pomóżcie i odpowiedzcie na kilka pytań

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
tomciogar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

pomóżcie i odpowiedzcie na kilka pytań

Post autor: tomciogar » sob lip 21, 2007 11:52

witam

ponieważ temat CA bardzo mnie wciągnął chciałbym jeszcze coś w autku podłubać. Kilka dni temu przedstawiłem to co zrobiłem:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=114189

Wiem że zakładałem że nie będzie suba ale posłuchałem sobie u kilku kumpli i teraz jakoś mi tego brakuje u mnie:) Chodzi mi tylko i wyłącznie o malutkie dopełnienie mojego audio. Chcę aby bas był jak najczystszy, nie interesuje mnie głośność tylko jakość. Przede wszystkim przy cichszym słuchaniu chcę już słyszeć(i czuć )lekki bas. Oczywiście ma to być dla mnie a nie dla wszystkich na ulicy. Jednak pozostaje nadal jedno ważne kryterium-bagażnik musi zostać „prawie” nienaruszony. I stąd moje pytania:

1. czy coś takiego da mi już przyjemność? Jaki głośniczek do tego zapodać? Ta skrzynia ma tylko 13 l, na taką stratę w bagażniku mogę sobie pozwolić
http://www.showyoursound.nl/Public/Show ... 297&Page=2

2. Kubus20 ile kosztowała by mnie taka skrzynka u ciebie razem z wykończeniem(wiem że powinienem pisać na priva ale pewnie to przeczytasz a jak nie to wyśle maila). Sama skrzynka bez tych dodatkowych schowków na wzmak

3. ponieważ początkowo nie zakładałem montażu suba to najprawdopodobniej będę musiał coś pozmieniać w mojej konfiguracji(a może nie?). Czy mogę pod wyjscie w moim wzmacniaczu podłączyć kolejny(np.taki sam) wzmak i pod tego drugiego wzmaka dać suba? Czy koniecznie muszę zmienić radio na takie które ma 2 wyjścia chinch? Czy w takiej konfiguracji(poprzez 2 wzmaki) będzie odpowiednia kontrola nad subem?

4. czy ewentualnie zamiast takiej zabudowy proponujecie coś „zwykłego” w jakiejś małej obudowie(myślę o max15 L). jaki głośnik? Jaka skrzynia zamknięta czy BR?

tak na koniec napiszę że słucham wszystkiego. Dobrze by było gdybym mógł w każdej chwili(najlepiej nie podchodząc do bagażnika) wyłączyć suba bo moja żona nie nawiedzi basu:) oczywiście kasa też jest ważna więc nie chciałbym wydać na głośniczek więcej niż 300zł(no może 400:)

pozdrawiam i czekam na sugestie
Tomek

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob lip 21, 2007 14:59

No to masz mały problem ,bo głośniki potrzebujące małe obudowy są dość drogie (ten z linku Aliante chyba 1200zł na allegro stoi ) .Najmniejszy i tani masz ITmds 08 (299zł) i buda 20l BR . Co do wzmacniacza ,to może zostaw tego CP602 do suba ,a na przód kup coś "lepiej brzmiącego" ,bo PB ES na tym Monacorze się marnują. Sterowanie suba z poziomu radia niestety nie wchodzi w grę ,bo masz 1 parę RCA ale np wyłączenie wzmacniacza napędzającego sam sub można zrobić (mały pstryczek podłączony na kabelku REMOTE tylko do wzmacniacza dla suba).

Awatar użytkownika
tomciogar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tomciogar » sob lip 21, 2007 15:43

dzięki za odpowiedz. napisz mi jeszcze czy ten ITmds 08 da radę wmontować w boczek(tak jak w tym linku) w skrzynię tak do 15l i czy to będzie grało i gdzie go można kupić bo nie widzę na allegro?

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob lip 21, 2007 16:46

IT zagra w 15l zamkniętej obudowie ................ale tylko wtedy jeśli będą to 2 szt ,bo 1 szt w 15 closed ,to ciężko nazwać subem ...ale 2 szt to już grają OK(buda oczywiście 2x15l) .

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » sob lip 21, 2007 21:59

tomciogar pisze:Wiem że zakładałem że nie będzie suba ale posłuchałem sobie u kilku kumpli i teraz jakoś mi tego brakuje u mnie:) Chodzi mi tylko i wyłącznie o malutkie dopełnienie mojego audio. Chcę aby bas był jak najczystszy, nie interesuje mnie głośność tylko jakość. Przede wszystkim przy cichszym słuchaniu chcę już słyszeć(i czuć )lekki bas. Oczywiście ma to być dla mnie a nie dla wszystkich na ulicy. Jednak pozostaje nadal jedno ważne kryterium-bagażnik musi zostać „prawie” nienaruszony. I stąd moje pytania:
Choroba CA się nasila :grin:
tomciogar pisze: Kubus20 ile kosztowała by mnie taka skrzynka u ciebie razem z wykończeniem(wiem że powinienem pisać na priva ale pewnie to przeczytasz a jak nie to wyśle maila). Sama skrzynka bez tych dodatkowych schowków na wzmak
Taka skrzynka od tyłu jest wykonana z laminatu.
Więc raczej musze miec auto, żeby zrobić taką skzynię.
Poza tym taka skrzynka raczej nie będzie tania(koszty maty szklanej, żywicy, a na taką skrzynię pójdzie tego trochę)
tomciogar pisze:ponieważ początkowo nie zakładałem montażu suba to najprawdopodobniej będę musiał coś pozmieniać w mojej konfiguracji(a może nie?). Czy mogę pod wyjscie w moim wzmacniaczu podłączyć kolejny(np.taki sam) wzmak i pod tego drugiego wzmaka dać suba? Czy koniecznie muszę zmienić radio na takie które ma 2 wyjścia chinch? Czy w takiej konfiguracji(poprzez 2 wzmaki) będzie odpowiednia kontrola nad subem?
Napisał Ci juz powalla, ze najprościej byloby dac Carpowera na suba, a na przód kupić lepsz jakościowo wzmacniacz.

Aleeeeee pomysł mam taki:
Jedyny głośnik, który spełnia Twoje wymagania to wspomniany już Intertechnik 08. potrzebuje dosc małej skrzynki itd. ale o tym dalej.

Pomyślałem o tym, ze najlepiej byłoby gdybyś Carpowera sprzedał, a kupił U-dimension jr.4300.
Świetna jakościowo 4-kanałówka, która zagra pięknie na przodzie, a na suba typu Intertechnik mocy w zupełności wystarczy.
Całość powinna grać bardzo dobrze.

Co do Intertechnika i skrzynki.
Proponowałbym Ci zrobić pod tego Intertechnika normalną skrzynkę BR 20L.
Dlaczego :?:
A no dlatego, że Intertechnik po prostu nie gra w zamkniętj skrzyni.
przetestowałem już IT chyba na wszystkie strony i w zamkniętej skrzyni po prostu nie gra.
Skrzynka nie zajmie zbyt dużo miejsca w bagażniku, a wyjąć prosta rzecz.
Ostatnio zmieniony ndz gru 02, 2007 22:43 przez Kubus20, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomciogar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tomciogar » ndz lip 22, 2007 09:55

Kubus20 pisze:Choroba CA się nasila :grin:
dokładnie:) teraz autem jadę najwolniej jak się da żeby tylko dłużej posłuchać fajnej muzy:)
a jak już dojadę do roboty to tylko myślę żeby wyjść do domu (i zmów te poł godzinki muzy posłuchać w drodze powrotnej:)

a wracając do tematu to macie rację, zrezygnuję z tego zabudowanego boczku a wstawię malutką skrzynkę 20L BR. tylko niestety będe musiał zmienic i wzmak(bo mam 2kanałowy) i radio bo ma tylko jedną parę RCA(dobrze myślę?)

a tak przy okazji to taki Intertechnik 08 w skrzynce 20L BR da już coś?(przypominam że nie chodzi mi o głośność tylko o jakość basu-raczej słucham cicho)

i ostatnie pytanko. gdzie go kupić(tego 08) bo w google wpisuje i niewiele znajduje

pozdrawiam
Tomek
ps. punkty poszły:)
Ostatnio zmieniony ndz lip 22, 2007 09:58 przez tomciogar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » ndz lip 22, 2007 11:13

" gdzie go kupić(tego 08)" pisz PW do Kubusa20 ,może się jakieś ostały .

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz lip 22, 2007 11:26

tomciogar pisze:niestety będe musiał zmienic i wzmak(bo mam 2kanałowy) i radio bo ma tylko jedną parę RCA(dobrze myślę?)
Zmianę radia mozesz odlożyć na później. 1 wyjście RCA to nie jest koniec świata. Zastosujesz rozdzielacze na kablu sygnałowym i po kłopocie.
Narazie więcej pieniędzy włóż we wzmacniacz i suba.

Wzmacniacz o którym pisałem jest tu(raczej pewna używka): http://allegro.pl/item217194532_u_dimen ... 4_300.html
albo u mnie możesz kupic nówkę po cenie lepszej niż w sklepie :bigok:

Suba Intertechnik w polsce kupisz albo u Michała z Redy www.caraudioreda.pl , a kiedys można je było jeszcze dostać na stronie qba.pl
Ja mógłbym również mieć Intertechników sztuk kilka za jakieś 250-260zł, ale trzebaby było poczekac na nie 2, 3 tygodnie.
tomciogar pisze:a tak przy okazji to taki Intertechnik 08 w skrzynce 20L BR da już coś?(przypominam że nie chodzi mi o głośność tylko o jakość basu-raczej słucham cicho)
Słychac go w MK3. Sprawdzałem :bigok:

Awatar użytkownika
tomciogar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tomciogar » ndz lip 22, 2007 11:42

no to ok. dzięki za odp

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt mar 04, 2008 15:00 przez tomciogar, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”