jak zwiekszyc moc o kilka KM?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
jak zwiekszyc moc o kilka KM?
witam!
mam golfa 3 1,8 75PS na lpg, mam problem z jego moca, a konkretnie ze jak na ta pojemnosc ma za malo mocy. chcialbym sie dowiedziec co myslicie o chipach, widzialem taki za 100zl na allegro, ktory jest przeznaczony do silnikow vw 1,8, ktorego sie poprostu wymienia zamiast starego, i podobno daje to ok 10KM mocy wiecej. I jeszcze jedno pytanie, jak gaz znosi filtry stożkowe? bo myslalem zalozyc, i czy wymiana katalizatora na strumienice da cos, i tlumika srodkowego na strumienice? moze byc taka kombinacja?
mam golfa 3 1,8 75PS na lpg, mam problem z jego moca, a konkretnie ze jak na ta pojemnosc ma za malo mocy. chcialbym sie dowiedziec co myslicie o chipach, widzialem taki za 100zl na allegro, ktory jest przeznaczony do silnikow vw 1,8, ktorego sie poprostu wymienia zamiast starego, i podobno daje to ok 10KM mocy wiecej. I jeszcze jedno pytanie, jak gaz znosi filtry stożkowe? bo myslalem zalozyc, i czy wymiana katalizatora na strumienice da cos, i tlumika srodkowego na strumienice? moze byc taka kombinacja?
wszystko już było... wystarczy poszukać...slawko333 pisze:witam!
Powiem Ci tak, że zagazowane auto to średni materiał do swapa. Chipy do benzyny i to z allegro to bardzo kiepski pomysł.. najwyżej Ci spalanie wzrośnie i tyle.. a to i tak najmniejszy minus takiego czipa.. Gaz i stożek to też kiepska kombinacja ale niech fachowce napiszą jak to jest dokladnie.. poza tym sam stożek z odpowiednim dolotem to lewdo 3 KM... więc kwestia jest do przemyślenia. Wymiana kata na strumienicę to też średni pomysł jeśli nie planujesz całego wydechu na np. przelotowy...
pozdrawiam...i polecam odłożyć kasę na jakieś poważniejsze modyfikacje/silnik.
heh...3,5 KM to max i to jest najbardziej optymistyczna wersja... bo trzeba jeszcze oddzielić stożek od ciepłego powietrza jakie może zasysać pod maską. A karbonowe i stalowe osłony i rury doprowadzające zimne powietrze to już wydatek z 300 zeta bez filtra. chyba, że ktoś ma własne materiały do tego.chosen pisze:niech sam dolot da 3 KM
fakt troszkę...chosen pisze:ale JAk chce "troszke więcej
- andrew19_86
- Forum Master
- Kontakt:
dla mnie porażką jest "tjunigowanie"zagazowanego silnika...wywal ten gaz i zacznij jeździć na benie to odczujesz kilka KM...co do chipów z allegro to jestem bardzo ciekawy co on Ci da w zagazowanym aucie,jak sterownik odpowiada tylko za "benzyne",a gaz żyje własnym życiem
Nocne Mary Squad
Tata NM synka
Tata NM synka
Może założenie blosa pomogłoby Koledze poczuć pełną stadninę koni pod maską?andrew19_86 pisze:dla mnie porażką jest "tjunigowanie"zagazowanego silnika...wywal ten gaz i zacznij jeździć na benie to odczujesz kilka KM...co do chipów z allegro to jestem bardzo ciekawy co on Ci da w zagazowanym aucie,jak sterownik odpowiada tylko za "benzyne",a gaz żyje własnym życiem
Kasa nie duża a i LPG zaczyna chodzić lepiej.
- andrew19_86
- Forum Master
- Kontakt:
- andrew19_86
- Forum Master
- Kontakt:
wątpię kolego,żeby autor zakładał gaz po to,aby na benie jeździć...post jest o zagazowanym aucie to patrzymy na "przeróbki" pod kątem gazu[QT]Devil pisze:andrew19_86 napisał/a:
blos do jednopunktu troche mija się z celem według mnie...dobrze założony i ustawiony gaz na mixerze też będzie ładnie chodził...
Napewno NIE! Autko ze zwężką w dolocie nie pojedzie normalnie na benie! Przykre ale prawdziwe.
Nocne Mary Squad
Tata NM synka
Tata NM synka
Dobrze wystrojony blos zawsze będzie lepszy od miksera. Przy mikserze zmiana filtra na stożkowy da spadek mocy o ile w ogóle uda się to wyregulować. Zresztą nawet kilka KM nic nie zmieni, wątpie żebyś to nawet odczuł. Trzeba było brać pod uwage przy zakupie że zagazowane 75KM w budzie Golfa III to będzie ospałe toczydełko, pojemnością nie ma się co sugerować.
=-Pinhead-=