Klima - co potrzeba by ją mieć??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klima - co potrzeba by ją mieć??
Witam.Mam pytanko-co jest mi potrzebne do tego by mieć w moim mk3 1,8 95r klimatyzację.Chodzi mi konkretnie o nazwy częsci wszystkich gdyż nie mogę dostać kompletu nigdzie i muszę to wszystko skompletować. A moze ktoś jakiegos linka zapoda gdzie co można dostać??
Głownie chodzi mi o wyszczególnienie wszystkich elementów klimy.Punkty oczywiście sa normą!!Zapraszam!!
Ostatnio zmieniony sob lip 21, 2007 23:43 przez lordmatej, łącznie zmieniany 1 raz.
...i zesłał pan Golfa na ziemie , by siał zamęt i zniszczenie...
-
greg
ponieważ demontowałem to może odpowiem - przynajmniej po części - najlepszym rozwiązaniem jest samemu wymontować klimę z dawcy i przełożyć do swojego - bo potrzebujesz:
1.Nagrzewnica kompletna wraz z wentylatorem i elektryką
2. Panel sterowania ogrzewania.
3. włącznik klimy i obiegu zamknietego, wiązka - pomiędzy włącznikiem , panelem sterowania i skrzynką przekaźników
4. Wiązka komory silnika wraz z czujnikiem temperatury
i sterownikiem wentylatorów
5. Wzmocnienie przednie wraz z wentylatorami i chłodnicą klimy
6. Kompresor klimy wraz z podstawą
7.Węże od chłodniczki klimy do kompresora i dalej do skraplacza i dalej do chłodniczki w kompletnej nagrzewnicy.
8. Przekaźnik klimy
9.Zbiornik podciśnienia wraz z wężykami i plastikiem nadkola
10. Półka pod klimę - tj schowek płytki montowany jak jest klimatyzacja
[ Dodano: Czw Lip 19, 2007 8:12 am ]
na tym opisie w punkcie 5 jest napisane wzmocnienie z chłodnicą i wiatrakami a masz fotkę samej chodniczki klimy - wzmocnienie ma 2 wiatraki
1.Nagrzewnica kompletna wraz z wentylatorem i elektryką

2. Panel sterowania ogrzewania.

3. włącznik klimy i obiegu zamknietego, wiązka - pomiędzy włącznikiem , panelem sterowania i skrzynką przekaźników
4. Wiązka komory silnika wraz z czujnikiem temperatury
i sterownikiem wentylatorów
5. Wzmocnienie przednie wraz z wentylatorami i chłodnicą klimy

6. Kompresor klimy wraz z podstawą

7.Węże od chłodniczki klimy do kompresora i dalej do skraplacza i dalej do chłodniczki w kompletnej nagrzewnicy.

8. Przekaźnik klimy
9.Zbiornik podciśnienia wraz z wężykami i plastikiem nadkola
10. Półka pod klimę - tj schowek płytki montowany jak jest klimatyzacja
[ Dodano: Czw Lip 19, 2007 8:12 am ]
na tym opisie w punkcie 5 jest napisane wzmocnienie z chłodnicą i wiatrakami a masz fotkę samej chodniczki klimy - wzmocnienie ma 2 wiatraki
-
greg
lordmatej, policzmy:
do obu klim musisz kupić te same:
1. wzmocnienie przednie z 2 wiatrakami
2. chłodniczkę (skraplacz klimy)
3. kompresor wraz z podstawką
4. węże wraz z osuszaczem i czujnikiem ciśnienia
5. czujnik temperatury zewnętrznej
a wiec tych kosztów nie liczymy bo czy tu czy tu musisz tak samo kupić
Teraz tak:
z golfa 4 kupujesz:
1. nagrzewnicę climatronika (zapłaciłem 280zł + koszt przesyłki) wraz z jej wiązką (ważne - bez nie kupować)
2. panel sterowania (od 80 do 100zł)
3. czujnik nasłonecznienia (chyba ze spróbujemy jakoś oszukać panel) - dostałem za free
4. wiązkę climatronika (jeś;li nie to zrobimy i koszt musiałbym przeliczyc po wtyczkach np cen ASO) - ja dałem za całą wiązkę z golfa 4 wraz z tą 200zł
.
[ Dodano: Pią Lip 20, 2007 1:05 pm ]
przypomniałem sobie jedno - jeśli ktoś z was kupi nagrzewnicę climatronika i wiazkę i panel i będzie to chciał sprawdzić to... mam to podłączyć pod akumulator a nie tak jak ja walczyłem z prostownikiem - bo nie będzie wam sie chciało to uruchomić (panel miga - za mało prądu)
do obu klim musisz kupić te same:
1. wzmocnienie przednie z 2 wiatrakami
2. chłodniczkę (skraplacz klimy)
3. kompresor wraz z podstawką
4. węże wraz z osuszaczem i czujnikiem ciśnienia
5. czujnik temperatury zewnętrznej
a wiec tych kosztów nie liczymy bo czy tu czy tu musisz tak samo kupić
Teraz tak:
z golfa 4 kupujesz:
1. nagrzewnicę climatronika (zapłaciłem 280zł + koszt przesyłki) wraz z jej wiązką (ważne - bez nie kupować)
2. panel sterowania (od 80 do 100zł)
3. czujnik nasłonecznienia (chyba ze spróbujemy jakoś oszukać panel) - dostałem za free
4. wiązkę climatronika (jeś;li nie to zrobimy i koszt musiałbym przeliczyc po wtyczkach np cen ASO) - ja dałem za całą wiązkę z golfa 4 wraz z tą 200zł
.
[ Dodano: Pią Lip 20, 2007 1:05 pm ]
przypomniałem sobie jedno - jeśli ktoś z was kupi nagrzewnicę climatronika i wiazkę i panel i będzie to chciał sprawdzić to... mam to podłączyć pod akumulator a nie tak jak ja walczyłem z prostownikiem - bo nie będzie wam sie chciało to uruchomić (panel miga - za mało prądu)
Ostatnio zmieniony pt lip 20, 2007 13:03 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Greg ja spotkałem sie nie raz z klima na jeden wiatrak , nie da sie tego zrobic w golfie , albo w starym wzmocnieniu wyciąć otwór i założyć wiatrak na pająku od MK4 , byłoby toche taniej , nawet jak byś założyl drugi wiatrak nie na pasek , tylko zwykły ze silnikiem i połączył obydwa równolegle , jak myślisz ,nie dało by sie ?
-
greg
- macbu
- Użytkownik

- Kontakt:
klima
radze znalezc dawce zbirajac czesci moze Cie to wyniesc dwa razy wiecej... ja za tydzien montujew swoja... tez do 1,8... zostało mi jeszcze kilka pierdulek oi dograc instalacje elektr...
właśnie założyłem klime... jesze cpusta ale wszystko... ok reszte zobacze jak napełnie... co do moich uwag... potrzebny jest inny alternator ma inne mocowanie... co prawda ja nawiercilme n aswoim dodatkowa dziurke i przykrecilem ale nie mam pojecia ile to wytrzyma... jakby co pytajcie...
właśnie założyłem klime... jesze cpusta ale wszystko... ok reszte zobacze jak napełnie... co do moich uwag... potrzebny jest inny alternator ma inne mocowanie... co prawda ja nawiercilme n aswoim dodatkowa dziurke i przykrecilem ale nie mam pojecia ile to wytrzyma... jakby co pytajcie...
Ostatnio zmieniony ndz sie 19, 2007 16:08 przez macbu, łącznie zmieniany 1 raz.
Macbu