Problem z zapalaniem i dymieniem w trakcie jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z zapalaniem i dymieniem w trakcie jazdy
witma wszystkich. mam golfa 3 Tdi 90KM silnik AHU. ostatnio mam duże problemy z zapalaniem silnika. objawia się to tak jakby brakiem grzania świec. sprawdzalem przekaźnik i niby wszystko jest ale jednak nie dochodzi prąd do świec... w trakcie jazdy jadąc na biegu, puszczam gaz, samochdo toczy się pędęm (ciągle na biegu), po ponownym wciśnięciu gazu dusi sie i puszcza niesamowitą chmure niebieskiego dymu za sobą.... nie wiem co to może być?? wina wtrysków?? świec?? a może jednak przekaźnik coś nie tak??
bardzo bym prosil o wypiwiedź kogoś kto się w ytm orientuje i z góry ogromne dzięki..
bardzo bym prosil o wypiwiedź kogoś kto się w ytm orientuje i z góry ogromne dzięki..
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2007 18:55 przez maciek004, łącznie zmieniany 1 raz.
w tych temp świece nie są załączane , więc tam nie szukaj przyczynymaciek004 pisze:objawia się to tak jakby brakiem grzania świec. sprawdzalem przekaźnik i niby wszystko jest ale jednak nie dochodzi prąd do świec...
kąt wtrysku , lub najbardziej prawdopodobne , bierze Ci olej .... sprawdź , czy nie ubywa oleju , odkręć rurę przy IC i zobacz , czy masz tam dużo olejumaciek004 pisze:dusi sie i puszcza niesamowitą chmure niebieskiego dymu za sobą
no witam, rozrząd wymienialem po zakupie czyli niecale 30kkm zrobilem na nim. ale wydaje mi si eze jesli przestawilby sie rozrzad to po udanym zapaleniu silnika nie chodzilby on rownomiernie? a u mnie jest problem z zapaleniem i pozniej w trakcie jazdy po puszczeniu gazu i ponownym wcisnieciu puszcza chmure niebieskiego dymu. a poza tym chodzi rowno i ladnie. jutro postaram sie podjechac na komputer i sprawdze ten kąt wtrysku...
nikt nie pisze o przestawionym rozrządzie , tylko o przestawionym kącie wtrysku , a to jest różnicamaciek004 pisze:no witam, rozrząd wymienialem po zakupie czyli niecale 30kkm zrobilem na nim. ale wydaje mi si eze jesli przestawilby sie rozrzad to po udanym zapaleniu silnika nie chodzilby on rownomiernie? a u mnie jest problem z zapaleniem i pozniej w trakcie jazdy po puszczeniu gazu i ponownym wcisnieciu puszcza chmure niebieskiego dymu. a poza tym chodzi rowno i ladnie. jutro postaram sie podjechac na komputer i sprawdze ten kąt wtrysku...

no wlasniedamcio151 pisze:nikt nie pisze o przestawionym rozrządzie , tylko o przestawionym kącie wtrysku , a to jest różnica

a pozatym odpukac jesli przestawilby ci sie rozrzad to moglby np ciezko odpalac - ale napisalem to czysto hipotetycznie...sprawdz ten kat wtrysku jesli masz taka mozliwosc
Pozdrawiam Bizak
no już conieco wiem wiecej... bylem dzis u znajomego ktory podpial komputer. wykazalo początkowo kilka bledow ale po wykasowaniu zaden z nich nie pojawil sie ponownie. kąt wtrysku jest wporządku i wszystko inne wykazuje prawidłowe dzialanie. diagnoza wstępna padła na pompe. dzwonilem dzis do speca ktory sie tym zajmuje i potwierdzil ze na 90% problem powinien tkwić gdzieś w pompie. jutro prowadze do niego samochod i niestety postoi tam az do soboty bo szanowny mechanik jest kompletnei zawalony pracą. jak jzu bede wiedzial co to bylo i samochod bedzie sprawny podziele sie wszystkimi informacjami 
pozdrawiam
[ Dodano: Sob Sie 04, 2007 09:58 ]
okazało się że na którymś (chyba małym) kole zębatym od rozrządu był luz, poluzowała się też sruba od koła pasowego i dlatego miało delikatne bicie. dodatkowo problem z zapalaniem wynikał z tego iz pompa nie dostawała sygnału sterującego. wszystko razem z częściami kosztowało mnie 650 zł ;P no coz... chcesz miec radość z diesla... czasami musisz zaplacic
pozdrawiam

pozdrawiam
[ Dodano: Sob Sie 04, 2007 09:58 ]
okazało się że na którymś (chyba małym) kole zębatym od rozrządu był luz, poluzowała się też sruba od koła pasowego i dlatego miało delikatne bicie. dodatkowo problem z zapalaniem wynikał z tego iz pompa nie dostawała sygnału sterującego. wszystko razem z częściami kosztowało mnie 650 zł ;P no coz... chcesz miec radość z diesla... czasami musisz zaplacic

pozdrawiam