Opór przy wrzucaniu 1, 2 biegu . Co wymienić??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)

Opór przy wrzucaniu 1, 2 biegu . Co wymienić??

Post autor: Maćkooo » sob lip 28, 2007 14:00

Witam wszytskich
Mój problem polega na tym że ciężko wrzucic 1 i 2 bieg. Przy zmianie czuć jak coś chaczy. Przesuwam dzwignie w lewo (przy właczaniu 1dynki) i gdy robie to powoli to w góre juz nie idzie cos tam jakby chaczyło blokwało przejści. Czytałem troche juz na forum i odkrecałem ta kulke pod drązkiem (jest lekko luźnawa). Dodam ze olej wymieniłem a te zlaczki smarowałem. Co sugerujecie wymieniec bo wiem ze zeby wyjac kulke trzeba odkrecic uklad wydechowy a to sporo roboty. Wiec co proponujecie wymienić.??
Pozdro

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » sob lip 28, 2007 14:34

samo smarowanioe może nie pomóc, warto wymienić te cięgna, są do kupienia gotowe zestawy tych cięgien (trzeba pamietać by przy wymianie ustawić te samą długość ciegna nowego jaką ma stare), stan kuli na wubieraku też ma duże znaczenie na prezyzję działania ukł. wybierania biegów, więc jeżeli są uszkodzenia na kuli to wymień ją też - demonteż wydechu nie jest skomplikowany

:-k ...

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marszall » sob lip 28, 2007 14:41

Ogólnie wymiana jabka (tak się mówi na tą kulkę) nie pomoże ci raczej jeśli jest opór przy wkładaniu biegów, napewno bedzie sztywniejszy lewarek. Możliwe że masz źle ustawiony ten pręt co idzie od lewarka do dźwigienek przy silniku - jest takm taki frez i da się to przestawić w prawo lub w lewo- poprostu jak bierzesz dzwignie do siebie to wodzik nie jest we właściwym położeniu i może byc opór.
Jest jeszcze taka kwestia że możesz założyć taki obciążnik na pewien pręt który wkłada biegi (siedzi na dwóch zawleczkach) i napewno bedą lepiej wchodziły. Obciążniki takie montowali w Mk III seryjnie.
mam nadzieje że pomogłem. Jak co to pytaj.
Pozdro

BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » sob lip 28, 2007 16:04

Jesli chodzi o ten obciąznik to slyszałem o tym ale cos za bardzo nie wierze ze to pomoze.
Zastanawiam sie nad tym frezem czy czyms takim. Nic takeigo tam nie zauwazylem. Mozecie sprostowac jak to popuscic lub wyrgulowac.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » sob lip 28, 2007 18:03

Maćkooo na tym frezie to sie regukuje mech. wybierania biegów po tym jeżeli była np. ściagana skrzynia biegów, jeżeli nic takiego nie miało u ciebie miejsca i wcześniej biegi chodziły dobrze to nie tutaj tkwi przyczyna złego wchodzenia 1 i 2, jeżeli masz tak od poczatku kiedy kupiłeś auto to można sie pokusić o regulację mech. w tym miejscu

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”