Montaż szyberdachu (w aucie które go nie miało)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dygac
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Montaż szyberdachu (w aucie które go nie miało)

Post autor: dygac » śr lip 25, 2007 21:57

Witajcie

Zastanawiam się nad montażem szyberdachu u siebie, mam wszystko co potrzeba
- kompletna elektryka
- podsufitka
- szyber elektryczny (śmiga w każda stronę) w ekstra stanie aż żal go sprzedać
- wszystkie wzmocnienia dachowe itp.

O plusach już wiem teraz powiedzcie mi na co zwracać uwagę przy zabieraniu się do tego.
Wolę wiedzieć przed niż w połowie prac że coś jednak nie wypali.
Kto w War-Maz jest w stanie profesjonalnie to zrobić i za jak wiele?

Chętnie posłucham kolegów, którzy przerabiali ten temat.

Pozdrawiam
dygac :bigok:

Awatar użytkownika
daniel2505
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel2505 » czw lip 26, 2007 08:16

Z montażem oryginalnego szyberdachu bedzie chyba kłopot. Oczywiście ze wszystkim sobie można poradzić ale sprawa raczej nie będzie prosta. Szyberdachy uniwersalne maja to do siebie ze maja uchwuty umożliwiajace ich montaż po prostu w otworze w dachu. Z tego co piszesz masz kompletny oryginalny szyber. Ja wyjmowałem swój dwa razy i choć nie przyglądałem mu się pod tym kontem to od razu rzucaja mi sie w oczy dwie rzeczy. Oryginalny szyber ma w nadwoziu przygotowane otwory pod wkręty+ dwa ucha na których się go kładzie i też do nich przykręca. Poza tym znajdź kogoś kto ma zamontowany szyber. Zobaczysz że po otwarciu otwór w dachu jnie jest po prostu wycięty tylko jego brzegi sa zagiete w rant żeby szyba dochodziła po zamknieciu do tego właśnie rantu. To tyle co zauważyłem. Jak mówie wszystko się da zrobić ale będzie z tym wiele pracy. Na forum znajdziesz adresy zakładów naprawiających szyberdachy do golfa, co prawda w Warszawie i Łodzi ale nie zaszkodzi zadzwonić i zapytać fachowców czy warto sie bawić. Poza tym jak juz miałem dość swojego padniętego szybera to dzwoniłem po serwisach czy nie dało by się w ten otwór założyć zwykłego uchylanego szyberdachy na korbe. Powiedzeili mi że jeśli jest oryginalny to można założyć tylko oryginalny (nie bardzo w to wierzę). Aha jeszcze jedno na forum był link do rosyjskiego forum gdzie była naprawa szyberdachu. Było tam dużo zdjęć na których widać jak wygląda szyber jak zdejmiesz podsufitkę. MOże to ci troche naświetli sprawę. Znalazłem ten link prosze bardzo http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... opic=49776

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=123919/]Mój zielony VARIANT[/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”