Wyciek płynu chłodzącego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- treborrrrrr
- Mały gagatek
- Kontakt:
A dziękuję. Nie mogę załadować zdjęć ale mam jeszcze wyciek w dziwnym miejscu, chyba jest dziurka w trójniku który idzie od pompy wody do nagrzewnicy oleju. Za nim na głowicy robi sie mokro. Może się przetarł bo dotyka do obudowy silnika. Ostatnie miejsce to taki mały otworek chyba z gwintem z 5 cm pod świecami żarowymi. Tych otworów jest kilka a z jednego z nich zauważyłem wypływającą kropelkę. Czy to jakieś odpowietrzenie obudowy silnika mi nawaliło? I czy normalne jest ze po rozgrzaniu węże z chłodziwem są twarde? Przy nagrzanym silniku odkręciłem korek od zbiornika wyrównawczego i woda zaczęła mi sie pienić i wylewać. Wyleciało około 2,5litra. Czy to normalne że jest tam takie ciśnienie? Pozdrawiam.
treborrrrrr pisze:Przy nagrzanym silniku odkręciłem korek od zbiornika wyrównawczego i woda zaczęła mi sie pienić i wylewać. Wyleciało około 2,5litra. Czy to normalne że jest tam takie ciśnienie? Pozdrawiam.
Chyba tak! Jeśli rozgrzałeś do ponda 100 stopni to raczej głupie jest otwierać zbiornik, bo może Cię poparzyć! W momencie otwarcia zbiornika dochodzi zimne powietrze i się wylewa...
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].
- treborrrrrr
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tak to ten króciec. Co do wentylatora to miałem oderwany przewód zasilający, ale po podłaczeniu nie działa stycznik termiczny (cz jak go zwał), na ślepo działa jak powinno więc do wymiany ta część chłodnicy. A to co pisałem wcześniej że mi z głowicy z jakiejś dziurki wycieka to pomyłka. Płyn cieknie ale nie z tego miejsca tylko kapie na to miejsce z wyjścia z głowicy(tego z czujnikiem temperatury). Potrzebne mi będzie sporo czasu... Nagrzewnica, stycznik, te dwie rury które ciekną..... no i nowy płyn bo nie wiem co tam jest aktualnie. i mam jeszcze jedno pytanie. Otóż jestem elektronikiem i potrafię dobrze lutować a samochód naprawiam sam i zastanawiam sie czy nagrzewnicę tą będzie można w razie nieszczelności polutować czy lepiej wymienić na jakąś podróbę? czekam na opinie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
[ Dodano: 11 Lip 2007 14:26 ]
[ Dodano: 11 Lip 2007 14:26 ]
Zbiornik otwierałem ostrożnie i bardzo powoli. Chciałem sprawdzic co sie stanie. Nie poparzyłem się ani trochę (co innego blachy samochodu pod zbiorniczkiem ) No ale było tam nieduże ciśnienie które sprawia że rury są twardsze, ja jednak myślę że to w miarę normalne ale dla pewności sprawdzę w samochodzie rodziców (ten sam tylko że benzyna)TOMMy_VW pisze:treborrrrrr pisze:Przy nagrzanym silniku odkręciłem korek od zbiornika wyrównawczego i woda zaczęła mi sie pienić i wylewać. Wyleciało około 2,5litra. Czy to normalne że jest tam takie ciśnienie? Pozdrawiam.
Chyba tak! Jeśli rozgrzałeś do ponda 100 stopni to raczej głupie jest otwierać zbiornik, bo może Cię poparzyć! W momencie otwarcia zbiornika dochodzi zimne powietrze i się wylewa...
- treborrrrrr
- Mały gagatek
- Kontakt:
- treborrrrrr
- Mały gagatek
- Kontakt: