Lakier - polerka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

free.matti
Nowicjusz
Nowicjusz

Lakier - polerka

Post autor: free.matti » pt lip 20, 2007 15:06

Mam problem z lakierem na swoim Golfie. Pracowałem na kombajnie do kruszenia gruzu. Któregos dnia dostaliśmy zlecenie na kruszenie asfaltu. Przy takim kruszeniu jest zawsze dużo pyłu. Wiadomo gruz wystarczy zmyc, ale z asfaltem nie jest tak łatwo.....
Cały ten pył osiadł na autko i zgrzał sie z nim bo było cieplo. Powierzchnia jest taka chropowata. Dodatkowym problemem jest to że lakier jest czerwony i wychodzą białe przebarwienia.
Pytanie jest takie - jak pozbyć się tego asfaltu. Jak to spolerować żeby to zeszło i lakier nabrał barwy i i połysku? Jakich srodków użyć? Koszt u lakiernika startuje od 400 zł:)
Ostatnio zmieniony pt lip 20, 2007 15:08 przez free.matti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
-pawlo111
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: -pawlo111 » pt lip 20, 2007 19:55

to masz kurde problem. Bo napisales ze juz ci biale pod lakierem wychodzi czyli w niektorych miejscach juz prawie prawie przepolerowany i tam bedzie ciezko polerke. Wogole polerka odpada bo to sie robi na aucie czystym. Trzeba poszukac jakis preparacik co da rady ten asfalt a nie uszkodzi lakieru. Jak bys mial tego lakieruna aucie wiecej to bym wziol NITRO i by to wyczyscil ale po nitro zostaja lekkie slady i po tym by poszla polerka. A tak to nie wiem. Trzeba sie porozgladac np na allego za dobrymi srodkami myjącymi do samochodu

mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » pt lip 20, 2007 19:59

free.matti pisze:Dodatkowym problemem jest to że lakier jest czerwony i wychodzą białe przebarwienia.
przebarwienia mogą być od lekkich przetarć ( nie zarysowanie ) , więc przy polerce raczej nie musisz się obawiać , chociaż nie wiem jak wyglądają u Ciebie te przebarwienia

polecam farecla G3

Awatar użytkownika
VwDarek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: VwDarek » pt lip 20, 2007 20:38

free.matti, A moze sproboj benzyną ekstrakcyjną? Ja tym usuwalem pod listwami z przodu kropki asfaltu :bajer: :bigok:

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » pt lip 20, 2007 23:34

Jeśli zostały przebarwienia to nie problem natomiast jeśli pod palcami czujesz grudy to już gorzej.
1. Jeśli to przebarwienia to możesz spróbować się ich pozbyć polerując auto pastą polerską ścierną i później zabezpieczyć połysk pastą nabłyszczającą.
2. Jeśli czujesz grudki pod palcami to na razie możesz spróbować je usunąć papierem ściernym wodnym gradacja p1000 lub p1200 później przepolerować patrz pkt. 1.
Ale najpierw spróbuj gdzieś w mniej widocznym miejscu tak by patent przetestować,

Życzę powodzenia. :bigok:

Acha używania NITRO nie polecam jest to środek bardzo agresywny i możesz jeszcze sobie bałaganu narobić. Lepiej poszukaj jakiegoś odłuszczacza nie benzyna, takie cuda powinni mieć w każdej mieszalni farb.
Ostatnio zmieniony pt lip 20, 2007 23:37 przez duzy_przemo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
-pawlo111
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: -pawlo111 » sob lip 21, 2007 00:29

jak robilem kiedys konserwacje autka to potem czyscielm ropą (nie benzyna) i bez szkody dla lakieru.

mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » ndz lip 22, 2007 16:43

Jak masz smołę na karoseri to możesz ją usunąć zwykłym masłem .

Awatar użytkownika
rtk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: Lakier - polerka

Post autor: rtk » ndz lip 22, 2007 18:00

free.matti pisze:Mam problem z lakierem na swoim Golfie. Pracowałem na kombajnie do kruszenia gruzu. Któregos dnia dostaliśmy zlecenie na kruszenie asfaltu. Przy takim kruszeniu jest zawsze dużo pyłu. Wiadomo gruz wystarczy zmyc, ale z asfaltem nie jest tak łatwo.....
Cały ten pył osiadł na autko i zgrzał sie z nim bo było cieplo. Powierzchnia jest taka chropowata. Dodatkowym problemem jest to że lakier jest czerwony i wychodzą białe przebarwienia.
Pytanie jest takie - jak pozbyć się tego asfaltu. Jak to spolerować żeby to zeszło i lakier nabrał barwy i i połysku? Jakich srodków użyć? Koszt u lakiernika startuje od 400 zł:)
Zwykle ale dobre maslo (nie jakies niskokaloryczne :rotfl: ) lub pasta woskowa Shell (pasta w puszce a nie mleczko w butelce)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”