A miało byc tak pięknie....ABF na hamowni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
A miało byc tak pięknie....ABF na hamowni
Po raz kolejny okazało się że nadzieja matką głupich...
Całkiem niedawno sprowadzilem sobie autko do jeżdzenia na zakupy. Całkiem fajny golfik z silnikiem ABF. Później poczytałem co nieco i zdecydowalem, że chip w tym silniku nie był by złym pomysłem(około 20 KM extra). Perspektywa była kusząca, a na dodatek 22 maja jest impreza w Rzeszowie na której chcialem sie pojawić, by udowodnić paru rzeszowskim Calibrom z silnikiem 2.0 16V że wcale nie są takie szybkie jak ich właścicielom się wydaje(nie wiem dlaczego, ale nie lubie Opli . W poniedzialek bylem w V-techu w Krakowie na "chipowanie" ale jak zrobiono pomiar "przed" to sie załamałem : 129 KM i 150 Nm. Dramat i załamka ((( . Dodam że: dolot , wydech seria , swiece nowe(oryginał) ,flitry,paski nowe. Przebieg auta 128 tys. Może nie jakiś wychuchany ale i nie skatowany. W związku z tym pytanie pytanie:
Gdzie uciekły koniki? Mam typy ale jako teoretyk mogę sie mylić:
Zapchany katalizator (i tak dziś jade go wyciąć , tak żeby sobie poprawić humor) ?
Kable WN ? Wyglądają na oryginalne więc swoje już przeszły . Jeśli tak to jakie polecacie ?
Majster w V-techu pytał o przepływomierz ale ABF chyba tego nie ma?
Pompa paliwa? Wtryski ? Sonda Lambda?
A może silnik do remontu??????!!!!!!!!!!! Czy jest sens sprawdzać kompresję ?Aha gazu nie było ,nie ma i nie będzie...
Ewentualnie jeżeli ktoś zna dobrego mechanika w woj podkarpackim lub w małopolskim , który ma o tym pojęcie to chętnie podstawie autko na dokładne sprawdzenie. I na koniec 2 pytania do ludzi z okolic Rzeszowa: Jak miarodajna jest hamownia u pana Herby?(bo jakim on jest tunerem to chyba każdy wie....)?Ktoś sie hamował u Niego? Pyt nr 2 : Czy AUTOMACHER jako serwis VW jest godny polecenia (wydają się być OK ale słyszałem różne opinie)?
Z góry dziękuje za kążdą odpowiedź lub sugestie.
PS. A póki co to mocy pójdę poszukać do kina. Wlaśnie grają Star Wars i Lord Vader ma jej od ch....(groma)
PS2. Jest jeszcze opcja B : Dam auto mamie, a sam wyskocze po E30 320is!!!
PS3. F... jest 3:00 AM i zaczynam pisać bzdury...(vide PS2) =)
Pozdraviam
Całkiem niedawno sprowadzilem sobie autko do jeżdzenia na zakupy. Całkiem fajny golfik z silnikiem ABF. Później poczytałem co nieco i zdecydowalem, że chip w tym silniku nie był by złym pomysłem(około 20 KM extra). Perspektywa była kusząca, a na dodatek 22 maja jest impreza w Rzeszowie na której chcialem sie pojawić, by udowodnić paru rzeszowskim Calibrom z silnikiem 2.0 16V że wcale nie są takie szybkie jak ich właścicielom się wydaje(nie wiem dlaczego, ale nie lubie Opli . W poniedzialek bylem w V-techu w Krakowie na "chipowanie" ale jak zrobiono pomiar "przed" to sie załamałem : 129 KM i 150 Nm. Dramat i załamka ((( . Dodam że: dolot , wydech seria , swiece nowe(oryginał) ,flitry,paski nowe. Przebieg auta 128 tys. Może nie jakiś wychuchany ale i nie skatowany. W związku z tym pytanie pytanie:
Gdzie uciekły koniki? Mam typy ale jako teoretyk mogę sie mylić:
Zapchany katalizator (i tak dziś jade go wyciąć , tak żeby sobie poprawić humor) ?
Kable WN ? Wyglądają na oryginalne więc swoje już przeszły . Jeśli tak to jakie polecacie ?
Majster w V-techu pytał o przepływomierz ale ABF chyba tego nie ma?
Pompa paliwa? Wtryski ? Sonda Lambda?
A może silnik do remontu??????!!!!!!!!!!! Czy jest sens sprawdzać kompresję ?Aha gazu nie było ,nie ma i nie będzie...
Ewentualnie jeżeli ktoś zna dobrego mechanika w woj podkarpackim lub w małopolskim , który ma o tym pojęcie to chętnie podstawie autko na dokładne sprawdzenie. I na koniec 2 pytania do ludzi z okolic Rzeszowa: Jak miarodajna jest hamownia u pana Herby?(bo jakim on jest tunerem to chyba każdy wie....)?Ktoś sie hamował u Niego? Pyt nr 2 : Czy AUTOMACHER jako serwis VW jest godny polecenia (wydają się być OK ale słyszałem różne opinie)?
Z góry dziękuje za kążdą odpowiedź lub sugestie.
PS. A póki co to mocy pójdę poszukać do kina. Wlaśnie grają Star Wars i Lord Vader ma jej od ch....(groma)
PS2. Jest jeszcze opcja B : Dam auto mamie, a sam wyskocze po E30 320is!!!
PS3. F... jest 3:00 AM i zaczynam pisać bzdury...(vide PS2) =)
Pozdraviam
no to malutko jak na ABFa, stawiam na error w ECU lub cos z układem ssąco-paliwowym.
w ABFie nie ma przeplywki, a moze map sensor w ECU sie wysrał ??!!
na poczatek sprawdz kompresje.
V.A.G prawde powie.
w ABFie nie ma przeplywki, a moze map sensor w ECU sie wysrał ??!!
na poczatek sprawdz kompresje.
V.A.G prawde powie.
DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
605-443-665
Dzieki za odpowiedź. Chyba będę sprawdzał kompresję bo VAG nie pokazał błędów, znaczy pokazał ale po skasowaniu już nie wystąpiły i dotyczyły immobilisera i czujnika temp. Machery stwierdziły że to nic poważnego, ale może nie powinienem im ufać po tym jak jeden wyjechał cyt:" ładnie ci to autko zapier... , te ABV to dobre silniki sam takiego szukałem ..." a gosc ma corrado vr6 a ABV to chyba właśnie vr6.
Dzis wyciąłem kat i wspawałem rurę. Zmiana jest ale niewielka , wzrosły obroty na biegu jałowym o jakieś 100 obr. Najciekawsze jest to że katalizator wyglądał bardzo ładnie (w corrado po tym przebiegu katalizator poprostu się wysypał,może dlatego że ten jest stalowy?),co może potwierdzać przebieg. Ale i tak poszedł po nóż
Dzis wyciąłem kat i wspawałem rurę. Zmiana jest ale niewielka , wzrosły obroty na biegu jałowym o jakieś 100 obr. Najciekawsze jest to że katalizator wyglądał bardzo ładnie (w corrado po tym przebiegu katalizator poprostu się wysypał,może dlatego że ten jest stalowy?),co może potwierdzać przebieg. Ale i tak poszedł po nóż
Impreza jest na ul.Sikorskiego , więcej info na www.pswu.prv.pl , ale niech się śpieszy bo może zabraknąć miejsca. Tak czy inaczej twój kumpel nie będzie ścigał się z Calibrami tylko w klasie diesla, a tam 140km nie robi takiego wrażenia...
Sorry za OT
Sorry za OT
Ciąg dalszy walki: Ciśnienie na pompie 2,5 do 3 przy przygazowaniu(wygląd na to że pompa jest ok) , kompresja 12 i 12,5 na 3 cylindrze. Sonda lambda ok. odwiedziłem paru mechaników i takie są opinie (niektóre troche dziwne) : wieszanie się wtrysków ,walnięty czujnik obiętości zasysanego powietrza (jest coś takiego????), przewody WN i aparat zapłonowy?? Już nie wiem co myśleć . VAG pokazał tylko wieszanie się czujnika temperatury silnika, dziś dla pewności zostanie zmieniony.
Jeżeli to nie pomoże to trzeba się będzie wybrać do Krakowa (jeżeli ktoś zna kogoś sensownego w regionie małopolskim to proszę o info). W paru przypadkach wydawało się że mechaniory pierwszy raz widzą taki silnik....
Jeżeli to nie pomoże to trzeba się będzie wybrać do Krakowa (jeżeli ktoś zna kogoś sensownego w regionie małopolskim to proszę o info). W paru przypadkach wydawało się że mechaniory pierwszy raz widzą taki silnik....
-walnięty czujnik obiętości zasysanego powietrza (jest coś takiego????),
-nie ma czegos takiego w ABFie
silnik jest prosty jak drut , malo elektroniki i zabardzo nie ma co nawalić poza kilkoma sprawami.
-nie ma czegos takiego w ABFie
silnik jest prosty jak drut , malo elektroniki i zabardzo nie ma co nawalić poza kilkoma sprawami.
DIGITUN.PL
605-443-665
605-443-665
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
koniki mogly uciec przy samym hamowaniu auta. w danych przy hamowaniu wpisuje sie kilka parametrow miedzy innymi temperature powietrza zasysanego. jesli wpisze sie naprzyklad 20 stopni a silnik zasysa powietrze o temp 37 stopni to moc wykazana bedzie wartoscia w przyblizeniu 82 % prawdziwej mocy silnika. to jest wszystko zawarte w normie DIN a co do cisnienia oleju troche malawo jesli maks 3,5 bar pokazuje
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
koniki mogly uciec przy samym hamowaniu auta. w danych przy hamowaniu wpisuje sie kilka parametrow miedzy innymi temperature powietrza zasysanego. jesli wpisze sie naprzyklad 20 stopni a silnik zasysa powietrze o temp 37 stopni to moc wykazana bedzie wartoscia w przyblizeniu 82 % prawdziwej mocy silnika. to jest wszystko zawarte w normie DIN a co do cisnienia oleju troche malawo jesli maks 3,5 bar pokazuje
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
Z przekłamaniami na hamowni może być prawda, choć nie bardzo wierzę że zdarzyło się to akurat mnie. Trzeba będzie sprawdzić na G-techu, ew podjechać na inną hamownię(a w rzeszowie jest tylko pan Herba a do niego raczej nie pojade). Co do ciśnienia miałem na myśli ciśnienie na pompie paliwa ,a słyszałem iż 2,5 do 3,2 bar w szczycie to wartość prawidłowa. Reasumując przypomina to szukanie dziury w całym. Auto pracuje ok a VAG nie wyświetla błędów. Będę szukał dalej i przy okazji sprawdzę kondycję samochodu.
Jak raz u mnie nie powiedział , może w tdi jest inaczej niż w benzynce, były notlaufy, ale nie było przyczyny, dopiero analiza wartosci mierzonych i spodziwanych naprowadziła na rozwiązanie problemuGTO pisze:a moze map sensor w ECU sie wysrał ??!!
V.A.G prawde powie.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB