Leje sie woda z wydechu, olej smierdzi benzyna
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
Leje sie woda z wydechu, olej smierdzi benzyna
Witam !!!
Mam taki problem, a mianowicie mój golfik 1.4 AEX, praktycznie caly czas leje woda z wydechu tak jakby był w gazie a nie jest, zawsze jak wyjeżdzam z pod domu to cała ulica jest zaznaczona wodą wylatująca z wydechu.
Czy to normalne czy cos jest nie tak ??
A pozatym ostatnio sprawdzałem olej i śmierdzi benzyna i jest wg. mnie troche za rzadki, a pozatym jak dam mu w rure na postoju, niedość tego że wali wodą z wydechu to jeszcze puści niebiesko-szarego bąka z rury.
Co to może być ?? Spotkał sie juz ktoś z czymś takim ??
Mam taki problem, a mianowicie mój golfik 1.4 AEX, praktycznie caly czas leje woda z wydechu tak jakby był w gazie a nie jest, zawsze jak wyjeżdzam z pod domu to cała ulica jest zaznaczona wodą wylatująca z wydechu.
A pozatym ostatnio sprawdzałem olej i śmierdzi benzyna i jest wg. mnie troche za rzadki, a pozatym jak dam mu w rure na postoju, niedość tego że wali wodą z wydechu to jeszcze puści niebiesko-szarego bąka z rury.
Ostatnio zmieniony pn sie 06, 2007 21:56 przez RzEsKi_STG, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozdrawiam
RzEsKi_STG
RzEsKi_STG
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
na początek - benzyna w oleju to bardzo groźna sprawa. Oczywiście, starsze auta a grupy VAG miały to do siebie, że gdy jeździło się na pełnym gazie non stop to niestety ale troszke miało prawo przelecieć. Jeśli jednak mimo normalnej ekspluatacji tak się dzieje świadczy to o normalnym wyekspluatowaniu silnika.
Sprawa druga - sprawdź czy olej nie ma konsystencji budyniu i czy ten zapach benzyny nie jest przypadkiem podobny do zapachy oleju zmieszanego z płynem chlodniczym. KONIECZNIE SPRAWDŹ czy nie ubywa Ci płynu z układu chlodzenia. Sprawdź też (wiem, że to obrzydliwe i sam tego nie robie, mam murzynów
)czy nie smakuje to co leci Ci z rury jak płyn chlodniczy. Wydostawanie się wody z wydechowego po odpaleniu jest normalne ale nie cały czas. Jesli przypomina to płyn chłodniczy to na 100% wywaliło Ci uszczelkę pod głowicą.
Reasumując jeśli jesteś przekonany, że to smród benzyny w oleju i wywala Ci płyn chłodniczy to masz dwa wyjścia. Pierwsze to remont kapitalny silnika druga to inny silnik. Polecam pierwszą mimo,iż o wiele pracochłonną ale potem wiesz co masz. Jednak musisz byc pewien tego co Ci napisałem.
[ Dodano: 28 Lip 2007 23:53 ]
przed podjęciem decyzji o remoncie proponuje zbadac ciśnienie na cylidrach z próbą olejową
Sprawa druga - sprawdź czy olej nie ma konsystencji budyniu i czy ten zapach benzyny nie jest przypadkiem podobny do zapachy oleju zmieszanego z płynem chlodniczym. KONIECZNIE SPRAWDŹ czy nie ubywa Ci płynu z układu chlodzenia. Sprawdź też (wiem, że to obrzydliwe i sam tego nie robie, mam murzynów
Reasumując jeśli jesteś przekonany, że to smród benzyny w oleju i wywala Ci płyn chłodniczy to masz dwa wyjścia. Pierwsze to remont kapitalny silnika druga to inny silnik. Polecam pierwszą mimo,iż o wiele pracochłonną ale potem wiesz co masz. Jednak musisz byc pewien tego co Ci napisałem.
[ Dodano: 28 Lip 2007 23:53 ]
przed podjęciem decyzji o remoncie proponuje zbadac ciśnienie na cylidrach z próbą olejową
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
Nie no płynu z chłodnicy nie ubywa, sprawdzałem, a co do oleju to jest dość rzadki i ewidentnie śmierdzi benzyną, nawet jak dziś podpalałem olej na bagnecie to po chwili sie zapalił. Uszczekle pod głowicą miałem robioną w zeszłym roku. Aha jeszcze jedno silnik jak jest zimny, czyli tak do 70 stopni jest dużo bardziej zrywniejszy, niż jak dojdzie do tych 90 stopni to już nie ma takiego kopa i nie ma różnicy czy wcisne gaz do deski czy lekko.
Ostatnio zmieniony ndz lip 29, 2007 00:03 przez RzEsKi_STG, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
RzEsKi_STG
RzEsKi_STG
- Przemo440
- Forum Master

- Kontakt:
no to akurat jest normalne czym bardziej silnik rozgrzany tym bardziej metal sie kurczyRzEsKi_STG pisze:Aha jeszcze jedno silnik jak jest zimny, czyli tak do 70 stopni jest dużo bardziej zrywniejszy, jak dojdzie do tych 90 stopni już nie ma takiego kopa
[ Dodano: Nie Lip 29, 2007 00:06 ]
uszczelka nie ma nic wspólengo z benzyną w oleju, jeżeli wyrażnie czujesz że olej zalutuje benzyną to tylko przez pierścienieRzEsKi_STG pisze:Uszczekle pod głowicą miałem robioną w zeszłym roku
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
Oleju jest max, a płyn jest normalny i poziom też jest tak jak zawsze było. Ale coś mi sie wydaje że kolektor jest nieszczelny bo wokół kolektora troche czarny nalot sie zrobił, ostatno nawet był robiony, był szlifowany bo miał nierówna powierzchnie i nie wiem czy to dobrze zrobili. Jak sprawdzić czy jest szczelny ?? Bo jak dostaje fałszywe powietrze to sonda może szaleć i dawać kosmiczne dawki. Silnik pracuje równo, wszystko jest oki, caly czas ma 700 obbrotów.
Pozdrawiam
RzEsKi_STG
RzEsKi_STG
- Młoda
- KS KathStyle

- Auto: Czarna Wdowa <3
Również mam AEX to nie jest normalne, zeby znaczył ulice wodą z wydechu tak jak koledzy mówią pierścienie uszczelka pod głowicą, zobacz na bagnecie jak olej wyglada, moze czas na wymiane oleju ?RzEsKi_STG pisze:Mam taki problem, a mianowicie mój golfik 1.4 AEX, praktycznie caly czas leje woda z wydechu tak jakby był w gazie a nie jest, zawsze jak wyjeżdzam z pod domu to cała ulica jest zaznaczona wodą wylatująca z wydechu.
Sprawdź uszczelki przy kolektorze moze sa juz liptonoweRzEsKi_STG pisze:Ale coś mi sie wydaje że kolektor jest nieszczelny bo wokół kolektora troche czarny nalot sie zrobił, ostatno nawet był robiony, był szlifowany bo miał nierówna powierzchnie i nie wiem czy to dobrze zrobili
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
Do wymiany oleju jeszcze 3tys. km Uszczelka też raczej dobra, bo ani nie ma białego smarku na korku oleju, ani nie ma oleju w plynie, ani plynu w oleju, a płyny są w normie. Olej jest rzadki i śmierdzi benzyna.Młoda pisze:Również mam AEX to nie jest normalne, zeby znaczył ulice wodą z wydechu tak jak koledzy mówią pierścienie uszczelka pod głowicą, zobacz na bagnecie jak olej wyglada, moze czas na wymiane oleju ?
Kolektor był szlifowany ok miesiac temu bo był krzywy i puszczał bokiem, ale nie mam 100% procentowej pewności czy jest szczelny, uszczelka też jest założona.Młoda pisze:Sprawdź uszczelki przy kolektorze moze sa juz liptonowe chyba ze zapomniałes je załozyc ?
Ostatnio zmieniony ndz lip 29, 2007 15:37 przez RzEsKi_STG, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
RzEsKi_STG
RzEsKi_STG
Re: [1.4 AEX] Co mu jest ??
Jest to normalne, ale tylko do momentu rozgrzania całego układu wydechowego.RzEsKi_STG pisze:Mam taki problem, a mianowicie mój golfik 1.4 AEX, praktycznie caly czas leje woda z wydechu...
Wygląda to na pierścienie tłokowe lub uszczelniacze zaworowe (ssące). Nie przegrzałeś ostatnio silnika? Chyba tak, bo widzę, że masz ciężką nogęRzEsKi_STG pisze:A pozatym ostatnio sprawdzałem olej i śmierdzi benzyna i jest wg. mnie troche za rzadki...
-Co ile wymieniasz olej?
-Jak robili Ci głowicę, jakiej firmy założyli uszczelniacze zaworowe? Corteco, czy oryginał VW?
-Rozumiem, że pierścienie tłokowe są oryginalne.
-Jaki masz orientacyjny przebieg na tym silniku?
Zrób pomiar ciśnienia sprężania, wraz z próbą olejową.
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
AFN140KM napisał/a:
Nie przegrzałeś ostatnio silnika? Chyba tak, bo widzę, że masz ciężką nogę , ale nie dziwię się z tym silnikiem. Jego trzeba kręcić, żeby jechał.
No nogi lekkiej nie mam, ale w sumie jeżdże praktycznie po mieście, a tu kosmicznych predkości sie nie rozwija. Przegrzać też go ciężko bo wskazówka, jeszcze nigdy nie przekroczyła 90st. odrazu włacza sie wentylator.
AFN140KM napisał/a:
-Co ile wymieniasz olej?
-Jak robili Ci głowicę, jakiej firmy założyli uszczelniacze zaworowe? Corteco, czy oryginał VW?
-Rozumiem, że pierścienie tłokowe są oryginalne.
-Jaki masz orientacyjny przebieg na tym silniku?
-olej wymieniam terminowo co 10tys km, czyli przy mojej jeździe raz w roku.
-uszczelke pod głowica wymineniali mi rok temu i nie mam pojecia jaką włożyli.
-samochod mam 3 lata i nic przy silniku nie było robione, czyli wszystko oryginał.
-przebieg teraz 126tys., chociaz watpie w jego zgodność ze stanem faktycznym, jak go kupiłem mial 96tys.
Przed chwila bylem u mechanika sparawdził mi ciśnienie w cylindrach i było 13, 10, 9, 9 i powiedział że wszystko jest dobrze, jeżeli olej nie narasta a stoi na normalnym poziomie, a ja jestem przewrażliwiony.
No ale to chyba nie jest normalne żeby olej śmierdział benzyna ??
Co robić dalej ??
Może jechać na kompa, może dostaje za dużą dawke paliwa ??
Pozdrawiam
RzEsKi_STG
RzEsKi_STG
To są wyniki przed próbą olejową, czy po? A tak pozatym to nie jest dobrze skoro jest taka rozbierzność i to na trzech cylindrach. Prawie 30% różnicy!RzEsKi_STG pisze:Przed chwila bylem u mechanika sparawdził mi ciśnienie w cylindrach i było 13, 10, 9, 9 i powiedział że wszystko jest dobrze, jeżeli olej nie narasta a stoi na normalnym poziomie, a ja jestem przewrażliwiony.
-
RzEsKi_STG
- Nowicjusz

- Kontakt:
Nie robił żadnej próby olejowej, pewno nie wiedział nawet co to jest
Wyciągnał wszystkie świece i po kolei przytykał ciesnieniomierz, a ja kręciłem rozrusznikiem na pełnym gazie. Po tym zabiegu powiedział że cisnienie jest w normie i jesli olej nie narasta to nie ma sie czym przejmować. Fajnie fajnie a ja dalej nie wiem co mam robić ??
Pozdrawiam
RzEsKi_STG
RzEsKi_STG