zdejmujesz pokrywę nastawnika i masz go już na wierzchupapaj78 pisze:Witam ponownie widziałem ten link a czujnik z tego numeru katolowego to około 60 zł w orginale tylko jak sie do tego zabrać wie ktoś ??????
TDI przerywa po rozgrzaniu na biegu jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnio zmieniony śr sie 01, 2007 19:27 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
dokladnie tak jak napisal Damcio151
ale zanim zaczniesz wymieniac ten czujnik to sprawdz czy oby Ci sie nie rozlutowalo jakies polaczenie w nastawniku bo byc moze ktos juz tam grzebal (skoro dawka byla tak zle ustawiona to moze ktos po barbazynsku robil nastawnik) jeszcze sie nie spotkalem zeby padl czujnik temp paliwa a rozlutowanie lub pekniecie polaczenia owszem.
na zdjeciu ktore dal Damcio masz po lewej stronie tego czujnika na gorze i na dole 2 nakretki klucz 7
odkrecasz je i zdejmujesz ten plastik, pod nim na dole bedziesz mial polaczenia elektryczne, zobacz czy sa lutowane czy zgrzane, jesli lutowane sprawdz czy oby na pewno dobrze, ewentualnie przelutuj wszystko raz a dobrze
ale zanim zaczniesz wymieniac ten czujnik to sprawdz czy oby Ci sie nie rozlutowalo jakies polaczenie w nastawniku bo byc moze ktos juz tam grzebal (skoro dawka byla tak zle ustawiona to moze ktos po barbazynsku robil nastawnik) jeszcze sie nie spotkalem zeby padl czujnik temp paliwa a rozlutowanie lub pekniecie polaczenia owszem.
na zdjeciu ktore dal Damcio masz po lewej stronie tego czujnika na gorze i na dole 2 nakretki klucz 7
odkrecasz je i zdejmujesz ten plastik, pod nim na dole bedziesz mial polaczenia elektryczne, zobacz czy sa lutowane czy zgrzane, jesli lutowane sprawdz czy oby na pewno dobrze, ewentualnie przelutuj wszystko raz a dobrze
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
troszke inny temat
Okazalo sie w moim golfiku (MK3 swap MK4 ASV 110TDi,) ze kat pocz. wtrysku czy temu podobny parametr wynosi 18-20 (czegos....jednostka miary) zamiast 4.0.Mechanik regulowal cos przy tym kole zebatym na pompie i ucichlo jakby ale wartosc spadla do 11 jedn. wiec wciaz powyzej normy.Wywalil blad tego elektrozaworku od sterowania zaworem recyrkulacji spalin.Mechanik stwierdzil,ze od tego trzeba zaczac.I pytanie zasadnicze,czy ktos z forumowiczow jest w posiadaniu takiego zaworka? do silnika ASV tradycyjne wtryski 110KM,lub cos podobnego.Jest N-75,N-18 i ten trzeci,maly ktory steruje taka jakby sztanga,podlaczana do dolotu.Wiem,ze ta sztanga zamyka i otwiera ta przepustnice sterujaca dolotem "swiezego" powietrza (nie mowie tu o EGR).I to chyba tyle.Potrzebuje to kupic a nie chce wydac majatku.Prosze o pomoc.
Adamm, Witam i dziękuje za zainteresowanie moim problemem.Mam jeszcze
kilka pytań do ciebie jako fachowca dotyczących tej operacji mianowicie:jak nastawnik jest połaczony z dolnia mechaniką pompy?,czy przy okazji moge zrobić lub sprawdzić coś jeszcze w tym nastawniku?,jak nie zchrzanić dawki paliwa bo wiem ze podobno mozna(oznaczyć miesca na styku?)?,jak zmniejszyć tą dawke bo jak wczesniej pisał Grześko zjechał VAGiem ile mógł a reszte trzeba zrobić nastawnikiemi na koniec jak nim przesuwać żeby zwiękrzać lub zmniejszać dawke.Będe wdzięczny za pomoc pozdrawiam
kilka pytań do ciebie jako fachowca dotyczących tej operacji mianowicie:jak nastawnik jest połaczony z dolnia mechaniką pompy?,czy przy okazji moge zrobić lub sprawdzić coś jeszcze w tym nastawniku?,jak nie zchrzanić dawki paliwa bo wiem ze podobno mozna(oznaczyć miesca na styku?)?,jak zmniejszyć tą dawke bo jak wczesniej pisał Grześko zjechał VAGiem ile mógł a reszte trzeba zrobić nastawnikiemi na koniec jak nim przesuwać żeby zwiękrzać lub zmniejszać dawke.Będe wdzięczny za pomoc pozdrawiam
Papaj
Żeby zwiększyć dawkę trzeba nastawnikiem ruszyć w stronę prawą, czyli od paska rozrządu, a żeby zmniejszyć trzeba ruszyć w stronę paska rozrządu. Ale są to ruchy minimalne, o dziesiątki milimetra, bo jak dasz o np. milimetr w stronę paska rozrządu to może już nie odpalić bo będzie miał za małą dawkę, a jak dasz milimetr w prawo to po odpaleniu rozkręci się na bardzo wysokie obroty i trzeba go szybko dusić na biegu.papaj78 pisze:przesuwać żeby zwiękrzać lub zmniejszać dawke
Robota naprawdę chirurgiczna.
Seryjny AFN + 216-ki + lekki program by g-lab= 312 Nm i 145 KM
Nowy właściciel golfa GT TDI memberlist.php?mode=viewprofile&u=89406
Grześko, Dzięki Grześ
[ Dodano: 10 Sie 2007 00:39 ]
SowaBezOka, Do czego nawiązujesz???
[ Dodano: 10 Sie 2007 00:45 ]
Adamm,
Adamm,
mge liczyć na odpowiedź,czy to tajemnica zawodowa?pozdrawiampapaj78 pisze:Adamm, Witam i dziękuje za zainteresowanie moim problemem.Mam jeszcze
kilka pytań do ciebie jako fachowca dotyczących tej operacji mianowicie:jak nastawnik jest połaczony z dolnia mechaniką pompy?,czy przy okazji moge zrobić lub sprawdzić coś jeszcze w tym nastawniku?,
Papaj
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
jasne ze mozesz tylko ostatnio czesto jestem w rozjazdach i nie zawsze mam netpapaj78 pisze:Grześko, Dzięki Grześ
Adamm,mge liczyć na odpowiedź,czy to tajemnica zawodowa?pozdrawiampapaj78 pisze:Adamm, Witam i dziękuje za zainteresowanie moim problemem.Mam jeszcze
kilka pytań do ciebie jako fachowca dotyczących tej operacji mianowicie:jak nastawnik jest połaczony z dolnia mechaniką pompy?,czy przy okazji moge zrobić lub sprawdzić coś jeszcze w tym nastawniku?,
nastawnik masz nakrecony na pompe a kulka ktora jest na mimosrodowym trzpieniu nastawnika wchodzi w oczko pierscienia ktory jest na walku pompy
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
Kolega wymienił czujnik temperatury.
Dzisiaj autko zostało sprawdzone. Wyregulowana została dawka paliwa ustawiona na 3,2. Kąt wtrysku ustawiony na 52. Zrobiliśmy logi dynamiczne i wszystko wygląda naprawdę nieźle.
Miło zaskoczyły mnie korekcje wtrysków, 0,4 , -0,1 , -0,1. Niezłe nie?
Nic tylko lać niezłe paliwo i jeździć.
Dzisiaj autko zostało sprawdzone. Wyregulowana została dawka paliwa ustawiona na 3,2. Kąt wtrysku ustawiony na 52. Zrobiliśmy logi dynamiczne i wszystko wygląda naprawdę nieźle.
Miło zaskoczyły mnie korekcje wtrysków, 0,4 , -0,1 , -0,1. Niezłe nie?
Nic tylko lać niezłe paliwo i jeździć.
Spalanie rzeczywiste, czy na kompie? U mnie mam dawkę blisko 3-3,2 i komputer oszukuje w wyliczaniu spalania o około 1 litra. Pokazuje np, 3,5 a spalanie rzeczywiste około 4,5.damcio151 pisze:lepiej byłoby ustawić na 4.0-4.5 , spadku mocy tak nie odczujesz , a spalanie będzie trochę mniejsze
Jak miałem dawkę około 4,5 to różnica była około 0,3 litra. No i to by się zgadzało bo komp widzi większą dawkę przy tych samych obrotach więc i liczy więcej i różnica nie jest tak znaczna.
Jakbym dał 5.0 to pewnie pokazywałby idealnie.