Jak zdemontowac dmuchawe?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gucio

Jak zdemontowac dmuchawe?

Post autor: gucio » wt sie 07, 2007 20:18

Szanowni koledzy!! Proszę o pomoc w sprawie demontażu dmuchawy w moim GOLF-ie IV. Kilka dni temu usłyszałem, że na wyższych obrotach dmuchawa "furgocze" - czy może to być spowodowane oderwaniem się jednej z łopatek?? Bo raczej nie słychać, by się coś zacierało...

Udało mi się :bajer: zdemontować kuferek, za którym jest ta "królewna", ale dalej nie wiem jak się za nią zabrać, jak ją zdemontować - może ktoś pomoże??

Próbowałem dołączyć zdjęcie, ale coś wyrzuca mnie z forum :grrr:

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc

gucio
Ostatnio zmieniony wt sie 07, 2007 21:55 przez gucio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » wt sie 07, 2007 20:26

zanim robierzesz poł kokpitu popatrz sobie na dmuchawę od strony filtra pyłkowego na podszybiu, jak wyjmiesz filtr i popatrzysz sie w dół będziesz widział cała dmuchawę od środka razem z łopatkami.
pozdrawiam

Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Gitner
VW Baron
VW Baron
Auto: Szukam... i NC700X

Post autor: Gitner » wt sie 07, 2007 21:53

Co ma dmuchawa do problemow z silnikiem diesla? Tak ciezko przeczytac REGULAMIN FORUM i stosowac sie do niego?

Gitner

2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!

bizak
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bizak » wt sie 07, 2007 21:59

gucio pisze:czy może to być spowodowane oderwaniem się jednej z łopatek??
,

ehh no co ty... to tak jakby ci kolo odpadlo (oczywiscie zartuje), jakby ci lopatka odpadla to by sie cala turbina wysrala i nie tylko ona przypuszczam
jestes pewien ze te glosy z turbiny dochodza?? moze cos innego??

zdejmi waz wychodzacy z turbo i sprawdz jak chesz jaki wirnik ma luz i czy w rurach od i z IC ma olej

Pozdrawiam Bizak

gucio

Post autor: gucio » wt sie 07, 2007 22:49

"jestes pewien ze te glosy z turbiny dochodza?? moze cos innego?? "

Jestem pewien, bo jak właczyłem dmuchawe kiedy ściągłem schowek i po włączeniu Jej na 4 bieg (ale 1,2 i 3 także) cała drgała, że myślałem iż wyleci z orbity :rotfl: - przy czym własnie towarzyszyło to "furgotanie".
Ostatnio zmieniony wt sie 07, 2007 22:59 przez gucio, łącznie zmieniany 2 razy.

greg

Post autor: greg » wt sie 07, 2007 23:11

gucio, zdjąłeś schowek pasażera? to widzisz poziomo ustawioną dmuchawę. Szkoda ze jestem do piątku poza domem bo tak to bym zajrzał do dnagrzewnicy co mam na strychu i bym powiedział jak się odpina silnik dmuchawy

gucio

Post autor: gucio » czw sie 09, 2007 14:48

Tak więc szanowni koledzy jestem już po demontażu dmuchawy i usunięciu przyczyny "furgotania".

Dmuchawę wyciąga się bardzo prosto -otóż po odkręceniu schowka ( uważać na wtyczkę do lampki przy schowku aby nie urwać) i wyjęciu dwóch elektrycznych wtyczek z dmuchawy, odkręcamy (3 wkręty) dolną pokrywę pod dmuchawą - po tym zabiegu silnik dmuchawy (wraz z "turbinką") po sankach będzie nam zjeżdżał w dół :grin:

A co było przyczyną furgotania??

No cóż sam się zdziwiłem jakim sposobem i skąd się wziął w wirniku między łopatkami kawałek pianki izolującej, która to właśnie była przyczyną tegoż furgotania :bajer:

Wszystkim którzy w pewnym stopniu mi pomogli - dziękuję i wręczam wirtualnego punkta :pub:

Pozdrawiam serdecznie

Krzysztof - vel. gucio
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2007 14:57 przez gucio, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”