Czy opłaca się montować szyberdach.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy opłaca się montować szyberdach.
Witam wszystkich, otóż mój problem polega na tym, że pasek w lato strasznie się grzeje bo ma olbrzymią powierzchnię szyb i najmądrzejsze co wymyśliłem aby rozwiązać ten problem jest montaż szyberdachu. W związku z tym nasuwają się pytania, czy jest to wogóle opłacalne?, ile jest przy tym roboty? w jakiej sumie można się zamknąć oczywiście z szyberdachem na korbkę? jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia niech pisze. Pozdro 

Moim zdaniem szyber w niczym nie pomoże, jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest klima - wiem bo w jednym aucie mam szyber, w drugim klime. Jezdzenie natomiast z otwartym szybrem powyzej 80km/h moze dac pewne oszczędności - można sprzedać radio bo i tak nie będzie go słychac 

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
- Kuntekinte
- Użytkownik
- Kontakt:
.Szyber fajna rzecz ale na pewno nie az tak by sie Tobie auto nie nagrzewało .ja wiem jedno nastepne moje auto bedze z klima, a z szyberdachem rzezbionym samemu dał bym sobie spokój,wiele Tobie nie pomoze jesli chodzi o chłodzenia auta wiem bo mam. a nie wiesz jak to wyjdzie wszystko i czy pozniej nie bedzie np przeciekał.
Squad nocne mary :satan:
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
załozenie szybra pezwinie z 500zł, no za szybra z kawałkiem dachu z 200 + robocizna ze spawaniem itp, przerabianie podsufitki, dużo roboty, i ingerowania, a w sumie dużo to nie daje, owszem, szybciej go przewiejesz, ale jak koledzy pisali wali po twarzy słońce itp.
zawsze mozesz w jakimś zakłądzie załozyć szyber, ale to juz nie orginał, i co więcej niewiem czy są takie na korbke i jak to wogóle wygląda.
Jak poszuklasz to moze znajdziesz gdzieś klime w okolicach tysiaka, + montaż, ja włąśnie znalazłem do golfa i sie zastanawiam, z tym ze to dodatkowa kasa na serwisowanie tego co rok.
A załozenie klimy chyba 2,500zł w krakowie do golfa dobry zakład wołał, ze wszystkim, chłodnicą osuszaczami spręzarkami i kilkoma przeróbkami w okolicach silnika, dodatkowy pasek do spręzarki itp, + panel sterowania dorobiony w tunelu środkowym.
wybór należy do ciebie.
zawsze mozesz w jakimś zakłądzie załozyć szyber, ale to juz nie orginał, i co więcej niewiem czy są takie na korbke i jak to wogóle wygląda.
Jak poszuklasz to moze znajdziesz gdzieś klime w okolicach tysiaka, + montaż, ja włąśnie znalazłem do golfa i sie zastanawiam, z tym ze to dodatkowa kasa na serwisowanie tego co rok.
A załozenie klimy chyba 2,500zł w krakowie do golfa dobry zakład wołał, ze wszystkim, chłodnicą osuszaczami spręzarkami i kilkoma przeróbkami w okolicach silnika, dodatkowy pasek do spręzarki itp, + panel sterowania dorobiony w tunelu środkowym.
wybór należy do ciebie.
Mk3 GTI 16V ABF
Mam w Vento fabryczny szyberdach.
Nie jest to taka zła rzecz. Najbardziej jest przydatny gdy auto stało na słońcu i chcesz go szybko ochłodzić. Zaraz po ruszeniu z miejsca gorace powietrze wyciąga. No i do 120km/h można jeszce wytrzymać.
Klimy to nie zastąpi. Mam porównanie bo żonka ma MK3 z klimą. Mimo że zwykła manualna to jednak to super sprawa. Nie montowałbym dachu. Fabryczny to nie wiem czy sie da, trzeba dziurę w dachu zrobić z odp. rantami, podsufitka inna, jakie to koszty by były, chyba bez sensu. A uniwersalny to już całkiem mi sie nie podoba, ale to moje zdanie.
Nie jest to taka zła rzecz. Najbardziej jest przydatny gdy auto stało na słońcu i chcesz go szybko ochłodzić. Zaraz po ruszeniu z miejsca gorace powietrze wyciąga. No i do 120km/h można jeszce wytrzymać.
Klimy to nie zastąpi. Mam porównanie bo żonka ma MK3 z klimą. Mimo że zwykła manualna to jednak to super sprawa. Nie montowałbym dachu. Fabryczny to nie wiem czy sie da, trzeba dziurę w dachu zrobić z odp. rantami, podsufitka inna, jakie to koszty by były, chyba bez sensu. A uniwersalny to już całkiem mi sie nie podoba, ale to moje zdanie.