Witam, ostatnio opisałem tu swój problem i kilku życzliwych ludzi udzieliło mi pomocy...
Myślę że i teraz znajdzie się ktoś by mi doradzić.
Zbliża się okres gdy muszę wymienić olej, filtr paliwowy no i pasek rozrządu. (Golf IV 1,6 16 v z 99r)
1) Czy powinienem te czynności robić jednocześnie (podczas jednej wizyty) u mechanika, czy też mogę zrobić w dwóch? (po to by podzielić sobie koszty?)
2) Ile może kosztować:
- wymiana oleju
- wymiana filtra paliwowego
- wymiana paska rozrządu
3) Jaki olej mi radzicie?
4) Kogo mi polecicie jeśli chodzi o ww. czynności? - Interesuje mnie Warszawa (Jelonki) lub okolice Wawy...
Jeśli moje pytanie jest dziwne, proszę bądźcie wyrozumiali - to mój pierwszy samochód...
Pozdrawiam i dziękuję z góry za okazana pomoc...
Wymiana oleju i paska rozrządu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1. wymienione czynności nie mają powiązania, więc możesz zrobić je w różnym czasie
2. wymiana oleju ok. 20zł
wymiana filtra ok. 20zł
wymiana rozrządu tu sprawa jest zdecydowanie kosztowniejsza i zależy od tego gdzie to będziesz robił
3. olej zalej taki sam jaki dotychczas był używany. Poszukaj trochę może znajdziesz gdzieś jakieś info. Może pod maską będzie kartka, wpis w książce serwisowej, faktura?
4. jestem z Płocka, więc tu nie pomogę
2. wymiana oleju ok. 20zł
wymiana filtra ok. 20zł
wymiana rozrządu tu sprawa jest zdecydowanie kosztowniejsza i zależy od tego gdzie to będziesz robił
3. olej zalej taki sam jaki dotychczas był używany. Poszukaj trochę może znajdziesz gdzieś jakieś info. Może pod maską będzie kartka, wpis w książce serwisowej, faktura?
4. jestem z Płocka, więc tu nie pomogę
nie musisz tego robić jednocześnie. i tak policzą ci każdą czynność osobno. ja za typowy mały przegląd płace jakieś 170 złych (przegląd auta + wymiana oleju, filtra oleju, filta kabiny, filtra powietrza i filtra paliwa), więkrzy przegląd to dodatkowo wymiana świec i płynów.
jaki przebieg ma to twoje autko? rozrząd wymiania się co 90 000km (jesli stosujesz oryginalne części), pamiętaj że rozrząd to nie tylko pasek -dochodzą do tego rolki napinające i pompa wody (nie zawsze, ale poleca się jąwymianiać razem z pasem rozrządzu)
olej - lej taki sam jakim był do tej pory zalewany.
Mogę polecić ci warsztat na radzymińskiej (Volkswagen Group Chylińska) koło salonu VW Szewczyk. znają się tam na VW i mają wszystko co potrzeba do obslugi tych aut. jak chcesz dam ci do nich tel. zadzwonisz i zapytasz co i jak.
Oczywiście, możesz znaleźć tańszy zakład.
pzdr
jaki przebieg ma to twoje autko? rozrząd wymiania się co 90 000km (jesli stosujesz oryginalne części), pamiętaj że rozrząd to nie tylko pasek -dochodzą do tego rolki napinające i pompa wody (nie zawsze, ale poleca się jąwymianiać razem z pasem rozrządzu)
olej - lej taki sam jakim był do tej pory zalewany.
Mogę polecić ci warsztat na radzymińskiej (Volkswagen Group Chylińska) koło salonu VW Szewczyk. znają się tam na VW i mają wszystko co potrzeba do obslugi tych aut. jak chcesz dam ci do nich tel. zadzwonisz i zapytasz co i jak.
Oczywiście, możesz znaleźć tańszy zakład.
pzdr
Ostatnio zmieniony pn sie 06, 2007 13:41 przez hauer, łącznie zmieniany 1 raz.