej
. Po pierwsze może być to przekaźnik sterujący silnikiem i pompa paliwa, często się "przepalają" zazwyczaj wystarczy przelutowanie, zamiennik nowy 25 zł, w serwisie 43 zł. Jest to przekaźnik R3, trzeci od lewej w konsoli przekaźników. (tak się składa że u mnie był to własnie ten przekaźnik
.
Po drugie może być to kostka stacyjki, zamiennik 12 zł (nie polecam założyłem i wymieniłem później drugi raz na oryginalną kostkę) oryginał 90 zł. Aby wymienić należy ściągaczem do tulei trochę się pomęczyć, jest bardzo cięźżko, ale jest też inny sposób jakiego ja użyłem, sciągnąć kierownice, (jeżeli masz poduchę to uważaj żeby nie uszkodzić taśmy do poduchy) ściągnąćpajączka i wykręcić całą kolumnę kierownicy, po wyciągnieciu jej można dojść do śrubki mocującej kostkę długim cienkim śrubokręcikiem gwiazdkowym, gwarantuje że da się tak zrobić bo u mnie robiłem to dwa razy.
Następna rzecz która powoduje że twój golfik może gasnąć to może być czujnik halla, temat rzeka, wiec nie bedę się rozpisywał, koszt ok 160-180 zł ale myślę że narpierw sprawdzź przekaźnik i kostkę a później halla, jeżeli bedziesz miał pytania o halla to możesz napisać na pw ale wcześniej poszukaj na forum bo jest tego masa
pozdrawiam
Piotrek
Po drugie może być to kostka stacyjki, zamiennik 12 zł (nie polecam założyłem i wymieniłem później drugi raz na oryginalną kostkę) oryginał 90 zł. Aby wymienić należy ściągaczem do tulei trochę się pomęczyć, jest bardzo cięźżko, ale jest też inny sposób jakiego ja użyłem, sciągnąć kierownice, (jeżeli masz poduchę to uważaj żeby nie uszkodzić taśmy do poduchy) ściągnąćpajączka i wykręcić całą kolumnę kierownicy, po wyciągnieciu jej można dojść do śrubki mocującej kostkę długim cienkim śrubokręcikiem gwiazdkowym, gwarantuje że da się tak zrobić bo u mnie robiłem to dwa razy.
Następna rzecz która powoduje że twój golfik może gasnąć to może być czujnik halla, temat rzeka, wiec nie bedę się rozpisywał, koszt ok 160-180 zł ale myślę że narpierw sprawdzź przekaźnik i kostkę a później halla, jeżeli bedziesz miał pytania o halla to możesz napisać na pw ale wcześniej poszukaj na forum bo jest tego masa
pozdrawiam
Piotrek