dzieki za odp.
Efekt pilki przy jezdzie po nierównosciach.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Efekt pilki przy jezdzie po nierównosciach.
Niedawno wymienilem zawieszenie (sprezyny, i amortyzatory) amorki olejowe kayaba + sprezynki. Poprzednio mialem gazowki ~-50 ale mi tarly kola (16'' 215/40) no i ten wiecznie spawany tlumik- tak wiec wymienilem. Czesci nowe- sprawdzalem na stacji diagnostycznej to maja aktualnie 70% wiec sa ok. Problem jest taki ze samochod podskakuje niczym pilka co mnie troche
co moze byc tego przyczyna? Czy za twarde sprezyny? jesli tak to gdybym wymieniac chcial to czy na te ori amortyzatory moge zalozyc nieco krótsze sprezyny np. -40 bez zmiany amorów?
dzieki za odp.
dzieki za odp.
- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Przyszła pora, żeby obalić ten mit: założenie sprężyn -40 do seryjnych amorków wiąże się z tym, że po przejechaniu kilkuset km amortyzatory wysiadają i zupełnie tracą swoje właściwości, także albo cały nowy obniżony zawias, albo seria. Pozdro.zodiak pisze:Do -40 można jeszcze mieć oryginalne amorki, przy niższym zawiasie już nie.
- Paweł Marek
- V.I.P.

- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Ja po zakupie auta bardzo napaliłem się (co tu się czarowaćPaweł Marek pisze:zgadzam się w pełniwolfzan pisze:także albo cały nowy obniżony zawias, albo seria.
-
Afrodyzjusz
- Mały gagatek

- Kontakt:
wolfzan pisze:Przyszła pora, żeby obalić ten mit: założenie sprężyn -40 do seryjnych amorków wiąże się z tym, że po przejechaniu kilkuset km amortyzatory wysiadają i zupełnie tracą swoje właściwości, także albo cały nowy obniżony zawias, albo seria. Pozdro.
Pozwole sobie nie zgodzic się z kolegą. Ja w moim golfie (2.O 8V) około 15 tys km temu wymienałem zawieszenie. założyłem seryjne orginalne sachsy gazowe tzw. czerwone a do nich sprężyny obniżające joma -40 mm i super mi ten zestw pracuje. Jest twardo jak cholera ale ja jestem zadowlony i nie występujezaden efekt piłki ani nadmierne zużycie amorów
pozdrawiam
afrodyzjusz
- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Ja wypowiadam się na ten temat z czysto teoretycznej strony, ponieważ kilka razy spotkałem się właśnie z taką opinią. Twoje doświadczenie w tej kwestii pokazuje, że nie musi być zawsze tak jak ja napisałem, jednak nadal się uprę przy swoim, że nie jest to dobre połączenie. Może wszystko zależy od tego jakich amortyzatorów użyjesz, a może nie ma na to żadnej reguły: raz jest tak, a innym razem tak. W każdym bądź razie dobrze wiedzieć, że z takiego połączenia sprężyn i amortyzatorów coś jednak można sklecić. Co do twardości tego zawieszenia to właśnie chyba jedyny powód, dla którego nie zdecyduję się obniżyć swojego auta.Afrodyzjusz pisze:wolfzan pisze:Przyszła pora, żeby obalić ten mit: założenie sprężyn -40 do seryjnych amorków wiąże się z tym, że po przejechaniu kilkuset km amortyzatory wysiadają i zupełnie tracą swoje właściwości, także albo cały nowy obniżony zawias, albo seria. Pozdro.
Pozwole sobie nie zgodzic się z kolegą. Ja w moim golfie (2.O 8V) około 15 tys km temu wymienałem zawieszenie. założyłem seryjne orginalne sachsy gazowe tzw. czerwone a do nich sprężyny obniżające joma -40 mm i super mi ten zestw pracuje. Jest twardo jak cholera ale ja jestem zadowlony i nie występujezaden efekt piłki ani nadmierne zużycie amorów
pozdrawiam
-
Afrodyzjusz
- Mały gagatek

- Kontakt:
- wolfzan
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Właśnie do tego zmierzam, że przy zastosowaniu zwykłych najtańszych amorków nie będzie to dobre.Afrodyzjusz pisze:wolfzan, To połączenie jest optymalne gdyż ten model sachsa ma skrócony skok i jestnaprawde twardy. zgodze sie że przy zastosowaniu zwykłych nie daj boże olejowych amorów z allegro za 100 zl to może sie źle skończyć